Back to top

A tömjén titkai

Illata belengi a templomokat, de mégsem ismerjük igazán, hogy mi fán terem? Pedig fán terem… És sokkal több mindenre jó, mint gondolnánk.

Fotó: wikipedia
Egy fafaj gyantája

A tömjénfák Egyiptomban, Szomáliában, valamint Indiában és az Arab félsziget déli részén, Jemenben honosak. A belőlük készült tömjéngyanta fajtákat is általában országok, vagy városok szerint elnevezve árusítják, mint Szomáliai tömjén, Jemeni tömjén, Indiai tömjén...
A tömjén szó az arab eredetű jelentése "fehér, mint a tej".

A füstölőanyagot a fehér gyantacseppekből készítik, mely augusztusban és szeptemberben a nap legmelegebb időszakában a tömjénfa kérge alól csurog ki.

A tömjén a balzsamfafélék családjába tartozó egyes tömjénfa fajok például a Boswellia sacra kérgéből kivont – főként templomokban – füstölőszerül használt mézgás gyanta. Elsősorban gyantát, mézgát és 5-7 százalékban illóolajat tartalmaz. Színe halványsárga, néha vöröses, felszíne lisztes, illata enyhén balzsamos, íze zamatos, kissé kesernyés, hevítve fűszeres illatot áraszt. A fák kérgének több ponton történő bemetszésekor előcsorduló tömjén a napsütés hatására megkeményedik és így lekaparható.

A fák ilyen formán történő csapolása négy hónapon át is eltart, ezalatt egy-egy fa akár 10 kilogramm gyantát is adhat.

Fotó: wikipedia
Nem volt olcsó mulatság

A tömjén az ókor egyik legdrágább füstölőanyaga volt, ezért is volt egyike a gyermek Jézusnak vitt ajándékoknak. A három napkeleti bölcs három ajándékot vitt : az arany a királyságot, vagy a gondolkodást szimbolizálta, a mirha az emberi jótetteket, a tömjén pedig a szentséget, az Istenhez szóló imádságot és szeretni akarást.
Füstölőszerként már az ókori egyiptomi, a japán sintoista, a hindu és más vallási szertartások kelléke, bár egyes kutatók ezt a füstöt benzol-, butadién- és benzpirén tartalma miatt ártalmasnak tartják.

A tömjén a magyar népi hiedelemvilágban elterjedt rontáselhárító.

Meditatív hatású

A tömjén mint füstölőanyag a negatív gondolatok ellen is védelmet nyújt. Békét és harmóniát teremt. Ezért is használják olyan terekben, ahol hipnózissal, gyógyító eljárásokkal, jógával, meditációval, vagy spirituális tevékenységgel foglalkoznak.

A tömjént külsőleg és belsőleg is régóta használják gyógyításra, bőrápolásra. Jótékony hatását több területen is kifejti: légúti megbetegedéseknél, húgyúti fertőzéseknél, idegi megterhelésnél, reumánál.

Fotó: wikipedia
Változatos illatok

Többféle tömjén létezik, más-más illatokkal. A Boswellia sacra sokak szerint a világ legjobb tömjénje, Ománból származik. Ez a füstöléskor intenzív balzsamos illatot áraszt, citromos-narancsos beütéssel, aminek oka, hogy sok éterikus olajat tartalmaz.
A Boswellia carterii és Boswelia papyrifera fajok gyantájának szintén kellemes friss-balzsamos illata van. A Boswellia serrata (indiai tömjén) nehéz, testes illatú. A szomáliai Boswellia frereana pedig egy rágótömjén, melyet az emberek frissítőként rágcsálnak, ennek a füstölésnél nagyon könnyű, friss illata van.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.

Közlekedési balesetek: sokszor a vétlen (is) rosszul jár

Az AGROmash expón igen tanulságos, sokszor megrázó képekkel illusztrált előadást hallgathattak az érdeklődők, a közlekedési balesetek leggyakoribb okairól… A tanulság: figyelmesen, óvatosan, a mindennapi problémákat nem más közlekedőkön levezetve. És akinek telik autóra, az áldozzon egy KRESZ könyvre is...

Továbbra is óriási az érdeklődés a települések fásítására

Idén már harmadik alkalommal jelentkezhettek az Agrárminisztérium Településfásítási Programjára, a 10 ezer főnél kisebb települések. Az ország legnagyobb fásítási programjának három szakaszában eddig ezernyolcszáz település 46 ezer fát igényelt.