0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 27.

Fűszerek a karácsonyi hangulathoz – különleges receptekkel…

A karácsonykor különösen pompás érzés tobzódni a meghittséget, nyugalmat és békességet árasztó illatokban. Ösztönösen szeretünk mélyeket szippantani ezekből a lelkünkig hatoló, jóságos illatokból. Bűvöljük el érzékeinket és természetesen a gyomrunkat néhány szokatlan finomsággal az ünnepi időszakban.

A fűszerek nem csak az ételeket teszik ízletesebbé és könnyebben emészthetőbbé, hanem a hangulatvilágunkra is pozitívan hatnak. Amikor használjuk őket, mindezen előnyös tulajdonságaik érvényesülnek.

Mézeskalács, zserbó, bejgli, töltött káposzta, evidens, hogy kerül az asztalra. De mi lenne, ha egy kicsit magunk mögött hagynánk a megszokott vidékeket és felfedeznénk a távoli ismeretlent? Annyi, de annyi étel várja, hogy felcicomázzuk legalább most, az ünnep tiszteletére.

Nincs olyan fogás, amit ne tenne jobbá egy csipetnyi fűszer. Tárjuk ki a szívünket, engedjük szabadon szárnyalni a képzeletünket és varázsoljunk fűszerekkel.

Fahéj

Szívmelengető, gondűző, a szeretet melegét árasztó, felébreszti bennünk az együttérzés és a megbocsátás igényét. Felsorolni is képtelenség lenne mennyire sokoldalúan használható és mivel segít kordában tartani a vércukorszintet, alkalmazzuk minél gyakrabban. Ha mindenképpen kell valamilyen nasi, szánjunk rá néhány percet, hogy egy némiképp egészségesebbel rukkoljunk elő.

Fahéjas csicseriborsó: Öntsük le egy 240 g-os csicserikonzerv levét, öblítsük át tiszta vízzel borsókat, majd csepegtessük le és szárogassuk meg a szemeket. Terítsük szét egy tepsiben és süssük 10 percig 230 °C-on. Vegyük ki a sütőből és oszlassunk el rajtuk egy evőkanál kókuszolajat. Egy hőálló tálban keverjünk össze 1 evőkanál cukrot, 1 teáskanál őrölt fahéjat és egy késhegynyi őrölt fekete borsot. Forgassuk bele a borsókat és tegyük vissza sülni 15-20 percre. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Szegfűszeg

A szegfűszeg bársonyosan meleg illata megerősíti a hitet, edzi az akaratot, lelkesít és fokozza az életkedvet.

Elfogadtatja velünk a múlandóság tényét, közben fogékonnyá tesz az újdonságok befogadására. Italok, sütemények, gyümölcsös édességek nagyon örülnek a társaságának.

Forralt almabor: Egy liter almaborba tegyünk 2 szegfűszeget, 2 szegfűborsot, 1 kardamomtokot és egy rudacska fahéjat. Melegítsük 15-20 percig anélkül, hogy felforralnánk. Adjunk hozzá közel 120 milliliter Calvadost és kisebb bögrékben azonnal szervírozzuk.

Kardamom

Felébreszti bennünk a szeretetet önmagunk és embertársaink iránt. Jószívűségre, nagylelkűségre ösztönöz, „felolvasztja” a szívet, élénkít, jókedvre hangol, játékosságra buzdít.

Kardamomos fehércsokikrém: Forraljunk fel 300 ml tejszínt 10 db összezúzott kardamomtokkal, aztán hagyjuk állni 15 percig. Tördeljünk össze 200 g fehér csokoládét, egy darabot tegyünk félre a díszítéshez, a többit vízfürdő felett olvasszuk fel. Szűrjük bele a tejszínt, majd elektromos habverővel habosítsuk fel a masszát. Töltsük kis tálkákba, fogyasztás előtt hűtsük 10-12 órán keresztül és leheletfinomra forgácsolt fehércsokival megszórva kínáljuk.

Gyömbér

Igyekszik részt venni a feszültségoldásban és bámulatosan nyugtató hatással van ránk.

Fűszeres lélekmelegítő: Főzzünk közepes lángon fél liter 100%-os körtelevet 10-15 percig egy kis darabka gyömbérrel és 3 csillagánizzsal. Szűrjük le és adjunk hozzá fél liternyi frissen készített, forró gyümölcsteát (pl.: körtést, szilvást, mangóst, passió gyümölcsöst, stb.) és ízlés szerint citromlevet.

Szerecsendió

Magabiztosabbá, bizakodóvá tesz, kimozdít az egykedvűségből és felébreszti az érdeklődést. A kevesebb, több mondás abszolút harmonizál a szerecsendióval, mert ezt a markáns fűszert tényleg nagyon érzéssel szabad csak adagolni. Viszont ezen túlmenően azonban nincsenek igazán megkötések. Egy piciny bűbájt csempész bármibe, akár sós, akár édes ételről legyen szó.

Az ünnepi időszakban mindenből több fogy, így hegyekben állnak a kínált nassolnivalók is.

Ha képesek vagyunk erőt venni magunkon, hogy következetesek maradjunk, mind jobban járunk. Íme, egy percek alatt összeállítható finomság, ami igényel ugyan egy kis türelmet, cserében viszont egészségesebbnek mondható sok bolti vetélytársánál. Sőt mellékhatás gyanánt legalább egy egész napra őrjítően finom illatot garantál.

Fűszeres banáncsipsz: Néhány érett banánt szeleteljünk fel hajszálvékonyan, hintsük meg frissen reszelt szerecsendióval, majd sorakoztassuk aszalótálcákra. Állítsuk be 55 °C-ra és kb. 24 órán keresztül szárítsuk ropogósra.

Vanília

A vanília illata lecsendesíti a haragot, nyugalmat sugároz, a védettség és a jóllét érzetébe burkol. Támogatja a félelem és a sikertelenség érzésének elengedését. Javítja a kedélyállapotunkat és fokozza a boldogsághormonok termelődését. A vaníliát legtöbbször édes ételekkel társítjuk, pedig igazán érdekes és meglepő felfedezni sós környezetben is. A sós csoki és karamell is hatalmas durranás volt.

Vaníliás só: 1 vaníliarúd magocskáit keverjük össze közel 130 gramm nagy szemcséjű sóval. Csomagoljuk légmentesen záródó tartóba. Használhatjuk édes és sós ételek ízesítésére, szórására. Érdemes kipróbálni egytálételekben, halakhoz, édességekhez.

Tonkabab

A tonkabab mámorítóan érzéki illata a védettség és a bizalom légkörével ölel körül. Ellazít, oldja a félelmeket és a boldogsághormonok fokozott termelésére készteti a testet.

Tonkababos kakaó: Egy normál méretű bögrében keverjünk krémesre 2 evőkanál kókuszkrémben 2 teáskanál kakaóport, 2 teáskanál nádcukrot és egy kevéske reszelt tonkababot. Öntsük fel először kb. 120 milliliter vízzel, hogy szépen el tudjuk keverni, majd töltsük tele a bögrét. Ha szeretnénk, a tetejére is hinthetünk némi tonkababot és már hörpölhetjük is.

Kakaó

Aromája kényezteti érzékeinket és serkenti a boldogsághormonok termelődését. Nem csupán a csokoládé fő hozzávalója, használhatjuk leheletnyi mennyiségben ízesítőként is.

Vörösboros forró csokoládé: Közel 120 milliliter mandulaitalban keverjünk el  25 gramm kakaóport, 2 evőkanál cukrot és egy csipet sót. Adjunk hozzá még közel 350 milliliter mandulaitalt és forrósítsuk fel, tegyük teljessé közel 120 milliliter száraz merlot- val és szervírozzuk két csinos csészében. A jókedv duplán garantált.

Ezekkel az ínycsiklandó és lélekmelengető fűszeres finomságokkal bármelyik napot ünnepibbé tehetünk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu