Egy új tanulmány szerzői a közelmúltban összefüggést állapítottak meg a diófélék (mandula, kesudió, mogyoró, makadámia, pekándió, pisztácia és dió) fogyasztása és a vérnyomás csökkenése között. A kutatók megállapították, hogy a diófélék megnövelték a szívvédő L-triptofán metabolitok szintjét a vizsgálatban résztvevőkből gyűjtött plazma- és székletmintákban.
Az összes résztvevő étrendje napi közel 42 gramm nassolnivalót tartalmazott. A vizsgálatot befejező 95 személy közül 39 személy perecet nassolt, míg 56 személy ehelyett azonos kalóriaértékű diós rágcsálnivalót fogyasztott. A vizsgálati időszak végén a kutatók minden résztvevőtől széklet- és vérplazmamintákat elemeztek, hogy megállapítsák a különböző nassolnivalók hatását. A dióféléket fogyasztó embereknél a 12. héten (60,9%) és a 24. héten (82,2%) a vér szerotoninszintje jelentősen megemelkedett a kiindulási szinthez képest. Azok, akik perecet ettek, a vizsgálat fenntartási szakaszában, a 12. és a 24. hét között tapasztalták a vér szerotoninszintjének emelkedését.
A triptofán a szervezet egyetlen előanyaga a szerotoninnak, amely a szervezet számos funkcióját támogatja, beleértve a hangulatot, az alvást és az emésztést.
Egészségesebb rágcsálnivalók a szív érdekében
Az Élelmiszertechnológiai Intézet (IFT) szerint az amerikaiak naponta 2,7 nassolnivalót esznek, és egyre több fiatal felnőtt akár ötöt vagy még többet is. Ráadásul a Harvard T.H. Chan School of Public Health szerint
A nassolás nem kívánt súlygyarapodáshoz vezethet, különösen akkor, ha nassolnivalókkal helyettesítik a táplálóbb ételeket a napi étrendben.
A diófélék és a triptofán anyagcseréje
A diófélék jelentős mennyiségű triptofánt tartalmaznak, egy esszenciális aminosavat, amely segíti a növekedést és az általános egészséget. A triptofán három útvonalon keresztül metabolizálódik: a testsejtekben a kynurenin- és a szerotonin-útvonalon, valamint a bélbaktériumokban az indol-útvonalon keresztül. Ezenkívül a triptofán anyagcseréjének zavara összefüggésbe hozható az anyagcsere-betegségekkel, köztük az elhízással is.
Dr. Zhaoping Li, a tanulmány szerzője szerint az eredményeik legalább részben választ adnak a csoportja korábbi kutatásai által feltett kérdésre:
Dr. Li elmondta, hogy új összefüggéseket fedeztek fel a triptofán metabolitok és a vérnyomás, a szívfrekvencia és a telítettség között túlsúlyos/elhízott alanyoknál, ami a triptofán anyagcseréjének szélesebb körű hatását sugallja az általános egészségre, beleértve a szív- és érrendszeri egészséget is. Hozzátette, hogy a bélmikrobiom és anyagcseretermékeik hozzájárulhatnak az anyagcsere és a hangulat szabályozásához.
A tanulmánynak más okok miatt is van értelme, mondta Michelle Routhenstein, preventív kardiológiai táplálkozási szakértő: „a tanulmány megállapítása szerint a diófélék fogyasztása elősegíti a CVD-védő triptofán-metabolitokat és a szív egészségét, mivel képes csökkenteni a gyulladásokat, ami az ateroszklerózis és a szívbetegségek egyik fő oka.”
A magasabb szerotoninszint előnye
Dr. Li kitért az evés és az érzelmek közötti kapcsolatra. „Az érzelmi evés jelentős tényező, amely hozzájárul az elhízáshoz.
A kutatók meglepődve tapasztalták, hogy a vizsgálat fogyókúrás és fenntartó szakaszában a fán termő diófélék csoportjában megnőtt a szerotoninszint, amit csak ezeknek a dióféléknek a csoportjában tapasztaltak. Ugyanakkor a vizsgálat végére mindkét csoportban magasabb volt a vér szerotoninszintje. A szerzők feltételezik, hogy a vér szerotoninszintjének emelkedése minden résztvevő esetében a szervezet fogyásra adott válaszreakciójának bizonyítéka lehet.
„A szerotoninszint emelkedése előnyös lehet a túlsúlyos vagy elhízott emberek számára, akik megpróbálnak fogyást elérni, mivel az energiafelhasználásban és az étvágy elfojtásában játszik szerepet” – jegyezte meg Routhenstein is.
Mi a jó a diófélékben?
Egy tanulmány szerint közel 42 gramm fán termő dióféle vagy földimogyoró biztosítja a 10%-át a fehérje, vas, magnézium, foszfor, cink, réz, tiamin és E-vitamin felnőtt férfiaknak ajánlott étrendi adagjának.
Routhenstein példaként felsorolt néhány jelentős tápanyagot, amelyek a diófélékhez kapcsolódnak:
- A pisztácia fitoszterolokat, káliumot és karotinoidokat tartalmaz, amelyek elősegítik az erek és a vérzsírok jó egészségét.
- A brazil dió szelént tartalmaz, amely segít az oxidatív stressz leküzdésében, valamint a szív és az immunrendszer egészségének fokozásában. Valamint már egyetlen brazil dió is képes az ajánlott napi szelénmennyiség 100%-át biztosítani.
- A pekándió rézben gazdag, ezáltal segíti a vércukoranyagcserét és hozzájárulhat a pajzsmirigy egészségének fenntartásához.
- A mandula magas antioxidáns-, rost- és fehérjetartalmú.
Bár a diófélék energiában gazdagok, a súlygyarapodással való összefüggésükkel kapcsolatos aggodalmak alaptalannak tűnnek. Tanulmányok kimutatták, hogy a diófélék fogyasztása a testsúly és a testzsír csökkenésével jár együtt, ami arra utal, hogy nem járulnak hozzá a súlygyarapodáshoz.