Back to top

Újabb emlősöket fertőzött a madárinfluenza

Az Egyesült Királyságban 66 emlőst teszteltek az elharapódzó járvány közepette. A cél az volt, hogy megtudják: mekkora eséllyel "ugrik át" a vírus a madarakról az emlősökre, vagy akár az emberre is.

Eddig világszerte 208 millió madár és legalább 200 emlős hullott el a betegség következtében a BBC birtokába került adatok szerint. Az egészségügyi szolgálatok szerint azonban egy olyan mutáció elterjedésének, mely az emlősök közt is fertőz, egyelőre kicsi a veszélye.

Globálisan egyre több esetben mutatják ki emlősökből is a kórokozókat, többek közt grizzlikből vagy nyércekből, de delfinek és fókák is elhullottak miatta. Ezért az Egyesült Királyság Állat- és Növényegészségügyi Szolgálata (Animal and Plant Health Agency, APHA) 66 emlőst tesztelt, köztük fókákat is.

Ezek közül kilenc esetben mutatták ki a madárinfluenza erősen fertőző variánsát, a H5N1-et, mégpedig rókákból és vidrákból.

Az esetek a szigetország különböző területeiről származtak: az angliai Durham, Cheshire és Cornwall megyéből, a walesi Powys megyéből, illetve a skóciai Shetlandről, Belső Hebridákról és Fife megyéből.

A megbetegedéseket vélhetően az okozta, hogy a vírussal fertőzött, elhullott madarak teteméből fogyasztottak a rókák és a vidrák is. Ian Brown professzor, az APHA tudományos szolgálatának igazgatója elmondta, hogy egy beteg vagy elhullott madárban óriási mennyiségű vírus található. Így egy dögevő emlős, mely kihasználja ezt a lehetőséget a táplálkozásra, szintén óriási mennyiségű vírussal fog találkozni. Ezzel pedig lehetőség adódik rá, hogy a vírus egy újabb állatcsoportot fertőzzön meg, amelyet normál esetben nem tud.

Brown arra is rámutatott, hogy a begyűjtött emlősökből származó mintákat genom szintű analízisnek vetik alá, miközben figyelik a világszintű elterjedését is a vadon élő madárpopulációkban.

A lakosságot pedig arra figyelmeztetik, hogy ne érintkezzenek az elhullott vagy beteg madarakkal.

Emellett azt is kérik, hogyha elhullott ragadozómadarat, vagy három, illetve annál több vízimadarat vagy sirályt találnak, illetve egyéb fajból ötnél többet, mindenképpen jelentsék be brit Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékfejlesztési Minisztériumának (DEFRA).

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Lakott területeken is lőhetik a vaddisznókat a Balatonnál

Rendőrségi engedéllyel, télen és kora tavasszal belterületen is ki lehet lőni vaddisznót Balatonmáriafürdőn, mivel egyre többen vannak.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Bárány hatosikrek születtek az Egyesült Királyságban

Különleges eseménynek lehetett tanúja egy ifjú gazda a walesi Meirionnydd megyében, amikor az általa gondozott egyik anyajuh hat egészséges báránynak adott életet.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Kezdődik a költési szezon, támadnak a madarak

A költési időszak közeledtével a tükröződő felületek eltakarását, a parkoló autókon a visszapillantó tükrök behajtását javasolja egyebek mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a saját tükörképüket támadó madarak problémája miatt.

Aligátor "kopogott be" a házba, majd belekóstolt az ajtót nyitó férfiba

Aligátor "kopogtatott" be egy floridai férfi házába, akit az ajtónyitást követően meg is harapott - írta vasárnap a The Guardian című brit napilap.