Back to top

Kína szójababimportja 2030-ra várhatóan lecsökken

Egy új Rabobank-jelentés előrejelzése szerint Kína szójababimportja a következő években lelassul, és végül 2030-ig csökkenni is fog. Ennek az az oka, hogy lelassul az ország állattenyésztésének a növekedése, folyamatosan javulnak a gazdálkodási gyakorlatok, és ami még fontosabb, országszerte elterjed az alacsony szójatartalmú takarmányok alkalmazása.

Szójabab
Szójabab
Fotó: pixabay.com
Kína jelenleg a világ legnagyobb szójabab-importőre, a globális kereskedelem több mint 60%-át adja, és a szójabab behozatalát főként a takarmánygyártás szabályozza. A jövőbeni importot elsősorban a takarmánykereslet kilátásai és a szójaliszt aránya a takarmányadagokban befolyásolja.

„Arra számítunk, hogy a kínai takarmányfogyasztás fenntartja az alacsony, egyszámjegyű növekedést” – mondta Lief Chiang, a Rabobank gabona és olajos magvak részlegének vezető elemzője.

„A szójadara takarmányadagokban való felhasználása azonban az előrejelzések szerint csökkenni fog, mivel a kínai kormány szójaliszt-csökkentési kampányt indít, amelynek célja az import szójababtól való függőség csökkentése az élelmiszerbiztonság érdekében."

A szójaliszt arányának csökkentése a takarmányban lehetőséget teremt az induló vállalkozások számára új technológiák és újszerű összetevők kifejlesztésére.

„Egy alacsony szójaliszt-bevonási forgatókönyv esetén az aminosavak extra felhasználására lesz szükség az állatok táplálkozási szükségleteinek kielégítéséhez” – mondta Chenjun Pan, a Rabobank állati fehérje részlegének vezető elemzője.

Szójadara - takarmány-alapanyag
Szójadara - takarmány-alapanyag
Fotó: mmg archív
A kínai aminosavgyártók profitálnak majd belőle, de a növekvő belföldi kereslet veszélyeztetheti a termelők exportképességét, és arra késztetheti a külföldi vásárlókat, hogy diverzifikálják ellátási láncukat.

Az alacsony szójaliszt-tartalmú formulák más takarmányösszetevő-gyártók számára is lehetőségeket kínálnak.

Például az enzimfelhasználás növekedni fog az alternatív fehérjeforrások használatának növekedésével együtt, mivel az alternatív fehérjetakarmányokhoz több enzimre van szükség a tápanyagok felszívódásának javítása érdekében.

Emellett számos induló vállalkozás foglalkozik új takarmányfehérje-forrásokkal, például rovar- és mikrobiális fehérjékkel. Hosszú távon ezek az új fehérjék pozitívan járulnak hozzá a természeti erőforrások megtakarításához és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. Mivel azonban legtöbbjük még fejlesztési stádiumban van, nagy a bizonytalanság a kínai kereskedelmi ütemtervvel kapcsolatban.

A hazai gazdák is szóját használnak fehérjeforrásként
A hazai gazdák is szóját használnak fehérjeforrásként
Fotó: Csatlós Norbert

A kínai szójababimport előre jelzett lassulása és esetleges csökkenése mélyreható hatással lesz a teljes globális ellátási láncra, és átformálja a globális kereskedelmi áramlásokat. Kihívás elé állítja a lánc minden résztvevőjét, beleértve a termelőket, a kereskedelmet, a szójababdarálókat, az állattenyésztőket, a takarmánygyártókat és a takarmány-összetevőket gyártókat is.

„Bár Kína továbbra is a legnagyobb importőr marad, a további növekedés Kínából más régiók felé tolódik el, és főként a Közel-Kelet, Délkelet-Ázsia és Dél-Ázsia feltörekvő gazdaságai vezérlik”

- mondta Csang. A kereskedőknek át kell terelniük az üzletet az új célpiacokra és növelniük kell az infrastrukturális beruházásokat ezekben a régiókban."

Ezenkívül a globális szójaliszt-kereskedelem volumene az előrejelzések szerint gyors ütemben növekszik majd. A növekvő bioüzemanyag-kereslet hatására az Egyesült Államok és Brazília várhatóan bővíti kapacitását, és több babot dolgoznak fel belföldön, több szójaolajat tartanak helyi felhasználásra, és egyre nagyobb mennyiségű szójalisztet exportálnak. Ez előnyös lesz az integrált kereskedőknek, különösen azoknak, akik feldolgozóüzemekkel rendelkeznek az amerikai kontinensen.

Míg a szójadara, mint takarmány-alapanyag határozza meg elsősorban Kína szójababimportját, más tényezők is befolyásolhatják a szójababimportot.

Szója aratása Kínában
Szója aratása Kínában
Fotó: pixabay.com

„A növekvő hazai szójababtermelés és a közvetlen szójalisztimport tovább csökkenti az import-előrejelzést, míg az állami készletvásárlás egyes években növelné az import mennyiségét”

– mondta Csang. „A kormány nagy hangsúlyt fektet az élelmezésbiztonságra, ezért ösztönözheti az importot vagy részvényvásárlást az állami tartalékok feltöltése érdekében. Ez puffer lehet az olyan kockázatok kezelésére, mint a kedvezőtlen időjárás, az ellátási lánc megszakadása, a geopolitikai feszültségek, a természeti katasztrófák stb.

„Az összetett gazdasági kapcsolatok állami vásárlásokhoz is vezethetnek, hogy kiegyensúlyozzák a kereskedelmi számlákat - folytatta Csang. Bár a további állami beszerzések néhány évben átmenetileg növelik az import előrejelzéseit, a hatás rövid távú lesz.”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/feedandgrain.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

Kevesebb burgonya, alma

A berlini Nemzetközi Zöld Hét alkalmából a Türingiai Statisztikai Hivatal összesítette a tartomány tavalyi mezőgazdasági teljesítményét.

Válaszolnak-e a kutyák a farkasvonításra?

Bár a legtöbb fajta képes vonyítani, a modern fajták már nem használják ezt a hangadást az eredeti funkciója szerint - derült ki egyebek mellett abból a vizsgálatból, amelyben az ELTE Etológia Tanszék kutatói a kutyák farkasvonyításra adott reakcióit vizsgálták.

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

A cuki gyümölcs jobban fogy

A spanyol SanLucar zöldség-gyümölcs nagykereskedő cég a 101 kiskutyával pörgeti fel az eladásait, egyelőre csak Németországban és Ausztriában. Ráadásul spanyolországi narancsültetvény-látogatást is nyerhetnek a dalmatás csomagolású termékek vevői. Az ötlet nem rossz.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

3 év kihagyás után újra megjelent Görögországban az ASP

Idén eddig már 15 európai országban igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a vaddisznó-populációban. 2020 áprilisa óta először mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát Görögországban.

Jövő héten indul újra a Nébih antibiotikum felhasználást bejelentő rendszere

Számottevő „ráncfelvarrást” követően az érintettek jövő hét közepétől használhatják újra az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert. Az állatorvosok és meghatalmazottjaik a továbbiakban olyan új funkciókat vehetnek majd igénybe, mint a sokak által kért „nullás bevallás”, de számos egyéb, az adatminőség javítását és az kitöltés könnyítését célzó módosítás is életbe lép.

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).