Back to top

Könyvben is megjelennek a magyar Bocuse-csapatok fogásai

Kötetben is megjelennek a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyen indult magyar csapatok fogásainak receptjei, illetve azok újragondolásai a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gondozásában - mondta el Dalnoki Bence séf hétfőn Budaörsön, ahol Nyikos Patrik commis-val együtt mutatott be válogatást a Bocuse d'Or idei világdöntőjén készített fogásaikból.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
A Dalnoki Bence és Nyikos Patrik alkotta magyar csapat januárban a harmadik helyen végzett a legnagyobb presztízsű nemzetközi szakácsversenyként számon tartott Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.
A döntőben hagyományosan két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást.

A táltéma kötelező alapanyagai idén az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló voltak, formabontónak bizonyult azonban a tányértéma, a csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kellett készíteniük 15 személyre.

A fogások mindegyikében szerepelnie kellett a sütőtöknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.

Dalnoki Bence felidézte, hogy a tányértéma azért is jelentett érdekes kihívást, mert a menüben három fogást is el kellett készíteniük, benne desszerttel, amely ritkán szerepel a versenyfeladatok között. Gyerekmenüjük koncepciójának lényege az volt, hogy kedvet csináljon az egészséges étkezéshez - jegyezte meg.

A Szeresd a zöldségeket! elnevezésű fogás alapja egy hűvös sütőtökleves, amelyre sütőtökkel töltött, roppanós uborkafalatok, petrezselyem és zsenge torma kerültek. Mindezt lágy, zöldséges zabkrém és grill olajban marinált zöldborsó egészítette ki. Mivel a fogás teljesen vegán, az umami ízt hús helyett dasi szósszal csempészték a kompozícióba.

A ropogós sütőtök Halloween nevet viselő, második fogásban egy sütőtökös-paradicsomos korongra serpenyőben sült tojásflan került gombákkal, hagymával, savanyított sütőtökkel és citromos kakukkfűvel, benne krémes tojással és tempuragyönggyel.

A szószt többféle sajtból (vászolyi, parmezán és Gruyere) komponálta meg a magyar csapat.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A séf elmondása szerint a lyoni világdöntőn nagy sikert aratott a gyerekmenü Mindennap egy alma, az orvost távol tartja! elnevezésű desszertje. Noha a sütőtök itt is szerepelt a kötelező alapanyagok között, a Dalnoki Bence által megálmodott fogás piros almát formázott, szemben a legtöbb rivális csapat tök ihlette dizájnjával.

A desszert egy vaníliás joghurt mousse sütőtökkel, almával és málnával töltve, sütőtökös, tökmagos piskótára helyezve. Az "alma" robbanó cukorkát, csokoládét, piemonti mogyorót és citromos verbénát tartalmazó, ropogós "földre" és málnás gumicukorból mintázott virág formára "hullott" a tányérban.
Dalnoki Bence elmondása szerint

a gyerekmenüben nem, a haltálnál azonban felhasználtak magyaros motívumokat és olyan jellegzetes alapanyagokat, mint a fűszerpaprika, a tokaji édes bor és mustecet, illetve a hagyományos magyar házikenyér.

Mint az MTI-nek elmondta, a Bocuse d'Or zsűrije némileg magasabb pontszámmal értékelte a magyar csapat által megálmodott gyerekmenüt, mint a haltálat, leginkább a desszertet kiemelve.

A fejlődési lehetőségekről szólva emlékeztetett arra, hogy a második helyezett norvég csapat a magyarhoz nagyon közel végzett, ez a 16 pontos előny pedig akár "fogható" lehetett volna.

"Pár év érés hiányzik talán, hiszen még mindig nagyon fiatal vagyok" - jegyezte meg a séf, aki azt is elárulta, hogy a Bocuse d'Or következő kiírásán nem indul, de tervei szerint később még újra megméreti magát a világversenyen.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A két Michelin-csillaggal értékelt, budapesti Stand étterem sous chefjeként dolgozó Dalnoki Bence kiemelte, hogy több versenyfogás az étterem menüjére felkerülve a szélesebb közönség körében is népszerű.

Mint hozzátette, a Bocuse d'Oron az elmúlt években indult magyar csapatok fogásainak receptjeiből tavasszal kötet is megjelenik, amely az ételek újragondolásait is tartalmazza majd.

A világversenyen bronzéremmel kitüntetett séf bejelentette: mentorprogramot indít, melynek során eddig összegyűlt tapasztalatainak átadásával szeretné támogatni a jövő magyar szakácsgenerációját.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A fenntartható mezőgazdaság biztosítja az élelmiszerbiztonság védelmét

Az egészséges élelmiszerbiztonság fenntartása az emberiség egészségét óvja és az egész társadalom közös érdeke, a kormányon és termelőkön keresztül, egészen a fogyasztókig. Az élelmiszerek minőségének biztosítása elsődlegesen egészségügyi kockázat, de figyelmen kívül hagyása hatással lehet a mezőgazdaság termelékenységére és a fenntartható gazdálkodásra is.

Most a csomagolás miatt lesz jóval drágább az élelmiszer?

A termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és a hatékonyabb újrahasznosítás érdekében, uniós irányelv alapján, az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezették az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, röviden EPR-t.

A popcorn meglepő egészségügyi előnyei

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egyetlen filmes este sem teljes egy tál popcorn nélkül. A jó hír az, hogy ha egészségtudatosabban étkezünk, még nem jelenti azt, hogy félre kell tennünk a nassolnivalót. Ha csökkentjük a vaj, a só és az olaj mennyiségét, a popcorn valójában egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú snack, amely számos előnnyel jár.

3,4 millió eurós támogatást kapott a fogyasztóvédelmi portál

Németország szövetségi agrárminisztériuma (BMEL) a 2023–2025 közötti időszakban összesen mintegy 3,4 millió euróval támogatja a tudatos élelmiszervásárlást és a megtévesztések kivédését segítő lebensmittelklarheit.de portál működését. A portált egy fogyasztóvédelmi egyesület tartja fenn, a minisztérium álláspontja szerint fontos és támogatandó közfeladatot látnak el a vásárlók tájékoztatásával.

70 ezer tonna gyorsfagyasztott zöldség és gyümölcs Karcagról

A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök piacán mától Karcag lesz Európa központja, köszönhetően annak a kapacitásbővítő beruházásnak, amelyet az AgroSprint Zrt. valósított meg a városban - jelentette ki a pénzügyminiszter a cég új gyorsfagyasztó üzemének keddi átadásán.

Szigorúan ellenőrzi a magyar hatóság az ukrán gabonát

Nem csupán az országon áthaladó ukrán gabonát, hanem az ide érkezett termények minőségét is folyamatosan ellenőrzik. A kormány célja továbbra is az, hogy csak kiváló minőségű és biztonságos élelmiszer kerüljön a magyar emberekhez – jelentette ki közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter, aki Adonyban részt vett a Nébih munkatársainak ellenőrzésén.

Katasztrófahelyzetben ingyen ételt és italt kínáló automatákat telepítettek Japánban

Földrengés és tájfun esetén ingyenes ételt kínáló automatákat helyeztek üzembe a természeti katasztrófákra való felkészülés jegyében Akóban, Japán egyik természeti csapások által fokozottan veszélyeztetett területén fekvő tengerparti városában - írta a Mainicsi Simbun japán napilap beszámolója alapján a The Guardian című brit lap.

Áprilisban 12,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma

2023. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene - jelentős bázishatás mellett - a nyers adat szerint 13,6, naptárhatástól megtisztítva 12,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szennyezett, penészes tojásokat vont ki a forgalomból a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai mintegy 20 ezer koszos, penészes, jelöletlen tojást találtak egy magyar rendszámú teherautó rakterében, a 47-es főúton - közölte a hatóság az MTI-vel kedden.

8 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztunk

Ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk, a cukornak negatív hatásai lehetnek az egészségünkre. De, hogy mik is azok pontosan? Íme, néhány lehetséges mellékhatása a cukorfogyasztásnak.