– Az élelmiszerből származó energia globális átlaga 2960 kcal/fő/nap. Ez 9 százalékkal több, mint 2020-ban. Európában és Észak-Amerikában a maximális érték 3540 kcal/fő/nap.
– Jelenleg világszerte mintegy 866 millió ember dolgozik a mezőgazdaságban. Ez a teljes globális munkaerő több mint egynegyedének felel meg. Ezek az emberek mintegy 3600 milliárd euró hozzáadott értéket teremtenek.
– Az ezredforduló óta Afrika növekedési üteme kétszerese a világ egészéhez képest.
– Az alapvető élelmiszerek, például a cukornád, a kukorica, a búza és a rizs termelése 2000 óta 52 százalékkal, 9,3 milliárd tonnára nőtt.
– A növényi olaj termelése 125 százalékkal nőtt ebben az időszakban, a pálmaolajé pedig 236 százalékkal.
– A hústermelés, élén a csirkehússal, 45 százalékkal nőtt, míg a gyümölcs- és zöldségtermelés növekedési üteme legfeljebb 20 százalékos volt.
Globálisan, a legnagyobb éves termésmennyiséget a cukornád jelentette 1,9 milliárd tonnával, amelyet a kukorica követett 1,2 milliárd tonnával.
– Az agrár-élelmiszeripari termékek világméretű exportja nemrégiben elérte az 1420 milliárd eurót, ami 2000-hez képest 3,7-szeres növekedést jelent.
– A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek legnagyobb bruttó exportőre az USA, megelőzve Hollandiát és Kínát.
A legnagyobb nettó importőrök a mezőgazdasági kereskedelemben Kína, Japán és az Egyesült Királyság.
– A jelenleg összesen mintegy 4,74 milliárd hektárnyi földterületet használnak mezőgazdasági célra. Ez 2000-hez képest 3 százalékkal kevesebb.
– A globális növényvédőszer-használat 2012-ben érte el a csúcspontját, és 2017-ben kezdett csökkenni. Az egy hektárra jutó növényvédőszer-felhasználás legmagasabb arányát Szent Lucia és a Maldív-szigetek, valamint Omán mutatják.