Back to top

Kutatási eredmények Dél-Tirolból

A dél-tiroli gyümölcstermesztés, mezőgazdaság és élelmiszeripar előmozdításán dolgozik az 1962 óta működő Laimburg Kutatóközpont. Az intézményben 200 alkalmazott évente 350 témával foglalkozik, amelyek meghatározásában szorosan együttműködnek a termelők képviselőivel. Legújabb kutatási jelentésükből ismertetünk néhány eredményt.

Illusztráció
Illusztráció
Legfrissebb, 2021-től 2030-ig szóló kutatási programjukban öt fő témakört jelöltek ki: fenntartható és rugalmas termesztésmódok; digitális innováció és okos technológiák (ideértve a korszerű nemesítési módszereket is, amelyekkel új fajtákat hoznak létre); klímasemleges mezőgazdaság; minőség és egészség, amiben biztonságos és egészséges élelmiszerek kifejlesztésén dolgoznak; valamint helyi sokféleség és körkörös gazdaság.

A legfrissebb kutatási jelentésükben egyebek között a következő tápanyag- gazdálkodási és növényvédelmi témájú összefoglalók olvashatók.

Az Amazonas vidékének termékeny talaja tele van növényi szénnel, ami lassan bomlik le és így nagyon jó szénmegkötőnek tekinthetjük. Emellett porózus anyag, amiben sok víz és tápanyag raktározódhat. Mezőgazdasági felhasználásra alkalmas, toxikus anyagokat nem tartalmazó szén és komposzt hatását vizsgálták a talaj tulajdonságaira. Ilyen szén lehet például a fa elgázosításának mellékterméke vagy a kimondottan e célra, alacsony oxigénszint mellett hevített növényi anyagból készített szén.

A hegyvidék kutatóintézete

A hegyvidéki gazdaságokban almát, szőlőt, szamócát, cseresznyét és szántóföldi növényeket termesztenek a legtöbbet, valamint jelentős a legelőterület, ezekre a kultúrákra irányul tehát a figyelem. A Laimburg Kutatóközpont tevékenységét és eredményeit előadásokon, szakmai bemutatókon és a szabadon hozzáférhető online újságban, a www.laimburgjournal.it oldalon mutatják be. A munkát Dél-Tirol tartományi támogatása fedezi legnagyobb részt, a tavalyi 13 millió
eurós költségvetésből 9,5 millió euró származott onnan, valamint nem egészen 2 millió euró harmadik felektől és 1,5 millió saját bevételt értek el laboratóriumi szolgáltatásokkal és értékesítéssel.

A kísérletek során szőlőben négyzetméterenként 3,9 kilogramm komposztot, 2,5, illetve 5 kilogramm növényi szenet, valamint komposzt és szén együttesét adagolták. Almában az ültetőgödör földjébe kevertek 1,8 kilogramm komposztot, illetve a komposzthoz még adtak egy kilogramm szenet is. Az ültetvényt a szokásos technológiával öntözték és trágyázták a későbbiekben. Szőlőben sem a növények növekedésében, sem beltartalmában nem lehetett különbséget kimutatni, annak ellenére, hogy a szenes és a kombinált kezelések is növelték a talaj kation-kicserélő kapacitását, emelték a pH-t és a széntartalmat, miközben a mineralizált nitrogén mennyisége nem változott.

Almában viszont számottevően hosszabb hajtások fejlődtek a kombinált kezelések hatására az ültetvény második és harmadik évében, és a fánkénti termés is 1,5-2 kilogrammal lett több, mint a kontrollterületen.

Gyorsan kialakulnak a glomerellás levélfoltosság tünetei
Gyorsan kialakulnak a glomerellás levélfoltosság tünetei
A biológiai növényvédelem terén nagy előrelépés, hogy sikerült megtelepíteni Dél-Tirolban az ázsiai márványospoloska természetes ellenségét, a szamurájdarazsat. Ez az apró rovar is Ázsiából származik és a poloskatojásokat parazitálja. A Laimburg Kutatóközpontban tenyésztették a darazsakat és 2020 júniusában 42 helyen engedtek ki 100 nőstényből és 10 hímből álló csoportokat. Olyan területeket választottak, ahol sok márványospoloska károsított. Zöldfelületeken és ültetvényekhez közeli cserjésekben engedték ki a szamurájdarazsakat. A parazitáltság felmérésére a kihelyezés előtt és után is gyűjtöttek poloska-tojáscsomókat, és megállapították, hogy 20 helyszínen azonnal szaporodni tudtak a hasznos paraziták. Annál nagyobb arányban fejlődtek ki a kártevő tojásaiban, minél nagyobb volt a poloskák egyedszáma. Az is kiderült, hogy más poloskafajok tojásaiban elenyésző mértékben találtak parazitát, vagyis a szamurájdarázs szoros kapcsolatban áll az ázsiai márványospoloskával. A kutatást az olasz környezetvédelmi minisztérium támogatta.

2020-ban felbukkant a dél-tiroli almásokban a glomerellás levélfoltosság (angol rövidítéssel GLS), amit egy egyelőre nem pontosan meghatározott Colletotrichum gombafaj okoz.

Illusztráció
Illusztráció
A fertőzött levelek először gyorsan sárgulnak, majd barna szövetelhalások alakulnak ki és korai lombhullás következik be. A gyümölcsön apró barnáspiros pöttyök láthatók, amiket gyakran vöröses sáv vesz körül. Korábban még nem találkoztak ezekkel a tünetekkel a termőtájon. A kutatóintézetben fénymikroszkópos és molekuláris vizsgálatokkal is azonosították a kórokozót, de a pontos faji meghatározáshoz aprólékosabb vizsgálatok szükségesek, mert a különböző Colletotrichum-fajok genomja nagyon hasonló. Ezt a betegséget eddig párás, szubtrópusi vidékeken mutatták ki almán Dél-Amerikában, Kelet-Ázsiában és az USA délnyugati területein. Ennek ellenére másutt sem sikerült pontosan azonosítani a különböző tüneteket okozó Colletotrichum-fajokat, ugyanis a nemzetségbe tartozó gombák okozhatnak rothadást és tárolási betegségeket is. Utóbbiak nem ismeretlenek Dél-Tirolban. A betegség elterjedését és lefutását tovább kell vizsgálni, hogy kidolgozhassák a megfelelő védekezést.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

Genetikai szelekció a hazai ciroknemesítésben

A karcagi székhelyű Alfaseed Kft. a 2010-es években fogott bele a tematikus ciroknemesítésbe, amelyet megelőzően a főként hazai nemesítésű fajták és hibridek vetőmagtermesztésével foglalkozott. A cég 2010 után európai ismertségre tett szert, elsősorban szudáni fű-, illetve silócirokhibridjei által.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Szilvafa tavaszi metszése - Két klasszikus irányzat

A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.

Online vásárláskor fontos a növényútlevél!

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet!

Meggyilkolt brit újságíróról és brazil őslakos-szakértőről neveztek el két új élesztőgombafajt

Az Amazonas őserdejében tavaly meggyilkolt két férfiról, Dom Phillips brit újságíróról és Bruno Pereira brazil őslakos-szakértőről neveztek el egy-egy új élesztőgombafajt - számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.