Back to top

A gyűlölt íbisz mégis hasznot hoz

Ausztrália egyik őshonos madara, az malukui íbisz, nem túl népszerű a lakosok körében. Sokan csak "kuka-tyúknak" hívják, mivel előszeretettel túrja fel a szemeteseket élelem után kutatva, de akár az emberek kezéből is kikapja az ennivalót. Nem csoda hát, ha népszerűtlen madárnak számít hazájában.

Malukui íbisz
Malukui íbisz
A közelmúltban azonban olyan megfigyelést tettek az ausztrál természetbúvárok, ami fordíthat a madár megítélésén: képes elfogyasztani az inváziós óriás varangyot, mely egyébként mérgező, és sok őshonos faj (köztük kígyók, krokodilok, és ragadozó emlősök) pusztulását okozza.

A varangyot eredetileg biológiai növényvédelem céljából telepítették be, azzal a céllal, hogy elpusztítsa a cukornádültetvényeket dézsmáló (egyébként őshonos) bogarakat.

Azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, és ráadásul gyorsan terjedni kezdtek a kontinensen (minden egyes nőstény 70 ezer utódot képes létrehozni évente), tönkretéve ezzel az őshonos ökoszisztémákat. Mivel mérgezőek, így a rájuk vadászó ragadozók pusztulását okozzák, felfalják az őshonos fajokat, és emellett táplálékkonkurenciát is jelentenek a többi rovarevőnek.

Az "okosabb" őshonos madarak közül némelyik megtalálta a módját, hogy elfogyassza ezt a hatalmas méretű varangyot:

a sólyom- és varjúfélék a hátára fordítják prédájukat, és csak a belsőségeiket fogyasztják, a mérgező váladékot kiválasztó bőrét pedig otthagyják.

Az Ausztráliába meggondolatlanul betelepített óriásvarangy rengeteg kárt okoz.
Az Ausztráliába meggondolatlanul betelepített óriásvarangy rengeteg kárt okoz.
Erre azonban az íbiszek nem képesek, lévén ők egészben nyelik le prédáikat.

"Az íbiszek fogják a varangyokat, feldobálják őket a levegőbe, és az emberek azon gondolkodnak, hogy ugyan miért teszik ezt" - mondta az inváziós fajokat monitorozó természetvédelmi szervezet, a Watergum vezetője, Emily Vincent a BBC-nek. "Ezután vagy nedves fűhöz dörzsölték a varangyokat, vagy elvitték a legközelebbi vízforráshoz, ahol kimosták őket."

Vincent szerint a megfigyelés azt bizonyítja, hogy a madarak kifejlesztettek egy "stresszeld, mosd le, kezd elölről" módszert, amivel

elérik, hogy a varangyok saját maguk ürítik ki a bőrükben lévő mérgező váladékot tartalmazó mirigyeket. Ezután pedig már biztonságos az elfogyasztásuk.

Az pedig, hogy egy újabb őshonos állat képes elfogyasztani ezt a gyorsan terjedő inváziós fajt, igen örvendetes, és segíthet kontroll alá vonni az óriás varangyok populációját.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

A jó talaj aranyat ér - van, akinek egy unciányit

Nem véletlenül választotta a címben szereplő gondolatot mottójául az Agro.bio Hungary Kft. évzáró-évnyitó rendezvényén. A talaj ügyét szívén viselő cég elsősorban szerette volna felhívni a figyelmet legfontosabb termelő eszközünkre, másrészt az Aranykorona akció keretében fődíjként egy uncia befektetési arannyal térhetett haza a szerencsés gazdálkodó.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

Mégse lehet paintballozni a farkasokkal Hollandiában

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta szerdán azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány, amelyben tizenöt magyarországi folyó és partszakasz mikro- és makroműanyag szennyezettségét kutatták a résztvevők - közölte a Tiszai PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület az MTI-vel.