Az egészséges gyökérzöldég, a paszternák Svájccal, Ausztriával és Németországgal ellentétben Angliában, az USA-ban, Franciaországban, Hollandiában, Skandináviában és Magyarországon is népszerű maradt az elmúlt évek során, most pedig úgy tűnik, azokban az országokban is újra terjed a fogyasztása, ahol korábban feledésbe merült.
Németországban például a regionális és szezonális termékekre erősen támaszkodó vendéglátóhelyeken lett különösen keresett.
Svájcban összesen 45 hektáron termesztenek paszternákot, több mint felét ökológiai módszerekkel.
Noha mind gyakrabban kerül elő a paszternák az otthoni főzések során, a sárgarépához képest a termőterülete továbbra is elenyésző. Svájcban a paszternák szezonja egyébként júliustól márciusig tart.
Forrás: freshplaza.de/Kertészet és Szőlészet