Citrom nem épp megszokott formában
Az első citromfájuk termését kicsit furcsának találták, nem egészen olyan volt, mint amit az üzletekben árultak. Erről bizonyára többeknek beugrik a Tanú című film szállóigévé vált mondta: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk. Ez esetben viszont mégsem ez történt, a citromok színe teltebb narancssárgás, az íze édesebb volt. Beazonosították a fajtát, és akkor derült ki, hogy Meyer-citromok csüngenek a fán.
Napjainkban a séfek és gourmet-k között a legkeresettebb fajta, gasztrocitromnak is titulálják, híressége miatt a celebcitrom nevet is megkapta.
A Szőrös–Kisjuhász Kertészet tulajdonosai gazdag tapasztalattal rendelkeznek a piacok tekintetében, hiszen eredetileg vágózöldekkel, paradicsommal, szamócával foglalkoztak – ez utóbbi termesztésével nem hagytak fel –, ezért jól gondolták, hogy nem lesz egyszerű a magyar citrom elfogadtatása.
A nagybani piacon kezdetben bizalmatlanul méregették a ládákba rendezett, levelekkel díszített termést. Egy-két kíváncsi zöldséges vitt belőle, lesz, ami lesz alapon. Majd egyre többen. Most főként Budapesten és környékén, de több vidéki városban is találkozhatunk vele.
– Lassan, de megértették, hogy ezeknek a citromoknak az az előnye, hogy éretten szedjük le, és két-három napon belül bárki asztalára odakerülhet.
sorolja az előnyeit Éva.
Segítenek a tyúkok és a darazsak
Látszólag egyszerűnek tűnik a hazai citromtermesztés története, de többéves kísérletezés áll a gyümölcsöző liget mögött, árulja el András. A gyümölcsöknek állandóan szükségük van a számukra „megszokott” hőmérsékletre, amit ősztől tavaszig fűtéssel biztosítanak. A fatüzelésű hatalmas kazánt András üzemelteti, amihez minden éjszaka fel kell kelni, hogy újra megrakja. Meg kell küzdeniük a tetvekkel, amelyek kellemesen érzik magukat a fűtött fólia alatt.
Mivel vegyszereket nem használnak, ezt a munkát fürkészdarazsakra és katicabogarakra bízzák, a beporzást pedig méhek végzik el. Tavasszal egy hozzáértő metszés szükséges.
A talajt tyúkok és kakasok tartják rendben, amelyek egyébként kiegészítő tevékenységeket is ellátnak, tojásukat gyümölcsszedés közben össze is lehet gyűjteni, és a hétvégi ebédek alapanyagát is szolgáltatják. Ősztől pedig elérkezik a szüret, a több tonna gyümölcs szedése és szállítása ad munkát.
Egyébként bárki bepillanthat a hazai citromtermesztés kulisszatitkaiba, ha elmegy a hétvégi tanyatúrákra, vagy részt vesz a szedd magad akciókon.
Kérdezném, hogy mik a további terveik a kertészetben, de András már mutatja is az újabb citromültetvényt, amely hamarosan termőre fordul.
Süssünk!Aki rajong ezért a gyümölcsért, az bizonyára sok citromos desszertet készített már. Érdemes kipróbálni ugyanazokat a Meyer-citrommal is, hogy érezhető legyen a különbség. Az egyik legalkalmasabb sütemény erre a franciák kedvence, a citrompite, a tarte au citron. Finom, üde, és ha feldíszítjük tojáshabbal, bármelyik ünnepi asztal dísze lehet. Az omlós tészta hozzávalói: • 30 dkg liszt • 20 dkg hideg vaj • 10 dkg porcukor • 1 tojás • Csipet só • Csipet sütőpor A citromkrém hozzávalói: • 4 citrom héja • 3 citrom leve • 6 tojás • 20 dkg cukor • 80 g szobahőmérsékletű vaj Először a tésztát készítjük el. Egy edénybe szitáljuk a lisztet és a porcukrot, majd a hideg vaj darabkáival jól elmorzsoljuk kezeink között. Egy csipet sót és sütőport szórunk bele, majd egy tojással összeállítjuk a tésztát és hűtőbe tesszük pihentetni 1-2 órára. Pihenés után piteformába tesszük, 180 °C-on vakon elősütjük kb. 15 percig, amíg aranybarna nem lesz. Sütés után pihentetjük és elkészítjük a krémet. A cukrot elmorzsoljuk a lereszelt (előzőleg nagyon alaposan megmosott) citrom héjával, hozzáadjuk a frissen facsart levet, tojásokat és habverővel lassú tűzön, folyamatos kevergetéssel besűrítjük. Hagyjuk hűlni a krémet, és amikor már langyosabb, hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük. Rákenjük a pitére és visszatesszük a sütőbe 5-10 percre 160 °C-ra, amíg pár barnás folt keletkezik a tetején és enyhén megmozgatva a tálat már jól egyben van a krémréteg. Tálalásnál megszórhatjuk porcukorral, vagy meringue is kerülhet a tetejére: felvert tojásfehérjehabot teszünk a krémre és úgy sütjük meg. |