Back to top

Élet mikotoxinok nélkül?

A szermaradványok mellett – ahol egyre szigorodnak az elvárások – mindinkább előtérbe kerülnek a toxinok. A szántóföldi penészgombák – melyek közül talán a legfontosabbak a fuzárium fajok -, már a szántóföldön szennyezik a növényeket.

Mivel a kukorica elsődleges felhasználási területe a takarmány, a bioetanol, illetve a keményítő, kevesebbet foglalkozunk ezek melléktermékeivel, pedig számos értékes anyagot tartalmaznak, mint például az élelmiszer rost – hangzott el azon a győri tanácskozáson, melyet a CHH Műszaki Kft. szervezett.

„A kukorica élelmiszer és takarmány célú felhasználása a toxinokon keresztül kötődik egymáshoz”- magyarázta Kertai Zoltán. A Nébih takarmány-ellenőrzési osztályvezetője

a gabonafélék mikotoxin szennyezettségére vonatkozó jogi szabályozást ismertetve felhívta a figyelmet, a jogalkotó a felelősséget a termelő nyakába varrta.

Az ellenőrző hatóságot kötik a jogszabályok, feszültség inkább a gazda és a felhasználó között érezhető. Ezen a szinten nem határértékekről, hanem hatásokról folyik a vita.

Kertai Zoltán
Kertai Zoltán
Fotó: viniczai

A szakember kiemelte, több, mint 350 gombát tartanak számon, melyek mikotoxinokat termelnek, ráadásul egyféle faj többféle mikotoxinért is felelős. A legfontosabbak az Aspergillus, a Penicillium, a Fusarium és az Alternaria fajok. Jelenleg több, mint 400 mikotoxin ismert, melyek közül 20-nál kevesebb kiemelkedő jelentőségű humán-és állategészségügyi szempontból. Ahogyan fejlődik a tudomány, egyre újabb toxinokat ismerünk meg, s az is kiderült, egy gombafaj többféle toxint is képes termelni.

Ugyanakkor a szakember azt is leszögezte,

nem minden gomba, és nem mindig termel toxint.

A legfőbb befolyásoló tényezők a hőmérséklet, a páratartalom és a stressz. Ez utóbbiak közé sorolta a sérüléseket, a rovarkárokat, a szárazságot, sőt a peszticid hatást is.

Az eltérő állatfajok és különböző korcsoportok másként reagálnak a toxinokra. Sajnos kiküszöbölhetetlen a toxinok jelenléte a takarmányban, az élelmiszerekben, de törekedni kell a csökkentésükre, a határérték alatt tartásukra.

Kerekes Gábor, a SZE Növénytudományi Tanszékének tudományos főmunkatársa előadásában rámutatott, a toxinok elleni védekezést nem csak magállapotban, hanem a növényállapotban is el kell végezni.

A mikotoxinokat termelő gombák derékhada a fuzárium fajok közül kerül ki, de harcostársaknak számítanak még az aspergilus és penicillium fajok is, melyekkel a gyakorlatban általában csőpenészként találkozunk.

A kórokozók számlájára írjuk közvetlenül a terméscsökkenést – kisebb szemek, kényszerérés –, míg a közvetett károk a minőségi változásokban nyilvánulnak meg.

Kerekes Gábor
Kerekes Gábor
Fotó: viniczai

A toxinok előfordulását sorolva a szakember elmondta, szántóföldön mindig a DON, a fumonizinek és az aflatoxin jelennek meg, a betakarításkori hűvös, ködös időjárás hatására pedig a ZEN szaporodik fel. Betárolás után jelennek meg a lassan fejlődő kórokozók, mint a penicilliumok, s velük együtt a hideghatást igénylő toxinok, mint a ZEN és a T-2.

A toxintartalmat a fuzárium taxonok esetében ppm-ben – mg/kg -, míg az aflatoxinoknál ppb-ben fejezzük ki. Az aflatoxinok káros hatása jelentősen meghaladja a fuzárium fajok által termelt toxinokét. Ezek nehezen vagy egyáltalán nem ürülnek ki a szervezetből.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert

Sajnos a védekezésben a nemesítés sem hozott áttörést, a legtöbb hibrid csak egy-egy fuzárium rasszra toleráns, de például az aspergillusra nem.

A rovarrágások utat nyitnak a kórokozók számára a növény belsejébe való bejutáshoz, de az elmúlt évben a kukoricamollyal nem voltak jelentős gondok, mert nem bírta a nagy meleget. Nehéz helyzetben vannak a növényvédelmi szakemberek, mert gyakran nincsen összefüggés a vizuális fertőzés és a mikotoxin tartalom között. Részben látens fertőzésről beszélhetünk, másrészt a kórokozók egyes törzsei eltérő mennyiségben termelnek toxinokat.

„Legfontosabb lenne a három fő kórokozóval szembeni jelentős tolerancia kialakítása egy-egy hibriden belül”- fogalmazta meg véleményét a szakember, aki a fungicides és rovarölős szeres kezelés korlátozott lehetőségeit sorolta. Gondot jelent, hogy a gombaölő készítmények a növénybe alulról felfelé mozognak, miközben felül permetezünk. Az inszekticides kezelést pedig az nehezíti, hogy az unió sok szert vont ki a forgalomból.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?

Irak elkezdett sivatagi kutakat használni az öntözésben, aminek az eredményeként idén megduplázódott az országban a búzatermő terület, elérte a 8,5 millió danamot, ami kb. 850 ezer hektár.

A fagylalt, amely megdöntötte a Guinness-rekordot

A világ legdrágább fagylaltját Japánban lehet megkóstolni, feltéve persze, hogy az árától nem szédül meg az ember.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.

Tovább kell erősíteni a magyar-francia kapcsolatokat

Elkötelezettek vagyunk a magyar-francia agrárszakmai, politikai és kereskedelmi kapcsolatok erősítése mellett – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Claire Legrast, Franciaország budapesti nagykövetét.

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A vasban gazdag ételek felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

Ma van a Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.