0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 9.

A lajosmizsei citromliget

Novemberben roskadásig tele vannak gyümölccsel a citromfák. És nemcsak a mediterrán országokban, hanem Lajosmizsén is, ahol egy hatalmas fóliasátorban egész citromligetet nevel egy kertész házaspár.

Citrom nem épp megszokott formában

Az első citromfájuk termését kicsit furcsának találták, nem egészen olyan volt, mint amit az üzletekben árultak. Erről bizonyára többeknek beugrik a Tanú című film szállóigévé vált mondta: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk. Ez esetben viszont mégsem ez történt, a citromok színe teltebb narancssárgás, az íze édesebb volt. Beazonosították a fajtát, és akkor derült ki, hogy Meyer-citromok csüngenek a fán.

Napjainkban a séfek és gourmet-k között a legkeresettebb fajta, gasztrocitromnak is titulálják, híressége miatt a celebcitrom nevet is megkapta.

A Szőrös–Kisjuhász Kertészet tulajdonosai gazdag tapasztalattal rendelkeznek a piacok tekintetében, hiszen eredetileg vágózöldekkel, paradicsommal, szamócával foglalkoztak – ez utóbbi termesztésével nem hagytak fel –, ezért jól gondolták, hogy nem lesz egyszerű a magyar citrom elfogadtatása.

A nagybani piacon kezdetben bizalmatlanul méregették a ládákba rendezett, levelekkel díszített termést. Egy-két kíváncsi zöldséges vitt belőle, lesz, ami lesz alapon. Majd egyre többen. Most főként Budapesten és környékén, de több vidéki városban is találkozhatunk vele.

– Lassan, de megértették, hogy ezeknek a citromoknak az az előnye, hogy éretten szedjük le, és két-három napon belül bárki asztalára odakerülhet.

Az íze egészen más, mint a messziről jött citromoké, amelyeket szinte zölden szüretelnek, és viasszal, vegyszerekkel kezelnek az eltarthatóság érdekében. A mi gyümölcseinknek erre nincs szükségük,

sorolja az előnyeit Éva.

Lajosmizse citrom

Segítenek a tyúkok és a darazsak

Látszólag egyszerűnek tűnik a hazai citromtermesztés története, de többéves kísérletezés áll a gyümölcsöző liget mögött, árulja el András. A gyümölcsöknek állandóan szükségük van a számukra „megszokott” hőmérsékletre, amit ősztől tavaszig fűtéssel biztosítanak. A fatüzelésű hatalmas kazánt András üzemelteti, amihez minden éjszaka fel kell kelni, hogy újra megrakja. Meg kell küzdeniük a tetvekkel, amelyek kellemesen érzik magukat a fűtött fólia alatt.

Mivel vegyszereket nem használnak, ezt a munkát fürkészdarazsakra és katicabogarakra bízzák, a beporzást pedig méhek végzik el. Tavasszal egy hozzáértő metszés szükséges.

A talajt tyúkok és kakasok tartják rendben, amelyek egyébként kiegészítő tevékenységeket is ellátnak, tojásukat gyümölcsszedés közben össze is lehet gyűjteni, és a hétvégi ebédek alapanyagát is szolgáltatják. Ősztől pedig elérkezik a szüret, a több tonna gyümölcs szedése és szállítása ad munkát.

Egyébként bárki bepillanthat a hazai citromtermesztés kulisszatitkaiba, ha elmegy a hétvégi tanyatúrákra, vagy részt vesz a szedd magad akciókon.

Kérdezném, hogy mik a további terveik a kertészetben, de András már mutatja is az újabb citromültetvényt, amely hamarosan termőre fordul.

Süssünk!

Aki rajong ezért a gyümölcsért, az bizonyára sok citromos desszertet készített már. Érdemes kipróbálni ugyanazokat a Meyer-citrommal is, hogy érezhető legyen a különbség. Az egyik legalkalmasabb sütemény erre a franciák kedvence, a citrompite, a tarte au citron. Finom, üde, és ha feldíszítjük tojáshabbal, bármelyik ünnepi asztal dísze lehet.

Az omlós tészta hozzávalói:

• 30 dkg liszt

• 20 dkg hideg vaj

• 10 dkg porcukor

• 1 tojás

• Csipet só

• Csipet sütőpor

A citromkrém hozzávalói:

• 4 citrom héja

• 3 citrom leve

• 6 tojás

• 20 dkg cukor

• 80 g szobahőmérsékletű vaj

Először a tésztát készítjük el. Egy edénybe szitáljuk a lisztet és a porcukrot, majd a hideg vaj darabkáival jól elmorzsoljuk kezeink között. Egy csipet sót és sütőport szórunk bele, majd egy tojással összeállítjuk a tésztát és hűtőbe tesszük pihentetni 1-2 órára. Pihenés után piteformába tesszük, 180 °C-on vakon elősütjük kb. 15 percig, amíg aranybarna nem lesz. Sütés után pihentetjük és elkészítjük a krémet.

A cukrot elmorzsoljuk a lereszelt (előzőleg nagyon alaposan megmosott) citrom héjával, hozzáadjuk a frissen facsart levet, tojásokat és habverővel lassú tűzön, folyamatos kevergetéssel besűrítjük. Hagyjuk hűlni a krémet, és amikor már langyosabb, hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.

Rákenjük a pitére és visszatesszük a sütőbe 5-10 percre 160 °C-ra, amíg pár barnás folt keletkezik a tetején és enyhén megmozgatva a tálat már jól egyben van a krémréteg.

Tálalásnál megszórhatjuk porcukorral, vagy meringue is kerülhet a tetejére: felvert tojásfehérjehabot teszünk a krémre és úgy sütjük meg.

 

Dübörög a szedd magad citromszüret Lajosmizsén

Citromkaviár: az új, ízletes citrus-sztár

Forrás: Kertbarát Magazin

Magazin ajánló: