0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A gyűlölt íbisz mégis hasznot hoz

Ausztrália egyik őshonos madara, az malukui íbisz, nem túl népszerű a lakosok körében. Sokan csak "kuka-tyúknak" hívják, mivel előszeretettel túrja fel a szemeteseket élelem után kutatva, de akár az emberek kezéből is kikapja az ennivalót. Nem csoda hát, ha népszerűtlen madárnak számít hazájában.

A közelmúltban azonban olyan megfigyelést tettek az ausztrál természetbúvárok, ami fordíthat a madár megítélésén: képes elfogyasztani az inváziós óriás varangyot, mely egyébként mérgező, és sok őshonos faj (köztük kígyók, krokodilok, és ragadozó emlősök) pusztulását okozza.

A varangyot eredetileg biológiai növényvédelem céljából telepítették be, azzal a céllal, hogy elpusztítsa a cukornádültetvényeket dézsmáló (egyébként őshonos) bogarakat.

Azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, és ráadásul gyorsan terjedni kezdtek a kontinensen (minden egyes nőstény 70 ezer utódot képes létrehozni évente), tönkretéve ezzel az őshonos ökoszisztémákat. Mivel mérgezőek, így a rájuk vadászó ragadozók pusztulását okozzák, felfalják az őshonos fajokat, és emellett táplálékkonkurenciát is jelentenek a többi rovarevőnek.

Az „okosabb” őshonos madarak közül némelyik megtalálta a módját, hogy elfogyassza ezt a hatalmas méretű varangyot:

a sólyom- és varjúfélék a hátára fordítják prédájukat, és csak a belsőségeiket fogyasztják, a mérgező váladékot kiválasztó bőrét pedig otthagyják.

Erre azonban az íbiszek nem képesek, lévén ők egészben nyelik le prédáikat.

„Az íbiszek fogják a varangyokat, feldobálják őket a levegőbe, és az emberek azon gondolkodnak, hogy ugyan miért teszik ezt” – mondta az inváziós fajokat monitorozó természetvédelmi szervezet, a Watergum vezetője, Emily Vincent a BBC-nek. „Ezután vagy nedves fűhöz dörzsölték a varangyokat, vagy elvitték a legközelebbi vízforráshoz, ahol kimosták őket.”

Vincent szerint a megfigyelés azt bizonyítja, hogy a madarak kifejlesztettek egy „stresszeld, mosd le, kezd elölről” módszert, amivel

elérik, hogy a varangyok saját maguk ürítik ki a bőrükben lévő mérgező váladékot tartalmazó mirigyeket. Ezután pedig már biztonságos az elfogyasztásuk.

Az pedig, hogy egy újabb őshonos állat képes elfogyasztani ezt a gyorsan terjedő inváziós fajt, igen örvendetes, és segíthet kontroll alá vonni az óriás varangyok populációját.

Forrás: BBC