Back to top

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Krónikus egészségügyi problémák, például a cukorbetegség és a szívbetegség megelőzése és kezelése érdekében bizonyos ételek fogyasztását javasolják a szakemberek.

Az egészségbiztosítás azonban soha nem fedezte az egészséges étkezés költségeit, ami azt jelenti, hogy egyes betegek nem engedhetik meg maguknak az előírt egészséges étrendet.

Ám ez nemrégiben megváltozott Kaliforniában és néhány más államban, ahol a Medicaid (egy Egyesült Államokbeli szövetségi és állami program, amely segít a korlátozott jövedelemmel és forrásokkal rendelkező emberek egészségügyi költségeinek fedezésében) most már fedezi a betegeknek szánt diétás ételek egy részét. Ennek eredményeképpen most már "orvosilag támogató étkezést", írnak fel az orvosok - hetente egy élelmiszercsomagot vagy akár napi három étkezést -, amelyet a biztosító úgy fizet, mintha gyógyszer lenne.

Az "étel, mint gyógyszer" elfogadásának irányába tett lépést megerősítik azok a kutatások, amelyek azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által felírt ételek csökkenthetik az egészségügyi költségeket és javíthatják a jólétet, különösen azok számára, akiknek nincsen meg az egészséges táplálkozáshoz való anyagi forrása.

Egy nemrégiben készült tanulmányban a kutatók úgy becsülték, hogy ez az országos "egészségügyileg egyénre szabott étkezési" támogatás felajánlása az olyan betegségekben szenvedőknek, mint a szívbetegség, a rák és a cukorbetegség, 185,1 milliárd dollárt takaríthat meg az egészségügyben, és több mint 18 millió kórházi kezelést előzhet meg egy 10 éves időszak alatt.

Azok számára, akik az étkezést a gyógyulás szerves részének tekintik, ez monumentális előrelépés. Az élelmiszerek felírása azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik.

Az élelmiszer sokkal összetettebb, mint bármelyik pirula, ami megnehezíti az orvosok és a betegek számára, hogy tudják, mely egészségügyileg testre szabott élelmiszerek jelentik a legjobb gyógymódot, és mely beszállítók tudják a legjobban biztosítani ezeket.

Az élelmiszer nem tabletta

Először is, komoly kihívást jelent annak megállapítása, hogy mely beszállítók biztosítják a legtáplálóbb élelmiszereket. Egy gyógyszernek a gyártótól függetlenül közel azonos összetételűnek kell lennie. Azonban az élelmiszerek tápanyagtartalma eltérhet a vetőmagtól, az évszaktól, a termesztési és feldolgozási módtól, valamint attól függően, hogy mennyi ideig tárolták, mielőtt elfogyasztották. Ha a különböző élelmiszereket ételkészítés közben kombináljuk, a tápanyagok változatossága még nagyobb lesz. A szabványosítás hiánya megnehezítette például Dennis Hsieh orvos választását a beszállítók közül, akik ajánlatot tettek a felírt ételek kiváltására.

Hsieh elmondása szerint a kaliforniai Egészségügyi Minisztériumtól kevés útmutatást kapott arról, hogy mit kell vásárolnia.

A szakpolitikai útmutató csupán azt javasolja, hogy "a bizonyítékokon alapuló táplálkozási gyakorlati irányelvek alapján megfelelő étrendi terápiákat" kínáljon. "Végső soron az én alapvető kritériumom a beszállítókkal szemben az, hogy eljuttassák az ételt a betegekhez, és ne gyorsételt kínáljanak nekik, valamint ne számítsanak fel nekünk pénzt érte" - mondta.

Hsieh végül hat vállalattal kötött szerződést. Azt mondta, reméli, hogy ezek a beszállítók olyan ételeket és élelmiszereket kínálnak majd, amelyek reprodukálják az "étel, mint orvosság" tanulmányok költségmegtakarításait és egészségügyi előnyeit, de nincs elég tapasztalata ahhoz, hogy megítélje, mely kereskedők fogják ezt megvalósítani.

Michelle Kuppich dietetikus szintén aggódik az "orvosi" piacra kerülő élelmiszerek minősége miatt.

"Sok új cég érkezik erre a területre, mert egy új bevételi lehetőségről van szó " - mondta Kuppich. Elmondta, hogy azt gyanítja, hogy némelyikük fogyókúrás készételeket kezdett el árulni, majd átnevezték őket. Fontosnak tartja azt is, hogy információt kapjon az ételek tápértékéről, ugyanis jelenleg hiányzik az átláthatóság az összetevők tekintetében. Az értékesítők egy része olyan ételeket kínál, amelyek ugyanolyan ultra-feldolgozottak, mint a Hsieh által elkerülni kívánt gyorséttermi ételek. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek összefüggésbe hozhatók krónikus betegségekkel és a korai halálozás magasabb kockázatával.

Egy floridai székhelyű, egészségügyileg támogatott ételeket forgalmazó cég több mint 50 "táplálkozás szempontjából kiegyensúlyozott" ételt kínál, amelyek adalékanyagokat tartalmaznak, többek között kukoricaszirupot és más édesítőszereket, ételszínezéket, ízesítő adalékanyagokat, hidrolizált fehérjét és tartósítószereket.

Egy iowai székhelyű, hetente több mint egymillió ételt felszolgáló cég marketing alelnöke elmondta, hogy egyes ételeik magnézium, cink, vas, kalcium, valamint C-, B1- és B6-vitamin mikrotápanyag-keveréket tartalmaznak,

hogy "biztosítsák: az étel teljes mértékben megfeleljen az étrendi referenciabevitel egyharmadának."

Az élelmiszerek vitaminokkal és ásványi anyagokkal való dúsítása megelőzheti a vérszegénységet és más, bizonyos tápanyagok hiányához kapcsolódó betegségeket, de nem tudja reprodukálni a teljes értékű élelmiszerek által kínált teljesebb táplálkozást. Egy sárgarépa például tartalmazza az egyik élelmiszer forgalmazó keverékben található összes tápanyagot, valamint több tucat további vegyületet, amelyek együttesen befolyásolják egészséget.

Az ízlés is számít

Az egészségügyi szolgáltatóknak azzal a kihívással is szembe kell nézniük, hogy melyik beszállító kínál olyan ételeket, amelyek ízletesek is. "Egyik táplálkozással kapcsolatos változtatás sem működik, ha az emberek nem akarják megenni az ételt" - mondta Seth Berkowitz, kutató.

Az ételt úgy jellemezte, mint gasztronómiai élvezetet, kulturális kapcsolatot és családi emlékeket.

Berkowitz elmondta, hogy a nemzeti beszállítók "gazdaságos kiszerelést" kínálnak, ami alacsonyan tartja a költségeket, azonban az általa figyelemmel követett tanulmányban egy bostoni nonprofit szervezetet követtek nyomon, mely valódi alapanyagokból főzött, melyet helyi gazdáktól szerzett be - és népszerű is volt a vásárlók körében.

Táplálkozási és életmód-tanácsadás

Az élelmiszerellátáson túl a kaliforniai MSF-szolgáltatóknak (Orvosok Határok Nélkül, egy nemzetközi, független, orvosi humanitárius szervezet, amely sürgősségi segélyt nyújt a fegyveres konfliktusok, járványok, világjárványok, természeti katasztrófák és az egészségügyi ellátásból való kirekesztés által érintett embereknek) táplálkozási és életmód-tanácsadást kell nyújtaniuk ügyfeleiknek, mivel a kutatások szerint az élelmezési támogatás és az oktatás összekapcsolása nagyobb valószínűséggel segíti elő az egészséges táplálkozási szokásokat.

Ugyanakkor az ételekhez hasonlóan ezek a szolgáltatások is változnak.

Egyes szolgáltatók táplálkozási gyorstalpalóhoz vagy egészséges táplálkozási alkalmazáshoz biztosítanak hozzáférést a résztvevők számára, míg mások valós idejű főző- és bevásárlási órákat tartanak.

Forrás: 
washingtonpost.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.