Back to top

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.

Tény, hogy a kristálycukorral kapcsolatban ritkán lehet jó híreket hallani. Viszont ha igazságosak szeretnénk lenni vele, meg kell említeni, hogy van két terület, ahol kitűnően vizsgázik: az egyik a testápolás, a másik a sebkezelés.

Testápolás

Radírozásra mindkét szemcseméretet lehet használni, az arcra a finomabb ajánlott, a nagyobb szemcsés inkább testápolásra való.

A cukor serkenti a sejtnövekedést és segíti a bőr hidratálását.

A glikolsav természetes forrása, ami behatolva a bőrbe feloldja a sejteket összetartó „ragasztót”, serkenti a sejtek anyagcseréjét és frissebb bőrt eredményez. Szinte megszámlálhatatlan „ízesítéssel” elkészíthető.

Zabpelyhes süti testradír: 50 gramm zabpelyhet és 100 gramm cukrot kávédarálóban őröljünk finomra, adjunk hozzá 2 teáskanál fahéjport és közel 110 gramm kókuszolajat. Keverjünk mindent össze alaposan, és kanalazzuk egy tiszta, légmentesen záródó üvegcsébe. Fürdéskor súroljuk át vele a bőrünket, és ha van időnk, várjunk néhány percet a még szuperebb eredményért. Öblítsük le meleg vízzel, majd finoman itassuk fel a nedvességet a bőrről.

Porcukros arcradír: egy teáskanálnyi porcukrot keverjünk el néhány csepp kókuszolajjal. Körkörös mozdulatokkal finoman dörzsöljük vele át az arcot, majd öblítsük le és hidratáljunk a megszokott módon.

A réges régi praktika kissé megfiatalítva, finomítva manapság is használható. A cukorból készített ragacsos masszával ugyanis kíméletesen eltávolíthatjuk a nemkívánatos szőrszálakat.

Cukorgyanta: egy rozsdamentes főzőedényben keverjünk össze 400 gramm kristálycukrot, 60 gramm vizet és 60 gramm citromlevet. Forraljuk fel közepes lángon, gyakran megkeverve, amíg sárgás színű lesz (kb. 15 perc). Hideg felületre cseppentve ellenőrizhetjük az állagát: nyúlós, zselészerű legyen. Tegyük tiszta üvegcsékbe. Mindenképpen legyünk óvatosak, mert nagyon forró, és égési sérüléseket okozhat. Csak azután kezdjünk bele a munkálkodásba, miután megfelelő hőmérsékletűre hűlt. Használhatjuk önmagában, akkor a szőrnövekedéssel ellentétesen kell felkenni, majd azzal megegyezően lehúzni, vagy ha gyantázó csíkkal szeretnénk dolgozni, akkor szőrnövekedéssel megegyezően kell felkenni és fordítva lehúzni.

Sebgyógyítás

Az idők folyamán jelentős érdemeket szerzett magának a cukor a humán- és az állatgyógyászatban is.

A sterilnek számító kristálycukor alkalmazásával bámulatos eredmények érhetők el a szennyezett, fertőzött baleseti sérülések kezelésében illetve a műtéti sebek gyógyulásának elősegítésében. Antibiotikus, fájdalomcsillapító és sebgyógyító hatású.

Csökkenti a gyulladást és az ödémát. Gyorsítja a sebgyógyulást, segíti a sebfelület mielőbbi lezárását.

Kisebb sérülések esetén esetleg a kristálycukorból frissen őrölt porcukor is felhasználható, viszont a gyári porcukor nem alkalmas erre a célra.

Alkalmazása: a seb gondos kitisztítása után az üreget töltsük fel bőségesen cukorral, kb. 1 cm vastagságban fedje a cukor a területet, majd helyezzünk rá steril gézlapot vastagabb rétegben. Tekercseljük be a testrészt, rögzítsük a gézt. Esetenként szükséges lehet befóliázni. A kötéscsere eleinte naponta kétszer esedékes, később már egyszer is elegendő. A cukrozás befejezhető miután a seb feltöltődött és kialakult az egészséges felületi sarjszövet.

Aki látott már cukorréteg alatt regenerálódott sebet, meg van győződve arról, hogy ez egy valóságos csodaszer.

És mellesleg hihetetlenül költséghatékony is a szupermodern, méregdrága anyagok mellett.

A cukornak tehát vannak jó tulajdonságai is. Ez a lista ugyan elég rövid, mégis a szolgálata a maga nemében kiemelkedő.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.