0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egy holland tulipántermelő speciális megoldása az üvegház fűtésére

Mi az összefüggés a bitcoin bányászat és a tulipánok között? Egy holland gazdától megtudhatjuk.

Az üzemanyag- és energiaárak hatalmas emelkedése Európa-szerte megviseli a vállalkozásokat, és ez a holland tulipántermelőket is súlyosan érinti. Az üvegházak fűtéséhez szükséges gáz olyan drága, hogy sok helyen már nem kifizetődő a termesztés.

A  energiaköltségek miatt néhány holland termelő idén már nem ültet tulipánt. Néhányan kivárnak a következő szezonig, remélve, hogy a dolgok megváltoznak, míg mások már csődbe mentek.

Más utat választott Danielle Koning, aki nemcsak hogy továbbra is fűti az üvegházait, de nem is fizet érte. A termelő egy bitcoin-bányával együttműködve ingyen kapja a növényei fűtéséhez szükséges hőt.

Hogyan lehetséges ez? A kriptovaluták bányászata rendkívül bonyolult számításokat igényel. Ezt speciálisan erre a célra átalakított számítógépek végzik, amelyek sok áramot fogyasztanak és sok hőt termelnek. A processzoraik folyamatosan próbálják kitalálni a véletlenszerű számokat, és közben nagyon felmelegednek. A bánya be- és kimeneti  hőmérsékletkülönbsége eléri a 20 Celsius-fokot – magyarázza Bert de Groot, a Bitcoin Brabant tulajdonosa.

A tulipántermelő tudta ezt, ezért úgy döntött, hogy partneri kapcsolatba lép de Groot cégével.

Mindössze annyi történt, hogy a számítógépeket az üvegházába helyezték el, és a fűtési probléma gyakorlatilag magától megoldódott.

Koning szerint ez egy win-win helyzet.

Az együttműködésben üzemeltetett üvegházi bánya környezetbarát, mivel a számítógépeket a tetőn elhelyezett fotovoltaikus berendezés napenergiával működteti, ami csökkenti az általában hatalmas villanyszámlákat. Bert de Groot számára az is fontos, hogy a megújuló energiaforrásokból származó villamos energiával cége nem terheli a környeztet.. A kriptovaluta bányászt egyébként érdeklik a tulipánok, még egy Bitcoin Bloem nevű céget is létrehozott, amely bitcoinért árul online tulipánokat.

 

Forrás: farmer.pl