Back to top

Ehető, mérgező, netán védett?

Ősszel általában a szokásosnál több autó parkol az erdei utak mentén Vas megye egyik legnagyobb erdőtömbjében, a Sárvár szomszédságában elterülő több mint hétezer hektáros Farkas-erdőben. A látogatókat nem csak a gyönyörű környezet vonzza, a gyertyános-tölgyes erdőkbe betérve többségük földre szegezett tekintettel tapossa a csalitot, gombát keres.

Okkal járják a Farkas-erdőt, hiszen ez a térség egyik leghíresebb gombatermő területe. Utánuk haladva viszont gyakran láthatjuk a hozzáértés hiányából eredő nyomokat: a fel nem ismert, de felszedett és eldobált gombák roncsait. Ezt elkerülendő alakította ki a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a Gombaismereti tanösvényt a leglátogatottabb útvonal mentén.

A gombavilág megismerését segítő tanösvényt Bejcgyertyános község területén, a 84-es főúttól Hidegkútig vezető aszfaltos erdei út mentén hoztuk létre.

(Erre halad az Országos Kéktúra is.) A tanösvény a Rózsáskerti kirándulóhelytől indul és 11 állomás alkotja. Kék „T” jelzés mutatja az utat, de a táblákon térkép is segíti a 2420 méter hosszú nyomvonal bejárását, amin a vargánya logó mutatja, éppen hol tartózkodunk. Négy állomásnál padok és asztalok várják a kirándulókat, gombászokat.

Gombagyűjtés előtt ajánlatos tanulmányozni a tanösvény ismeretanyagát
Gombagyűjtés előtt ajánlatos tanulmányozni a tanösvény ismeretanyagát

Az első, köszöntőtábla az egyes állomások témájáról ad tájékoztatást. A második táblán a gombák mibenlétéről olvashatunk, az élővilág önálló országáráról, melynek jelenleg kb. 100 ezer faját ismerjük.

Magyarországon mintegy 3000 nagygombafaj fordul elő, tanösvényünkön ezek közül mutatunk be néhány tucatot.

A harmadik tábla tartalma talán a legfontosabb: ismerteti a gombagyűjtés írott és íratlan szabályait. Gombát gyűjteni sokan szeretnek, és még többen szeretik a gombából készült ételeket. Gombászás és főként vargányaleves vagy gombapörkölt fogyasztása közben azonban kevesen gondolnak arra, hogy a gombagyűjtésnek is vannak szabályai. Jó gombatermő időszakban az erdő látogatói kimeríthetetlennek gondolják a természet e kincseit, s gombagyűjtésük kapcsán kilogrammokat emlegetnek. A jelenlegi jogszabályok szerint ugyanakkor naponta, személyenként legföljebb 2 kilogramm gomba gyűjthető.

A tanösvény logójában is szereplő ízletes vargánya
A tanösvény logójában is szereplő ízletes vargánya

A negyedik táblán a fajok beazonosítását képek és leírások segítik.

Először a taplógombákat mutatjuk be, melyek a gombagyűjtők számára általában érdektelenek, erdészeti, kertészeti és faipari jelentőségük azonban jelentős.

Az ismertetőben erdészeti kártevőket, valamint néhány ehető, a gombagyűjtő számára is érdekes taplófélét mutatunk be a hazánkban előforduló 85 fajból.

Az ötödik tábla címe: A gombakirály és rokonai. Természetesen itt a vargányával és rokonaival, a tinórufélékkel foglalkozunk. Legkeresettebb gombánk, az ízletes vargánya ugyanis a tinórufélék családjába tartozik, és a rokonait is örömmel rakja a gombász a kosarába. Hazánkból 74 fajt ismerünk, közülük 26 tartozik a Boletus nemzetségbe. A táblán 13 tinórut ismertetünk, emellett a gombagyűjtők azt is megtudhatják, hogy a vargánya gyűjtésekor is minden gombát alaposan meg kell vizsgálnunk, mert a felületesség következménye gombamérgezés vagy kárba veszett étel lehet.

A nagy őzlábgomba a csiperke közeli rokona
A nagy őzlábgomba a csiperke közeli rokona

A hatodik táblán a legkedveltebb gombák után a legveszélyesebbeket, a galócákat mutatjuk be, igaz, ehető rokonaikat is (összesen 8 faj) ismertetjük.

A galóca név általában rosszhírű, riasztó hatású, s ennek meg is van az alapja, amennyiben a gombamérgezésekre gondolunk.

Czuczor Gergely, Fogarasi János: A magyar nyelv szótára (1862) című munkájában a galóca szónál a következő meghatározás szerepel: „Általános neve mindazon gombáknak, melyek alsó oldala leveles (Agaricus)”. Akkoriban nem különítették el az egyes lemezesgombákat, míg napjainkban csak a csiperkéket soroljuk az Agaricus nemzetségbe. A jelenlegi galóca nemzetségből (Amanita) hazánkban 29 fajt ismerünk, melyek között ott vannak a rettegett mérges gombák, de a csemegegombák is, mindenekelőtt a védett császárgomba.

A sárga gévagomba a fák törzsén növekszik
A sárga gévagomba a fák törzsén növekszik

A következő, hetedik táblán a térségben „galambicaként” ismert galambgombákkal foglalkozunk. Ebből a csoportból hazánkban eddig 88 fajt ismerünk, de közülük csak néhányat gyűjtünk. Sok közöttük az ehető, míg a csípős ízűek fogyasztásra nem alkalmasak, gyomorbántalmakat okozhatnak, súlyosan mérgező azonban nincs közöttük. E helyütt is felhívjuk a figyelmet, hogy a zöld vagy zöldes kalapú fajok összetéveszthetők a mérgező galócákkal! Összesen 11 fajt ismertetünk.

Az egyik legkedveltebb gombafajt, a rókagombát Vas megyében „nyulica” néven ismerik.

Ezt, valamint a tölcsérgombák és pereszkék közül 11 fajt mutatunk be a nyolcadik táblán. A rókagombák és a velük közeli rokon trombitagombák nem tartoznak a kalaposgombák közé, bár termőtestük azokéra emlékeztet. Tölcsérgombának 24 fajt nevezünk, melyek zöme a pereszkefélék közé, míg több fajuk a cölöpgombákhoz tartozik. A valódi pereszkék mintegy 60 faja ismert hazánkban. Legismertebb gombáink talán a csiperkék és az őzlábgombák, melyek közül a kilencedik táblán 10 fajt mutatunk be. Vannak köztük nagy mennyiségben gyűjtött, ehető fajok, de mérgezők is. Közülük kerül ki a termesztett csiperke, melynek őse a legelőkön, kertekben termő kétspórás csiperke. Utóbbit nevezik sokan sampinyonnak, a francia champignon kifejezés után, ez azonban egyszerűen gombát jelent, ezért helyesebb a csiperkegombát használni. A csiperkék 28, míg az őzlábgombák 29 faja került elő hazánkból.

Nem tartozik a kalaposgombák közé a sárga rókagomba
Nem tartozik a kalaposgombák közé a sárga rókagomba

A tizedik táblán rendszertani besorolásuktól független, 12 különleges gomba tanulmányozható. Ezek eltérnek a megszokott gombaalaktól, mutatva a gombavilág rendkívüli változatosságát.

A 11. táblán védett gombáink szerepelnek.

Hazánkban már 20 éve védett 58 gombafaj, ám ezt kevesen tudják, az ez irányú ismeretek hiányát igyekszünk pótolni a Gombaismereti tanösvénnyel. A 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet 9. számú melléklete tartalmazza a Magyarországon védetté nyilvánított gombákat,

melyek közül táblánkon a térségre jellemző 9 fajt emeltük ki, ezek a pikkelyes, az éger- és lemezes tinóru, az őzlábgalóca, a császárgomba, a sötétedőhúsú rókagomba, a ráncos tárcsagomba, a disznófülgomba és a tüskés sörénygomba. Valamennyi védett gombafaj gyűjtése tilos!

Varga László
Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Fotók: Hunyadi Géza, Raposa Gábor, Varga László

Forrás: 
A Mi Erdőnk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

Stressz-evést figyeltek meg gyíkoknál

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vagyok egy amerikai légibázis mellett élő gyíkfajra milyen hatással vannak az alacsonyan szálló helikopterek és repülőgépek.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Fadoktorok, faápolók

Hazánkban évről évre nő az erdőterület nagysága, és településeink is egyre több fásítást vállalnak, hogy zöldebbé tegyék a lakókörnyezetet. Az egészséges fák árnyékukkal teszik elviselhetővé a nyári meleget, megkötik a járművek által felvert port, tompítják a város zajait, és rengeteg állatnak teremtenek élőhelyet. A város „zöld közművei” így jóval nagyobb értéket képviselnek, mint ahogy azt sokan gondolják.

A két legjobb magas fehérjetartalmú élelmiszer a derékbőség csökkentésére

A mindennapi fehérjefogyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy elérjük fogyókúrás céljainkat. A fehérje egyike a három fő makrotápanyagnak, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Ha pedig fehérjével helyettesítjük a zsírt és a szénhidrátokat, megfékezhetjük az éhségérzetet, megfelelő tápanyagot adhatunk a testünknek, és felpörgethetjük az anyagcserénket a zsírégetés érdekében.

Sörport készítettek a németek

Előállították az első porból készült sört a német Neuzeller sörfőzdében. A gyártó állítása szerint ez igazi forradalmat hoz az iparágban. De egy apró részletet még ki kell dolgozni, és sokan kétkednek az újítással kapcsolatosan.

A görbeházi galamb nemzeti kuriózum lehet

„Van egy vízióm, amiben a görbeházi galamb ugyanolyan kuriózum, nemzeti szimbólum, mint a téliszalámi vagy a japánok wagyu marhája” – mondja Barabás János, a Görbeházi Galamb Tenyészcentrum alapítója és vezetője, aki szerint a prémium minőségű termékből az évi egymillió is csak „csepp lenne a tengerben” az erősen keresleti exportpiacon.

A britek vadmarhái ritkábbak, mint a pandák

Az Egyesült Királyság északi részén egy különös gulya legel: az utolsó vadonélő szarvasmarhák. Eredetüket homály fedi, de valaha a szigetország erdőségeiben elterjedtek voltak ezek a visszavadult patások.

SEFAG ZRT. az egészséges erdőkért…

A SEFAG Zrt. is csatlakozott az Aktív Magyarország által indított „Tavaszi nagytakarítás” elnevezésű programhoz, amelynek keretében közel 2 tonna szeméttől szabadították meg a kaposvári parkerdőket.

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője Budapesten, a cég sajtótájékoztatóján.