Back to top

Elhunyt Dr. Jóri J. István

Másfél éve tartó, gyógyíthatatlan betegségben, 79 éves korában elhunyt Dr. Jóri J. István mezőgazdasági gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem emeritus professzora.

Dr. Jóri J. István (1943-2022)
Dr. Jóri J. István (1943-2022)
A kiváló szakember 1943-ban született Örkényben, 1966-ban szerzett mezőgépész diplomát a Műegyetemen. A Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézetben kezdte pályafutását, elsősorban a talajművelés gépesítésében folytatott szántóföldi vizsgálatokat, kutatási, fejlesztési tevékenységet tudományos munkatársi, főmunkatársi, majd intézeti osztályvezetői beosztásban.

Szakmai ismereteit hosszabb idejű finnországi és amerikai tanulmányutakon bővítette. 1995-ben vette át a BME Mezőgazdasági Géptan Tanszék vezetését, a megbízást 2008-ig, a Gép- és Terméktervezési Tanszék megalakulásáig látta el, közben 1999-ben átvehette egyetemi tanári kinevezését.

A mezőgépész oktatást, az új tanszék keretében továbbra is nagy ambícióval szervezte és végezte, amíg betegsége engedte. Munkásságával megtartotta, egyben magasabb színvonalra is emelte a mezőgépészeti oktatás, kutatás és fejlesztés rangját. Kiváló mérnökök kerültek ki „szárnyai” alól, közülük többen, szakmai tudásuknak köszönhetően külföldön is megállták helyüket. Sokan mentorukat, példaképüket tisztelhetik személyében.

Kutatási munkája kiemelten a gépesített talajművelési technológiák kifejlesztésére, az energia- és víztakarékos talajművelési eljárások kiválasztására, a talajművelő gépek teljesítménynövelési lehetőségeinek feltárására, a járószerkezet és a talaj kölcsönhatásának elemzésére, ezzel összefüggésben a káros talajtömörödés megelőzésére alkalmas módszerek, illetve eszközök kifejlesztésére irányult.

Életcéljának tekintette mezőgazdaságunk gépesítésének modernizálását, a hazai mezőgazdasági gépgyártás előtérbe helyezését, szorgalmazta és támogatta a gyártók innovációs tevékenységét. A hazai agrárműszaki konferenciák mellett európai és tengerentúli rendezvényeken is számos előadást tartott. Hírét vitte a magyar mezőgépészet sikereinek és elismerést szerzett fejlesztési eredményeinek. Kiváló kapcsolatokat ápolt számos hazai és külföldi egyetemmel, kutató intézettel, szakmai szövetséggel, az itthoni nagy integrátorokkal, és szinte az összes hazai, valamint jó néhány neves külföldi mezőgazdasági gépgyártóval egyaránt.

Fontos volt számára a társadalmi szerepvállalás is. Tagja volt többek között a Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztályának, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének, valamint az MTA Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottságának, amelyben Dimény Imre elnöksége idején ellátta a titkári teendőket. Aktív részese volt a hazai szántóversenyek szervezésének. Több éven át irányította a Magyar Szántóverseny Szövetség munkáját, és meghatározó alakja volt a Szántó Világszövetségnek is.

Az Év Magyar Mezőgépe kiválasztásában zsűrielnökként működött közre. Szerepet vállalt több mezőgazdasági szaklap szerkesztőbizottságában, és gyakran volt tagja az egyetemek doktori bizottságainak is.

Számtalan oklevél, díj és érem birtokosa, mindegyiket szakmai tudásával, agilis munkájával és pozitív szemléletével érdemelte ki. 2018-ban az Agrárgépészet kategóriában az Év Agrárembere győztese volt, idén pedig szülővárosa díszpolgára lett.

A szakmailag felkészült és elhivatott szakember számtalan szakcikk, tudományos dolgozat és szakkönyv megírásával gazdagította a magyar és nemzetközi agrárműszaki publikációk körét, így átadva elméleti tudását és gyakorlati tapasztalatait a jövő generációjának. Az egyik legutóbbi munkáját „A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve” címmel kifejezetten a gazdáknak, mezőgazdasági vállalkozóknak szánta, 50 éves munkásságára alapozva.

Mindemellett mindig tisztelettel fordult embertársai felé, minden körülmények között emberséges maradt, vidám természetű színes egyéniség, kiváló kolléga és sokaknak jó barátja volt. Büszke volt gyermekeire és unokáira, szerette a zenét, éltetője volt a sport és az utazás.

Prof. Dr. Jóri J. István nagy űrt hagy maga után. Munkatársai, tanítványai, barátai és tisztelői emlékét megőrzik.

Nyugodjon békében!

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Mire érdemes költeni pénzt és figyelmet?

Az AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. tizenharmadik Agrármarketing és -médianapja volt. A január 25-ei konferencián telt ház előtt ismertették a legfrissebb médiafogyasztási trendeket a piac elismert szakértői.

További fejlesztések a sikeres évet záró AXIÁL-nál

A gazdasági nehézségek és az aszály ellenére 2022-ben az AXIÁL Kft. rendelésállománya növekedett, a cég új telephelyet nyitott Felsőzsolcán és kibővítette bajai szervizét. A jelentős hazai gépkereskedő az AgrárgépShow kiállításon mutatta be terveit és eredményeit, miközben közel 100 gépet ki is állított és leleplezte az utánpótlásnevelési projektjük legújabb kampányarcait, a Galaxiál Hőseit.

Közlekedési balesetek: sokszor a vétlen (is) rosszul jár

Az AGROmash expón igen tanulságos, sokszor megrázó képekkel illusztrált előadást hallgathattak az érdeklődők, a közlekedési balesetek leggyakoribb okairól… A tanulság: figyelmesen, óvatosan, a mindennapi problémákat nem más közlekedőkön levezetve. És akinek telik autóra, az áldozzon egy KRESZ könyvre is...

Tizenhét ország fiatal gazdái találkoztak Berlinben

A berlini Zöld Hét keretében tartott agrár-élelmezési világfórumon globális fiatalgazda-találkozót is szervezett a házigazda ország agrárminisztériuma. Tizenhét országból érkeztek fiatalok, hogy ugyanazokról a kérdésekről cseréljenek eszmét, mint az agrárminiszterek. Első ízben képviseltette magát hivatalosan a La Via Campesina.

Az előttünk álló időszaknak mindenki a nyertese lehet

Erősek, intelligensek és gyönyörűek – így jellemezte a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon bemutatott gépeket dr. Szabó István, a MATE oktatási és nemzetközi rektorhelyettese, az AGROmash-nagydíj zsűrielnöke. A minden eddiginél színesebb és impozánsabb agrárrendezvényen közel háromszáz kiállító és számos program várja az érdeklődőket január 25-től 28-ig.

Már csak néhány nap maradt a gazdálkodási napló adatainak benyújtására

Január 31-ig több mint 27 ezer termelőnek kell beadnia a gazdálkodási napló egyes adatait (web-GN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felé. A határidő jogvesztő, az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása akár a támogatás 30 százalékának levonásával is járhat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai segítséget nyújtanak a web-GN benyújtásában.

Ha látja az ember, hogy valami működik, lehet továbblépni

Rácz Károlyék jáki majorsága hivatalosan is mintagazdaságnak minősül, ahová mezőgazdasági szakiskolai csoportok és a mosonmagyaróvári egyetem hallgatói járnak gyakorlati ismereteket szerezni. Van is mit tanulniuk, hiszen mindhárom tulajdonos agrármérnökként végzett.

A Zöld Hét nem hivatalos kísérőrendezvénye – Ismét tízezren tüntettek Berlinben

A Nemzetközi Zöld Hétnek több mint egy évtizede klasszikus, nem hivatalos kísérőrendezvényei a tüntetések. Idén is tízezrek vonultak az agrárminisztérium és a Bundestag elé traktorokkal, transzparensekkel, és követelték a fair agrárpolitikát.