0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Élet-halál harc a talajban

A talajban rengeteg élőlény található: ízeltlábúak, baktériumok, vírusok, egysejtűek - számtalan mikroorganizmus alkotja, melyek hatással vannak a szénmegkötő képességére. Egy kutatócsoport most arra is rájött, hogy a mikroorganizmusok halálának körülményei ráadásul jelentősen befolyásolják is ezt.

Az apró mikroorganizmusok sem élnek örökké. Dr. Tessa Camenzind, a Berlini Szabadegyetem tudósa azonban azt is felfedezte, hogy nem mindegy, hogyan lesz végük, ez ugyanis jelentősen befolyásolja az utánuk hátramaradó szénmennyiséget a talajban – írja a Phys.org.

Camenzind és Johannes Lehmann, a Humboldt Kutatási Díj nyertese, a Berlini Szabadegyetem vendégkutatója a New York-i Cornell Egyeteről, valamint munkatársaik a Nature Geoscience című tudományos lapban publikálták eredményeiket, melyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megértsük: milyen tényezőktől függ a klímaváltozást előidéző széndioxid-kibocsátás.

A tanulmányban arra keresték a választ, hogy milyen módon pusztulnak el a talajban a mikroorganizmusok, és pontosan mi marad utánuk (az ún. mikrobiális nekromassza).

Talán elsőre furcsán hangzik, hogy aggódnunk kellene a talajainkban lévő elpusztult sejtek miatt, azonban érdekes módon ezek jelentősen befolyásolják azt, hogy mennyi szenet képesek megkötni, és milyen hosszú ideig tárolják azt

– mutatott rá Camenzind.

A talaj a legnagyobb szén-tároló a Földön – jóval több szenet képes megkötni, mint a növények vagy az atmoszféra együttesen. A korábbi nézetekkel ellentétben azonban a megkötött szén nagyobb hányada – több, mint 50 százalék – az elpusztult mikroorganizmusokon keresztül jut a talajba. „Talán morbidnak hangzik, de minél többet tudunk meg arról, hogy hogyan és miért pusztulnak el ezek a mikroorganizmusok, illetve milyen folyamatok játszanak ebben szerepet, annál inkább megértjük, hogyan kerül a szén a talajba, és mennyire stabil ez a folyamat különböző körülmények között” – mondta Camenzind.

De mit jelent a mikroorganizmusok halála?

A talaj közel sem egy biztonságos élőhely. Azok az élőlények, melyek itt próbálnak túlélni, szembe kell hogy nézzenek az éhezéssel, szárazsággal, extrém hideggel vagy hőséggel.

A mikrobiális élőlények emellett folyamatos versenyben vannak egymással az alapvető tápanyagforrásokért, és egyes mikroorganizmusok képesek halálos anyagcsere-termékek kiválasztására is, amivel elnyomják a riválisokat. Ha ez nem lenne elég, vannak még ragadozók is, egysejtű protozoák, apró rovarok, vagy akár baktériumok. Némelyek kifejezetten a mikroorganizmusokra vadásznak, míg mások nagy területen „legelik le” a tápanyagokat. A vírusok is igen gyakoriak a talajban, és jelentős számú baktériumot pusztítanak el. És persze ott vannak még az emberi behatások is, melyek felborítják a természetes egyensúlyt.

„Sikerült felfednünk, hogy pontosan milyen kémiai változások mennek végbe ezek alatt a folyamatok alatt, így jobban értjük, hogy miből áll a mikrobiális nekromassza” – magyarázta Vamenzind.

Molekuláris szinten nagy különbség van aközött, hogy egy baktériumot egy ugróvillás (talajlakó ízeltlábú) evett és emésztette meg, kiszáradt, esetleg egy vírus programozta újra, vagy éppen egy ragadozó baktérium szívta el a tápanyagait.

Mindeközben pedig a gombafonalak is fontos szerepet játszanak a talaj széntároló képességében.

A gombafonalak ‘mozgása’ a talajban azt jelenti, hogy folyamatosan újakat növesztenek, miközben az elhaltakat hátrahagyják. Ezzel pedig úgy tűnik, hogy igen nagy mennyiségű szenet juttatnak a talajba – tette hozzá Camenzind.

Forrás: phys.org