Back to top

Átadták a Soproni Egyetem megújult Vadgazdálkodási Gyűjteményét

Megújult és új funkciókkal bővült a Vadgazdálkodási Gyűjtemény a Soproni Egyetemen. A fejlesztés a Kisfaludy Turizmusfejlesztési Program támogatásával megvalósuló „Soproni barangolás a vadgazdálkodás, vadászat ösvényein” projekthez kapcsolódóan jött létre.

Fotó: Griechisch Tamás

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program támogatásával megújult és új funkciókkal bővült a Soproni Egyetem Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézetének Vadgazdálkodási Gyűjteménye. Ezzel a Soproni Egyetem egyedülálló ritkaságokat is tartalmazó tárlata a nagyközönség számára is látogathatóvá válik, és Sopron város turizmusa újabb attrakcióval bővül.

A 100 éves Botanikus Kertben található impozáns egyetemi főépületben egy olyan rendezvényhelyszín született, ahol konferenciákat, workshopokat, ismeretterjesztő előadásokat is lehet rendezni.

Fotó: Griechisch Tamás
A jelentős történeti értékeket tartalmazó gyűjteményt 1971-ben hozták létre, az akkor megrendezett Budapesti Vadászati Világkiállítás vidéki helyszíneként. A gyűjtemény alapját az egyetem múltjából származó selmeci tárgyi emlékek, valamint egyéb – többek között az 1910-es Bécsi Nemzetközi kiállításhoz köthető - muzeális értékek képezik.

"Az azóta eltelt több mint 50 évben belsőépítészetileg és kialakításában is megkopott a fénye, az oktatásban is egyre kevésbé használtuk.

Úgy gondoltuk, hogy egy 21. századi, modern gyűjteményt szeretnénk kialakítani, ahol interaktív módon lehet akár a hallgatókat, akár a kisebb diákokat bevezetni a vadvilág, illetve a természet rejtelmeibe, megismertetni velük a vadászatot, a vadgazdálkodás feladatait"

– mondta el dr. Jánoska Ferenc, a Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézet igazgatója.

A Vadgazdálkodási Gyűjtemény átadóján dr. Semjén Zsolt mondott ünnepi beszédet. A miniszterelnökhelyettes beszédében kitért a vadászat és a vadgazdálkodás fontosságára.

Fotó: Griechisch Tamás
"Az ember a saját antropológiai lényegét a vadászatban tudja a legesszenciálisabban megragadni, annak a natúra és kultúra, az ösztön és szellem vonatkozásában, egységében. Azt gondolom, hogy ez a nagyszerű kiállítótér, ezek a nagyszerű programok, amelyeket a Soproni Egyetem bemutat, nemcsak a vadgazda mérnökök, hanem az egész társadalom számára pont ezt teszi lehetővé, hogy megértsük és megragadjuk a vadgazdálkodás szükségességét és a vadászati kultúra nagyszerűségét" – fogalmazott dr. Semjén Zsolt. 

A Kisfaludy Turizmusfejlesztési Program támogatásával megvalósuló „Soproni barangolás a vadgazdálkodás, vadászat ösvényein” projektben a Soproni Egyetem és a Soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szorosan együttműködött.

Az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás vezetősége pedig a vadászattörténeti tárlat kialakításában nyújtott segítséget. Ezért az ünnepségen a Soproni Egyetem vezetősége nevében prof. dr. Fábián Attila rektor köszöntet mondott és oklevelet adott át dr. Sándor Gyulának, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatójának, Bánáti Lászlónak, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. oktatási és ökoturisztikaii igazgatójának, valamint Bors Richárdnak, az „Egy a természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás szakmai igazgatójának.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Soproni Egyetem/sopronmedia

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyírségi arany magról

Baktalórántháza nemcsak a Dégenfeld Kastélymúzeumról és a nyírségi várost ölelő, természetvédelmi területként nyilvántartott erdőtömbről, hanem az ottani akácmagtermelésről is nevezetes. Magyarország akácmag igényének jelentős részét a NYÍRERDŐ Zrt. Baktalórántházi Erdészete elégíti ki.

A világ legnagyobb egérirtására készülnek a Marion-szigeten

A világ legnagyobb irtási művelete keretében eltávolítanák a 19. században fókavadászok által véletlenül behurcolt egereket az Indiai-óceán déli részén fekvő Marion-szigetről, hogy megvédjék a vándoralbatroszokat és más veszélyeztetett tengeri madarakat - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása kedden.

Ismét önkéntes faültetés a Sóstói-erdőben

A tavaszi idő beköszöntével, illetve a föld fagyának kiengedésével elérkezett az erdészek egyik legfontosabb feladata, az ültetés időszaka. A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete – folytatva a sokéves hagyományt - Nyíregyházán, a Sóstói-erdőben önkéntes faültetést szervez.

Miniszteri elismerő oklevelet kapott a NYÍRERDŐ Zrt. osztályvezetője

Az Agrárminisztérium az Erdők Világnapja alkalmából Budapesten, a Vajdahunyadvárban rendezett kitüntetési ünnepséget, kedden délután.

Pro Silva Hungariae Díjat kapott a Hegyközi Erdészet igazgatója

Az erdő egységes rendszer, amely sérülékeny, védelemre szorul. Közös felelősségünk, hogy megértsük és tudatosítsuk: teremtett világunkkal együtt élve, abban a lehető legkevesebb kárt okozva, ökológiai egyensúlyát fenntartva kell léteznünk, hogy utódaink is megismerhessék ezt a csodát – fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az Erdők Világnapja alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen, kedden, Budapesten, a Vajdahunyadvárban.

Erdész-vadász szakemberek kaptak elismerést az Erdők Világnapja alkalmából

Az erdő egységes rendszer, amely sérülékeny, védelemre szorul. Közös felelősségünk, hogy megértsük és tudatosítsuk: teremtett világunkkal együtt élve, abban a lehető legkevesebb kárt okozva, ökológiai egyensúlyát fenntartva kell léteznünk, hogy utódaink is megismerhessék ezt a csodát – fogalmazott Farkas Sándor a 2022. évi Erdők Világnapja alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen.

A Balatonnál megkezdődik a szúnyoggyérítés

Megkezdődik a csípőszúnyogok gyérítése a Balatonnál március 27-28-án - közölte a munkát szervező Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke az MTI-vel kedden.

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

Idén is megrendezik a TeSzedd! hulladékgyűjtő akciót, amelyre már jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára hétfőn, Budapesten.

Itt az erdők napja, kezdődik a tavaszi nagytakarítás

Harmadik alkalommal hív a természet megtisztítására az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) és az Aktív Magyarország a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki a természetet együtt! elnevezésű akció keretében - tájékoztatta az AÖFK hétfőn az MTI-t.