0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 20.

A FAO riadót fúj: mélyül a globális élelmiszerválság

Több mint 800 millió ember éhezett 2021 végéig világszerte a koronavírus világjárvány és az éghajlati válság miatt, és az ukrajnai háború kitörése óta tovább romlott a globális élelmezési helyzet.

A FAO legfrissebb becslései szerint 2021-ben több mint 2,3 milliárd ember, azaz a világ népességének közel 30 százaléka szenvedett az élelmiszer ellátás bizonytalanságától. Ez nagy visszalépés az éhezés és alultápláltság felszámolására irányuló erőfeszítésekben – jelentette ki Marcela Villarreal, az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) kommunikációs igazgatója a vidéki nők harmadik nemzetközi konferenciáján a közel múltban Madridban.

– Ugyanakkor a világon elegendő élelmiszer van, de a termelés egyharmada elvész vagy elpazarolódik – hangsúlyozta.

Villarreal szerint az élelmiszerhez való hozzáférés nélkül élők száma 2014 óta folyamatosan növekszik, és az egészségügyi válság 2019-es kezdete óta 150 millióval nőtt.

– A jövő még aggasztóbb, hiszen az ukrajnai háború kitörése jelentős zavarokat okozott a globális ellátási láncokban, valamint az élelmiszerek, az energia és a műtrágyák árának emelkedését eredményezte. Az ukrajnai háború idén gazdasági lassulást okozott, az infláció sújtja a legszegényebbeket, akik az árrobbanás miatt nem tudnak megbirkózni az emelkedő élelmiszerárak problémájával – tette hozzá.

Rámutatott a globális mezőgazdasági termelésben meglévő kölcsönös függőségekre, amelyek az ukrajnai háború következtében megszakadtak.

Példaként említette, hogy Oroszország és Ukrajna a globális búzakereskedelem több mint 25 százalékát, az árpakereskedelem közel 33 százalékát adja. Emellett Oroszország és Ukrajna a világ napraforgóolaj-termelésének több mint 50 százalékát állítja elő.

A FAO adatai szerint Ázsiát (2021-ben a lakosság több mint 20 százalékát), Afrikát (több mint 9 százalékát), valamint Latin-Amerikát és a Karib-térséget (8,6 százalékát) fenyegeti leginkább az éhezés veszélye. Dél-Amerikában az alultápláltság aránya 2015 óta megduplázódott. Adataik szerint
világszerte a férfiak 27,6 százaléka, a nők közel 32 százaléka szenved súlyos élelmiszerhiánytól.

Ugyanakkor az elhízott emberek száma egyre nő – a világon 1,8 milliárd túlsúlyos ember él, 3,1 milliárd ember számára pedig nem elérhető az egészséges táplálkozás.

Forrás: farmer.pl