0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megnyílt a FeHoVa!

Több mint 200 kiállítóval nyitotta meg kapuit február 9-én a 29. FeHova, a térség vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek legnagyobb rendezvénye. Két különálló pavilonban a vadászat és a horgászat szerelmesei megismerhetik a legújabb eszközöket és technikákat, a rendezvénnyel egy időben pedig a FeHoVa-MEOESZ Nemzetközi Kutyakiállítás négylábú résztvevőiben gyönyörködhetnek a látogatók.

Normal
0

Az idén is a Hungexpo területén megrendezett FeHoVa-n többek között Belgium, Dél-Afrika, Namíbia, Olaszország és Pakisztán is képviselteti magát. Az érdeklődők szakmai eseményeken és közönségprogramon vehetnek részt, trófea-, fegyver- és solymászbemutatót láthatnak, előadásokat, élménybeszámolókat és vadászkürtversenyt hallgathatnak meg. Csaknem 22 ezer literes óriásakváriumban édesvízi halakat mutatnak be, a gyermekeknek horgászsulit szerveznek, és az állami horgászvizsgát is letehetik a látogatók.

A kiállítást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke nyitotta meg. Köszöntőbeszédében elmondta, a magyar vadászati törvény a legjobb a világon, és hamarosan a fegyvertörvényünk is a módosításoknak köszönhetően.

E szerint a fegyvertartáshoz és vadászvizsgához előírt állandó magyar lakcímet megszüntetik, mivel ezzel kizárnák a határon túl és külföldön élő magyarokat, továbbá egyes esetekben megszüntetik a fegyverek kötelező műszaki vizsgáztatását, például örökléskor.

A miniszterelnök-helyettes a legaktuálisabb témaként említette, egyben ésszerűtlennek nevezte az ólomsörét, illetve a horgászoknál az ólomsúly teljes betiltását előíró brüsszeli rendelkezést, és felhívta a figyelmet arra, hogy a helyette javasolt acélsörét hatásairól még nincsenek megfelelő vizsgálatok. Ugyanakkor hazánkban megvizsgálták a lőterek környékét, a talajvizekben nem jelenik meg ólomszennyezés.

Nagy István agrárminiszter kifejtette, büszkének kell lennünk hazánk vadállományára, amely természeti kincs, ezért felelősen kell gazdálkodnunk vele, hogy megőrizzük a jövő generációi számára. A tájegységeinknek jellegzetes arculatához a vadfajok ugyanúgy hozzátartoznak, mint a hegyek, a síkságok, a folyók vagy az erdők. Mindazonáltal az egészséges, jó genetikai értékekkel rendelkező vadállomány fenntartásában a vadászat kulcsfontosságú.

A tárcavezető hozzátette, hazánk évszázados vadászati kultúrája gyökereiben mindmáig változatlan, ezért biztosítanunk kell, hogy a felnövekvő nemzedék ifjú vadászai ugyanolyan kötelességtudó és becsületes vadgazdálkodókká váljanak, mint az elmúlt korok világhírnévre szert tevő vadászai.

Kifejtette, hogy a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény és végrehajtási rendeletének átfogó módosítása ma hangsúlyosabban szól a biológiai sokféleség megőrzéséről és a fenntartható vadgazdálkodásról, ezzel együtt biztosítja a természetvédelemmel, a mező- és erdőgazdálkodással való összhang megteremtését. Ehhez hozzátette, a fenntarthatóságra vonatkozó feltételek régóta adottak, ezt bizonyítja, hogy Magyarország 1921 óta megduplázta, 11-ről 22 százalékra növelte erdőterületeinek nagyságát.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu