Back to top

A neandervölgyiek hatalmas elefántokra vadásztak

Egy új tanulmány szerint a neandervölgyiek nagyobb csoportokban élhettek, mint eddig hittük, és hatalmas elefántokra vadásztak, amelyek akár háromszor nagyobbak voltak a ma ismert fajoknál.

A kutatók a Science Advances című folyóiratban közzétett következtetéseiket a közép-németországi Halle közelében talált, 125 ezer éves, egyenes agyarú elefántok csontvázmaradványainak vizsgálata alapján vonták le.

A pleisztocén korból származó mintegy 70 elefánt csontjait az 1980-as években fedezték fel egy hatalmas szénbányában, amelyet azóta mesterséges tóvá alakítottak át.

A korabeli elefántok jóval nagyobbak voltak a gyapjas mamutnál és háromszor akkorák, mint a mai ázsiai elefánt, egy kifejlett hím pedig akár 13 tonnát is nyomhatott.

"Ezeknek az óriási állatoknak a levadászása és a hús feldolgozása a neandervölgyiek megélhetési tevékenységének része volt ezen a helyen" - mondta Wil Roebroeks, a tanulmány társszerzője az AFP-nek.

"Ez az első egyértelmű bizonyíték az elefántvadászatra az emberi evolúcióban"

- mondta Roebroeks, a hollandiai Leideni Egyetem régészprofesszora.

A tanulmány azt sugallja, hogy a 2000-4000 évig a területen élő neandervölgyiek nem annyira voltak vándorló népség és "az korábban véltnél lényegesen nagyobb társadalmi egységeket alkottak".

A kutatók a kőfejtőben talált maradványok profilja alapján megállapították, hogy őseink az elefántokat vadászták, tehát nem az elhullott tetemet hasznosították.

A felnőtt hím elefántokra könnyebb lehetett vadászni, mint a nőstényekre, amelyek hajlamosak csordákban mozogni, ezáltal védve a kicsinyeiket.

"Ezzel szemben a felnőtt hímek legtöbbször magányos állatok" - mondta Roebroeks. "Így sár- vagy gödörcsapdákba hajtva könnyebb őket mozgásképtelenné tenni.”

"Ezek az állatok voltak a legnagyobb kalóriabombák, amelyek ezeken a tájakon járkálnak."

A kutatók szerint a neandervölgyiek képesek voltak tartósítani a hatalmas mennyiségű elefánt húst, mely hónapokig táplálta őket.

Egy átlagos, körülbelül 10 tonnás hím elefánt egy felnőtt neandervölgyi számára minimálisan 2500 napi adagot jelentett volna" - mondta Roebroeks.

Képesek voltak megbirkózni ezzel a mennyiséggel vagy úgy, hogy hosszabb időre tartósították - erről természetesen nincs információnk -, vagy egyszerűen azzal, hogy olyan nagy csoportokban éltek, hogy nem kellett a maradék miatt aggódni

- ez esetben a korábban feltételezettnél is nagyobb lélekszámú társadalmakat kell feltételeznünk.

A kutatók szerint a neandervölgyiek kovaköves szerszámokat használtak az állat húsának feldolgozásához, melyek egyértelmű nyomokat hagytak az elefántcsontokon.

"Ezek klasszikus vágásnyomok, amelyek a hús levágása és lekaparása során keletkeztek a csontokon" - mondta Roebroeks.

További nyomok pedig arra utalhatnak, hogy a neandervölgyiek a húst úgy száríthatták, hogy azt állványokra akasztották, és tüzet raktak alá.

Roebroeks elmondta, hogy bár a tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a neandervölgyiek nagy társadalmi egységekben éltek, nehéz megbecsülni, hogy pontosan mekkorák voltak ezek a csoportok.

"Ha van egy 10 tonnás elefántunk, és fel akarjuk dolgozni az állatot, mielőtt megromlana, akkor körülbelül 20 emberre van szükség ahhoz, hogy egy hét alatt végezzünk vele" - mondta.

Forrás: 
https://phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

Lakott területeken is lőhetik a vaddisznókat a Balatonnál

Rendőrségi engedéllyel, télen és kora tavasszal belterületen is ki lehet lőni vaddisznót Balatonmáriafürdőn, mivel egyre többen vannak.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.