0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

Tücsökporos müzliszeletet is ehetünk

Több új élelmiszer is engedélyt kapott a napokban az uniós piacon, így mostantól már ehetünk D2-vitamin-tartalmú gombaport, házi tücsökből előállított, részben zsírtalanított port, valamint a shiitake gomba micéliuma által erjesztett borsó- és rizsfehérjét. Vagyis leginkább olyan zsemlét, kekszet, müzliszeletet stb., amely ilyen extra összetevőket is tartalmaz.

A D2-vitamin-tartalmú gombapor új élelmiszerként történő engedélyezését a Monterey Mushrooms Inc vállalat kérelmezte még 2020-ban; és tavaly jutott arra a következtésre az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, hogy a javasolt felhasználási módok és mennyiségek mellett biztonságos (csecsemők és 3 év alatti gyermekek nem fogyaszthatják, ezt a címkén fel kell tüntetni).

A házi tücsökből (Acheta domesticusból) előállított, részben zsírtalanított por engedélyezését 2019-ben kérte a Cricket One Co. Ltd, és ugyancsak tavaly fogadta el az élelmiszerbiztonsági hivatal tudományos szakvéleményét a Bizottság. A port

sokmagvas kenyérben és zsemlefélékben, sós kekszekben és sós pálcikákban, müzliszeletekben,

sütött termékekhez használt száraz előkeverékekben, kekszekben, töltött és nem töltött tésztaalapú termékekben, szószokban, feldolgozott burgonyatermékekben, hüvelyesekből készített és zöldségalapú ételekben, pizzákban, tésztaalapú termékekben, tejsavóporban, húshelyettesítőkben, levesekben és leveskoncentrátumokban vagy levesporokban, kukoricaliszt-alapú snackekben, sörszerű italokban, csokoládétartalmú édességekben, diófélékben és olajos magvakban, chipsektől eltérő snackekben, valamint előkészített húsokban használhatja fel a kérelmező cég.

Szakvéleményében ugyanakkor az élelmiszerbiztonsági hatóság azt is megállapította, hogy az Acheta domesticusból előállított, részben zsírtalanított por fogyasztása

a rákfélékre, a puhatestűekre és a poratkákra allergiás személyeknél allergiás reakciót válthat ki;

illetve további kutatások elvégzését javasolta az Acheta domesticus allergén hatásával kapcsolatban.

A shiitake gomba (Lentinula edodes) micéliuma által erjesztett borsó- és rizsfehérje új élelmiszerként engedélyezését 2019-ben kezdeményezte a MycoTechnology Inc. vállalat; itt is a közelmúltban érkezett a pozitív válasz. Ezt pékárukban, kenyérben, zsemlefélékben, krutonokban, pizzában, reggeli gabonapelyhekben, gabonaszeletekben, gyümölcs- és zöldségalapú italokban, instant italporokban, kakaó- és csokoládétartalmú édességekben, tejtermék-helyettesítőkben és testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, a napi étrend egy részét helyettesítő, nem tejalapú élelmiszerekben, savanyútej-alapú termékekben, tésztaalapú termékekben, előkészített húsokban és húskészítményekben, (fogyasztásra kész) levesekben és leveskoncentrátumokban vagy levesporokban, salátákban, húshelyettesítőkben használhatja a kérelmező cég.

Mindhárom új élelmiszer esetén igaz, hogy

a kérelem alátámasztására benyújtott tudományos adatok és tanulmányok szellemi tulajdont képeznek, a gyártási folyamat részletes leírásához és az élelmiszer összetételéhez így harmadik felek jogszerűen nem férhetnek hozzá,

nem használhatják fel őket, illetve nem hivatkozhatnak rájuk. Ebből kifolyólag öt évig csak a kérelmezők jogosultak az említett új élelmiszerek unión belüli forgalomba hozatalára – kivéve, ha a későbbiekben egy másik cég a védett tudományos adatokra való hivatkozás nélkül, vagy a kedvezményezett cégek beleegyezésével kap erre engedélyt.

A vonatkozó jogszabályok az EU Hivatalos Lapjának január 4-i számában jelentek meg, itt, itt és itt olvashatók.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu