Back to top

Nem titok: itt a tökéletes halászlé receptje!

Miután ötvennégyszer nyert halfőző versenyt az országban, illetve a régióban, a „Magyarország örökös halfőző bajnokává” nevezték ki dr. Novics György bajai ügyvédet.

Dr. Novics György, örökös magyar halfőző bajnok: "A hazai tavakban, hazai takarmányon nevelt halak a legfinomabbak, azon belül is számomra a szikes tavi ponty vált be a leginkább."
Dr. Novics György, örökös magyar halfőző bajnok: "A hazai tavakban, hazai takarmányon nevelt halak a legfinomabbak, azon belül is számomra a szikes tavi ponty vált be a leginkább."
Fotó: Facebook/Rétimajor
Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője szerint csak amiatt kapta meg a kitüntető címet, mert egy ponton túl már senki sem akart versenyezni vele. Lényeg azonban, hogy ő jeleskedett a legtöbb halfőző versenyen, és nemcsak halászlében, de minden meghirdetett halfőző kategóriában nyerni tudott már. Így aztán hét éve, amikor örökös bajnok lett, befejezte a versenyzést, a főzést azonban természetesen nem hagyta abba.

Mint mondta, esze ágában sincs titkolni a tökéletes halászlé receptjét, sőt,

ha valaki minden részletét betartja, biztos lehet benne, hogy olyan jót fog főzni, amilyet ő.

Az első, ami fontos hozzá, a jó minőségű magyar hal. Szerinte ugyanis a hazai tavakban, hazai takarmányon nevelt halak a legfinomabbak, azon belül is számára a szikes tavi ponty vált be a leginkább.

A második alapvető hozzávaló a finomra őrölt pirospaprika, amit ő évtizedek óta egy dusnoki termelő családtól vásárol.

A harmadik, ami nélkülözhetetlen, a vöröshagyma, és ebből szerinte a közepes nagyságú makói bronzhagyma a legjobb.

A technológia nem túl bonyolult, a halászlé egy órán belül elkészül. Ha négy kilogramm élőhallal számolunk, akkor 8 liter vízre, kilónként 2 dekagramm sóra, 8 (összesen 32) dekagramm bronzhagymára és literenként 1,4 dekagramm őrölt paprikára van szükség.

Mindig mindent kimér, mert szerinte ez a biztos.

A szegedi halászlét paszírozzák, a balatoni pedig hagyományosan kevésbé zsíros apróhalból készül, mivel nem olyan tartalmas, zsiradék is kerül bele
A szegedi halászlét paszírozzák, a balatoni pedig hagyományosan kevésbé zsíros apróhalból készül, mivel nem olyan tartalmas, zsiradék is kerül bele
Fotó: Facebook/Rétimajor
A halat megtisztítja és hideg vízben alaposan megmossa, a halszeleteket éles késsel mindkét oldalon sűrűn beirdalja, a sóval beszórja (a lébe nem tesz sót!) és hűvös helyen 3-4 órát állni hagyja.

Lényegesnek tartja, hogy a hal friss legyen, mert szerinte, amit a fagyasztóból veszünk ki – pláne hosszabb idő után -, abból nem készül igazán finom halászlé.

A vizet szabad tűzön vagy gázégőn melegíteni kezdjük egy akkora bográcsban, hogy a víz és a pereme között legalább 6-7 centiméter maradjon. Ha felforrt, beledobjuk a hal farkát, fejét és ha van, az apróhalat – kárászt, keszeget -, a késsel apróra vágott (nem turmixolt és nyers) hagymát, egy fél zöldpaprikát apróra vágva, 4 gerezd fokhagymát, valamint 4 koktélparadicsomot darabolva.

Közvetlenül az újbóli forrás előtt hozzákeverjük az őröltpaprikát. Ügyelni kell rá, hogy ne tapadjon a bogrács szélére, mert ott megég, megkeseredik és az egész ételt elrontja. Ha mégis rákerülne, szedjük le és dobjuk ki, majd friss adaggal pótoljuk a pirospaprikát!

Ha minden a bográcsban van, akkor 30 percig, intenzíven forraljuk az ételt, aminek hab alatt kell puhulnia.

Ha letelt a 30 perc, beletesszük a lébe a halpatkókat és az újraforrástól számítva 18 percig főzzük.

A halszeleteket kivesszük, a levet pedig egy szűrőn átöntjük, hogy szép, tiszta bársonyos legyen! Ezzel kész is a nagyszerű halászlé.

„Ki van találva, így jó, ahogy van!”

Egy igazi bajai férfi négy tányérral is megeszik a halászléből és nem veti meg az erőspaprikát
Egy igazi bajai férfi négy tányérral is megeszik a halászléből és nem veti meg az erőspaprikát
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
Az igazi bajaiak tésztával eszik, méghozzá úgy, hogy kifőzik külön, sós vízben a gyufatésztát. Az első tányérba csak tésztát és levet mernek, a másodikba csak levet és halszeletet, a harmadikba megint csak tésztát és levet, az utolsóba pedig csak halszeletet tesznek. Férfiak esetében egyáltalán nem ritka, hogy négy tányérral is esznek a halászléből, aki pedig kedveli, csípőspaprikával is ízesíti magának.

A fenti receptnél jóval egyszerűbb módon készül a bajai halászok hagyományos halászleve. Ebbe egyszerre mindent beletesznek a legelején, felforralják, ha elfől a habja, hozzákeverik az őrölt paprikát és főzik még 25 percig. „Ez sem rossz, de nem tud olyan egyformán mindig jó lenni, mint a saját receptem” – mondja az örökös halfőzőbajnok.

Természetesen, a szegedi és a balatoni halászlevet is el tudja készíteni, de tapasztalata szerint a legtöbb embernek a bajai ízlik a leginkább. Ezzel aratta a legnagyobb sikert Szlovéniában, Szerbiában, Horvátországban és Boszniában is.

Sokan kedvelik a passzírozással készülő halászlét, de véleménye szerint

nem jó órákig „pötyögtetni”, mert akkor a halcsontból kiforr az enyv, aminek az ízét sokan nem kedvelik.

Mint nagyon sok más magyar családnál, Novics Györgyéknél is halászlé kerül az ünnepi asztalra karácsony este. A maradék levet azután kis fehér tányérokba szedi – mert azokban jól mutat -, halszeletet tesz hozzá, majd hűvös helyen megdermeszti. Reggelire így lesz a halászléből halkocsonya, amit fokhagymás pirítóssal fogyasztanak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kabáról indult hazai térhódítása

A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.

Élelmiszer tiszta forrásból

Mindenkinek szüksége van egy menedékre, és nemcsak nekünk, embereknek, hanem a minket körülvevő élőlényeknek is, különösen manapság, amikor egyre kevesebb élőhely marad nekik. A mi menedékünket másokkal is szeretnénk megosztani, azáltal, hogy tiszta forrásból származó valódi élelmiszereket készítünk – mondta tudósítónknak Farkas Richárd Márk, megfogalmazva a Menedék Ökokert mottóját.

10 költséghatékony szuperélelmiszer, mellyel az egészségünk és pénztárcánk is jól jár

Dr. Will Li, orvos bemutatta a legköltséghatékonyabb szuperélelmiszereket, amelyeket akár a közeli kisboltban is könnyedén beszerezhetünk, valamint ezeknek az előnyeit.

Csakis friss pisztrángból lehet füstölt halat készíteni

Magyarország egyetlen pisztrángfüstölője a bükki Szalajka-völgyben található. Itt, a szilvásváradi Sáfrány Pisztrángban egyedi technológiával készül hazánk legfinomabb füstölt-sült pisztrángja. Pisztrángról, tenyésztésről, vendéglátásról kérdezte Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője Sáfrány László pisztrángfüstölő tulajdonost.

Hasznot húzni a haszontalanból

A világon szinte mindenhol találhatunk már inváziós fajokat. Ezek olyan élőlények, melyek eredeti élőhelyüktől távol számukra megfelelő körülmények közé kerültek, és a helyi ökológiai rendszereket tönkre téve korlátlanul képesek terjedni. Azonban ezekből a fajokból is hasznot lehet húzni.

750 rászoruló család részesül a MATE palántaadományából

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 15.000 paradicsom-, paprika-, tök- és uborkapalántát nevelt karitatív célra az idei esztendőben.

Ezüstérmes pontyóriás akadt a horogra Fonyódon

Rekordlistás ponty akadt horogra a Balatonnál a napokban.

8 étel az egészségesebb, boldogabb agyért

Egyre nagyobb számban fordulnak elő mentális egészségügyi problémák, pedig egyre több bizonyíték van arra, hogy az étkezésünk létfontosságú összetevője lehet annak, hogy jobban érezzük magunkat.

Szedd magad, egy helyen

Több, mint 40 éve indult útjára a saját kezű gyümölcsszedés Magyarországon, de nagyon sokáig nem hirdették, nem is reklámozták, így elsősorban csak a közelben lakók értesültek a lehetőségekről. Mostanában egyre népszerűbbé válnak azok a kertek, oldalak, szolgáltatások, amelyek alternatívát kínálnak a boltokban és piacokon elérhető választék mellett.

Mitől függ az állatok élethossza? A hüllők nem mutatják az öregedés jeleit...

Az állatok várható élettartama teljesen különböző, pont úgy, mint az embereké. Hiszen a rovarok, halak, hüllők, madarak, vagy emlősök között is vannak hosszabb, illetve rövidebb ideig élő állatok, ráadásul ez még nem csak fajonként hanem egyedenként is változó. Mitől függ akkor vajon, hogy egy állat hány évig él?