0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Jackfruit: éretlenül zöldség, éretten gyümölcs. És még gyógynövény is…

Mondhatnánk, attól függ hogyan esszük. Mivel egy olyan különleges termésről van szó, amely az érés egyes fázisaiban határozottan eltérő tulajdonságokkal rendelkezik.

A jackfruit (dzsekfrút) az eperfafélék családjába tartozó jákafa (Artocarpus heterophyllus, A. integrifolia) termése. Jelenleg a leghatalmasabb ehető fán termő gyümölcsnek számít. Hosszúsága az 50-60 cm-t, a tömege akár a 35-40 kg-ot is elérheti. A dinamikusan növő, örökzöld fa Dél- Indiában honos, de a maláj területeken, Sri Lankán, és Brazíliában is megtalálható.

Friss magja közel egy hónap alatt kel ki, de hamar elveszti csírázó képességét.

A magoncok gyorsan fejlődésnek indulnak, a csemeték a trópusokon már 3-5 éves korukban teremnek, és kifejlett állapotukban elérik a 25 méteres magasságot. Meleg, tápanyag- és vízigényes.

A hím- és nőivarú virágai elkülönült csoportokban nyílnak. A kocsány nélküli, porzós virágok az új hajtásokon jelennek meg, míg a termősök rövid kocsány végén, a törzsön illetve a vastagabb ágakon ülnek. A gyümölcskezdemények a megtermékenyülést követően tempósan hízókúrába kezdenek. Az érési folyamat aztán még 6-8 hónapig eltart, miközben a héjuk páncél keménységűvé szilárdul.

Éretlenül zöldség

Trópusi termések között nem ritka, hogy a felhasználásuk az érés különböző szakaszában nagyon különböző.

Esetünkben a még éretlen, halványzöld termés omlós, finom rostos állaga végett zöldségként, illetve húshelyettesítőként szerepelhet az ételekben.

Mivel eléggé neutrális, érdemes előzőleg befűszerezni, pácolni 10-15 percig, vagy főzés közben meglehetősen intenzíven ízesíteni. A zöld termés nem fogyasztható nyersen, főzést vagy sütést igényel.

Számtalan hagyományos, magyaros ételhez kipróbálhatjuk, amihez aprított húsdarabkákat, vagy darált húst használnánk. Párolt zöldséges egyvelegekben különleges falat. A modern, streetfood és nemzeti ételek (pl.: hamburger, tacos, pizza, currys fogások, saláták, etc.) készítésekor is remekül helyt áll. Most lássunk vele egy különleges ötletet.

Vegán hamis „tonhalsaláta”: konyhai aprítóba teszünk 50-50 g megtisztított és feldarabolt lilahagymát és zellergumót. Néhány pillanat alatt morzsalékosra dolgozzuk és áttesszük egy salátástálba. 100 g zöld jackfruitot pulzálva enyhén felaprítunk, majd áttesszük a tálba. Hozzáadunk 2-3 evőkanál kukoricát és az egészet összeforgatjuk.

Az öntethez összekeverünk 2 evőkanál majonézt, 2 evőkanál natúr növényi joghurtot, 1 púpozott teáskanál mustárt, 1 teáskanál enyhe ízű hidegen sajtolt olajat, néhány csepp avokádó- vagy lenolajat, 1 evőkanál finomra aprított petrezselymet, fél teáskanál fűszerpaprikát, egy csipet fekete borsot és 1 kávéskanál kapribogyót. Miután mindent szépen összekevertünk, hűtőszekrénybe tesszük egy kis időre. Tálalhatjuk salátalevél ágyon, de szendvicsre is kenhető.

A türelem zamatos gyümölcsöt terem

Az érés végére magas tápanyagtartalmú, vitaminokban, ásványi anyagokban és aminosavakban gazdag gyümölccsé válik. Ekkora a húsa már sárgás színű, és finomrostos, gerezdekből áll.

A megszegéskor először ropogós, édes-savanykás, aromás, és meglehetősen jellegzetes ízű. Néhány órán belül az állaga puhává válik, és a levegővel érintkezve az íze is egyre „érettebb” lesz.

Nyersen és feldolgozva fogyasztják. Ehető önmagában, felhasználható turmix, gyümölcssaláta, vagy fagylalt készítéséhez. Konzerválják szirupban, feldolgozzák lének, befőttnek, lekvárnak, vagy fügéhez hasonlóan szárítva tartósítják. Minden termésrészben ül 1-1 mag, ezáltal az egész termésben akár 400-500 mag is lehet. Ezeket főzve, sütve vagy porrá őrölve fogyasztják. A magas keményítő- és fehérjetartalmú magok íze pirítva a gesztenyére emlékeztet.

Gyógyhatása kimagasló

A gyümölcsérés egyes periódusaiban különböző terápiás tulajdonságokkal rendelkezik. Érett formájában antioxidáns és fitonutriens összetevői révén számos rákbetegség (tüdő-, gyomor-, mell-, prosztata-, bőrrák) esetén segíthet. Hozzájárulhat a vérszegénység megelőzéséhez, a nyugodt alvás létrejöttéhez, valamint az egészséges látás megőrzéséhez. Az éretlen termést alacsony kalória-, magas rost- és gyakorlatilag jelképes zsírtartalma ideális táplálékká teszi a túlsúllyal küzdőknek. Rosttartalma kíméletesen fokozza a bélmozgást, tisztítja az emésztőrendszert, megelőzi a székrekedés kialakulását. Nagyobb mennyiség elfogyasztása sem okoz kellemetlenséget a gyomornak vagy a bélrendszernek. Cukorbetegek számára is biztonságos, mivel cukortartalma lassan szívódik fel.

A dzsekfrút egy olyan fantasztikus beltartalmi értékekkel bíró, ízletes, tápláló gyümölcs, amit éretlenül zöldségként is feldolgozhatunk. Mindkét állapotában nagyon eltérő tulajdonságokkal rendelkezik, érdemes megkóstolni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu