Back to top

Játékkal és kóstoltatással népszerűsítik a mangalicahúst

Minél többet, minél több helyen együnk mangalicahúst! Így summázta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a farsangi időszakig tartó kampány célját. Az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium negyedik éve már nemcsak általában a hazai sertéshús fogyasztását igyekszik ösztönözni, hanem a prémium mangalicahúsét is.

Tóth Péter, Tarpataki Tamás és Giczy Gergely
Tóth Péter, Tarpataki Tamás és Giczy Gergely
Fotó: Agrármarketing Centrum
A fogyasztásösztönző kampányok is hozzájárultak ahhoz, hogy

ma az egy főre jutó éves sertéshús-fogyasztás 30 kiló körül van, ennél többet csak baromfihúst eszünk

– hangsúlyozta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a kampánynyitón.

Hozzátette: a koronavírus járvány okozta piaci veszteségek, a takarmány és energiaárak 2021 óta tartó emelkedése, valamint az Ukrajna elleni orosz háború gazdasági következményei és a tavalyi rendkívüli aszály miatt a sertéságazat versenyképes működése kulcskérdés, ezért a kormány minden eszközzel segíti azt annak ellenére, hogy

a mostani 800 forint feletti felvásárlási ár segít egyensúlyba hozni az ágazatot.

A drasztikus takarmány- és energiaár emelkedés miatt 2022-ben a szaktárca a kocatartó vállalkozások számára egy támogatási program keretében kocánként 20.000 forint egyszeri támogatást fizethettek ki, emellett ott volt a hitelmoratórium, illetve a kamatstop. Idén a sertéstartók számára is elérhető az állatjóléti támogatás, a krízisbiztosítási rendszer, ami segít a gazdaságok stabilitásának megteremtésében.

- A mintegy 4 milliós magyar sertéskibocsátásnak a 60 ezer darabos kibocsátású mangalicaágazat igen kicsi, ám annál jelentősebb ágazata. A megtermelt sertéshús 60 százalékát az exportpiacokon értékesítjük: spanyol sonka készül belőle, illetve világszerte a prémiumtermékek piacán közismert ismertette az ágazat eredményeit Tóth Péter, a MOE elnöke.

Mangalicát ma mintegy 200 családi gazdaság tart és tenyészt, 8700 a jelenlegi kocalétszám, amely 7 és tízezer között ingadozik.

A termékeket a legtöbb termelő háztól, saját feldolgozott termék formájában értékesíti, emellett stabil a spanyol sonkaexportunk, integráció keretében ma már van vágóhídi termékértékesítés is – fine dining éttermek számára, illetve exportra megy a prémium minőségű mangalicahús.

A mangalica legnagyobb felvevője továbbra is Spanyolország, de fontos partner Románia, Szingapúr, Hongkong és több európia ország, például Németország, Franciaország, Anglia.

A belföldi fogyasztás növelése fontos cél, ezért is rendezi meg az AMC farsang környékén a speciálisan a mangalicát népszerűsítő kampányt. A most induló fogyasztásösztönző kampányban a kóstoltatás mellett egy nyereményjátékot hirdetnek, amelynek fődíja egy mangalicatermékekkel telerakott hűtőszekrény lesz. A jatek.amc.hu webcímen az érdeklődőknek tíz kvízkérdésre kell válaszolniuk 2023. február 13-19. között, és a helyesen válaszolók között sorsolják ki a fődíjat és más értékes ajándékokat.

Fotó: Agrármarketing Centrum

- A kampány legfőbb célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet erre a különleges élelmiszerre: egy vasárnapi ebéd, vagy egy ünnepi lakoma kitűnő alapanyaga lehet, minőségében, textúrájában és beltartalmi értékeiben is többet tud nyújtani, mint a hagyományos sertés. Nem tagadjuk, ez az árából is látszik, prémium élelmiszer, de olyan magasfokú gasztronómiai élményt nyújt, amely miatt érdemes gyakrabban beiktatni az étrendünkbe a mangalicát – emelte ki el Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető helyettese.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

Férfias szakma, mégis egész jól megy

A sertések szerelemből fogadott munkatársak Barabás Renáta életében. Egy éve Tápiószőlősön és Újszilváson vezeti sertéshizlaldáit egyetlen alkalmazottal, és évi 6600 kibocsátott hízóval. Hajnali kettőkor egy felhajtásra érkezem először a tápiószőlősi telepre.