Back to top

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

serteshus_pult_kep.jpg

Fotó: Pixabay
A sertéshús iránt fokozódó fogyasztói kereslet eredményeként megnőtt a kereslet a vágósertés iránt - írja heti jelentésében a német Termelői Egyesületek Szövetsége (VEZG). A sertéshús eladások kielégítőek voltak az elmúlt időszakban. Egyes termékek, mint például a sonka, a karaj vagy a lapocka esetén mérsékelten még növekedett is a fogyasztás.

A német sertéstenyésztők érdekképviseletének (ISN) piaci szakértői is úgy látják, hogy a húskereskedelemben a karácsony előtti fokozottabb vásárlás a jellemző és ehhez párosul a viszonylag kevés vágásra kész sertés.

A vágási adatok az elmúlt öt hétben átlagosan 760 000 darab körül mozogtak. A 2019-es súlyos válság kezdete előtt ez a szám elérte az 1 milliós határt, ebben az évszakban. Az ISN szerint az árak emelkedése ellenére a német sertéstenyésztők messze nem önköltségi áron termelnek. A magas takarmány- és energiaköltségekre való tekintettel a sertés árának 2,50 euró/kg (1 025 Ft/kg) irányába kellene elmozdulnia, hogy a sertéstenyésztők fedezni tudják költségeiket.

sertéshús.jpg

Fotó: Pixabay
A november 24-től november 30-ig tartó időszakra a VEZG 1,95 eurós sertés árat jegyzett indexpontonként. Az átlagos vágási súly 97,7 kg volt. Ez 2,2 kg-os csökkenést jelent a vágósúlyban az előző időszakhoz képest, és arra is utal, hogy a készletek továbbra is meglehetősen korlátozottak.

A német malacpiacon a növekvő kereslet és a mostani nem túl kiterjedt kínálat okozza az árak emelkedését – írja a VEZG.

A 25 kg-os malacok esetében a darabonként 51 eurót (20 910 Ft) adnak. A német szakértők a malacárak további emelkedésére számítanak.

Forrás: 
Agrarheute

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Üres konténerekkel teli raktárak

A legfrissebb hírek szerint újabb globális szállítási gond kezd kibontakozni a túl sok üres konténer miatt.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Lengyelországban az ökológiai gazdálkodás területének növelése a cél

Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint, a minisztérium célja az ökológiai gazdálkodás területének és a bioélelmiszer-termelés volumenének növelése. Mint mondta az értékesítési szintjét is fokozni kell, hogy a fogyasztók könnyen hozzáférhessenek a biotermékekhez. Az EU Green Deal készteti Lengyelországot is ezekre a lépésekre.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Rekord pusztítást végzett Amerikában a madárinfluenza – több mint 50 millió baromfit vágtak le

A madárinfluenza idén 50,54 millió madarat pusztított el az Egyesült Államokban, ezzel az ország történetének leghalálosabb járványa söpört végig az országon- derült ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.