0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

Kicsi a bors, de sok gyógyhatása van

A borsot az teszi különösen kedveltté, hogy nagyon jól kombinálható. Egyértelműen kihagyhatatlan a sósságokból, különleges az édességekben, sőt még italokba is tehetjük. Azonban hiába találkozunk vele nap mint nap, leginkább csak fűszerként ismerjük, gyógyító oldalát már kevésbé.

A borsfélék családjába tartozó bors (Piper nigrum) a trópusi erdők 3- 4 méterre felkapaszkodó fásodó szárú kúszónövénye. A termésfüzérek az érés különböző szakaszaiban begyűjthetők, de a feldolgozás módja is hozzájárul ahhoz, hogy különböző színű és erősségű borsok születnek.

Fekete bors: az éretlenül szedett terméseket hagyják fermentálódni, majd megszárítják.

Zöld bors: szintén az éretlenül begyűjtött termésekből származik, de ebben az esetben elejét veszik a fermentálódás folyamatának, vagyis az erjedést okozó anyagokat főzéssel vagy sós lébe áztatással inaktiválják.

Fehér bors: a teljesen érett állapotban szüretelt terméseket 8-10 napra beáztatják. Ekkor fellazul a piros gyümölcshús és kíméletesen eltávolíthatóvá válik. Ezután gyorsan kiszárítják a bézs színű magokat. Markáns illatra, de visszafogottabb csípősségre számíthatunk tőle.

Piros bors: az éretten szüretelt terméseket különleges eljárással szárítják ki, miközben megőrzik a termés piros színét. Kevésbé csípős, mint a fekete változat.

Az indiai orvostudomány már több mint 3000 éve használja

Ennek ellenére valószínűleg mégsem ismerjük teljesen, de amit már tudunk az igazán biztató. Étvágygerjesztő hatású, fokozza az emésztőnedvek és a gyomorsav termelését, táplálja az emésztés tüzét, ezzel segíti az emésztést. Serkenti a belek vérkeringését és a perisztaltikát, gátolja az erjedést, puffadást, a keletkezett szeleket kifújja. Melegíti a májat, stimulálja az epetermelést és a méregtelenítést.

Javítja a vérkeringést, emeli a vérnyomást, felhevíti a nyirokrendszert, mozgásba hozza a nedveket, segíti a tisztulást. Csökkenti a vér koleszterin- és cukortartalmát. Ízületi gyulladás, reumás panaszok kezelésére is alkalmazzák.

Piperintartalma felerősíti más hatóanyagok hatását és segíti a szervezet védekezését a káros szabad gyökök ellen. Megfontoltan használatos, mivel irritálhatja az emésztőrendszert; érzékeny gyomrúaknak, továbbá gyomor- és nyombélfekélyben szenvedőknek fogyasztása ellenjavallt.

A csípősségen túl

Színük és csípősségük tehát a feldolgozás módjától függ, viszont a borsfajták íze szempontjából a termőtalaj összetétele a legmeghatározóbb.

Tigris bors: ezt a különlegesen zamatos borsot India délnyugati csücskében, a Malabár- part természetvédelmi területén termesztik.

Penja bors: a kameruni Penja völgy tápanyagokban gazdag, vulkanikus talaja rendkívül egyedi, gyümölcsös ízű borsot terem.

Kampot bors: Kambodzsa Kampot tartományára jellemző borsfajta, amelyet tisztán, hagyományos módszerekkel termesztenek, egyike a legkiemelkedőbb minőségű termékeknek.

Tellicherry bors: a dél- indiai származású, gyümölcsös, virágos és gyantás jegyeket felvonultató, komplex aromájú borsfajtát tartják a világ legjobb borsának.

Sarawak bors: a borneói esőerdők növénye, egyike az eredetvédelemben részesült fajták kicsiny körének.

Szumátrai bors: Lampong tartomány jellegzetessége, melynek apró méretéhez összetett ízvilág és meglepő csípősség társul.

Banasura bors: az átlagos borsnövény méretének sokszorosa, ezért betakarítása jóval nehezebb. Éretten gyűjtik, ami magyarázattal szolgál intenzív és gazdag aromájára.

A borscsalád különc tagjai

Hosszú bors (Piper longum): egyedi, édeskés, fűszeres aromája miatt nagyon kedvelt borsfajta.

Csokoládébors: egy hosszú borsváltozat, aminek íze határozottan kakaóra emlékeztet, csak enyhén csíp, és leginkább édességekbe, italokba kívánkozik.

Madagaszkári vadbors (Piper borbonense): Madagaszkárról származó valódi bors kicsi „farokkal”, kevésbé csípős, mint a fekete bors, és kissé édeskés.

Jávai bors (Piper cubeba): az indonéz rokon, a kubebabors az ázsiai konyhák alapvető fűszere; sós ételek, édességek, alkohol (pl.: gin), sőt még cigaretta ízesítésére is használják. Íze balzsamos, mentás, ánizsos jegyekkel ötvöződik, és emlékeztet a szegfűborséra. Hő hatására kesernyéssé válik, ezért csak a főzés végén ajánlott az ételhez adni, miután kikapcsoltuk a hőforrást.

A név kötelez

Habár a fűszerkereskedelem jóval könnyebbé vált az ókori és középkori időkhöz képest, mégis nem meglepő módon a fekete arany ára még mindig eléggé borsos. Ennek az az oka, hogy a termesztése egyedi feltételeket igényel, és a begyűjtése még manapság is meglehetősen megterhelő. De mivel a termőhelytől függően minden fajta más ízű, érdemes néhányat kipróbálni ezekből az ínycsiklandó ízbombácskákból.

Ahhoz, hogy borsunk a legpompásabb színében tündökölhessen fontos néhány sarkalatos elvet követni. Mindig frissen törjük vagy őröljük meg, és lehetőleg a főzés legvégén, még jobb, ha csak tálalás előtt adjuk hozzá az ételhez, mert hő hatására értékes megkülönböztető jegyei elillannak, és akkor már csak legfeljebb csípősségét érezhetjük.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu