Back to top

Melyek a legegészségesebb gyümölcsök?

A legegészségesebb gyümölcsök magas antioxidáns-tartalmúak, és jó hatással vannak kognitív képességekre, valamint szív- és érrendszer egészségére.

Napi egy alma távol tartja az orvost, igaz? Ezt a közhelyes kifejezést hallva nőttünk fel, de valóban tudjuk, hogy mennyi gyümölcsöt kellene naponta fogyasztani? Az ajánlott bevitel számos tényezőtől függ, de a felnőtteknek általában napi 300-400 gramm gyümölcsöt kellene fogyasztaniuk - állítja a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ. Egy adag gyümölcs lehet például egy alma, egy banán, egy kis áfonya, három közepes méretű szilva vagy hét szelet mangó.

Melyik a legegészségesebb gyümölcs?

Bár minden gyümölcs egészséges, Danielle Crumble Smith dietetikus egy tápanyagokban gazdag gyümölcsöt ajánl különösen, az áfonyát.

Az áfonya sok rostot tartalmaz, ami hosszabb ideig tart jóllakottan. Emellett a legmagasabb antioxidáns-tartalmú gyümölcsök és zöldségek közé tartozik.

Az antioxidánsok különlegessége, hogy megakadályozzák vagy késleltetik a sejtkárosodást. "Kognitív szempontból számos előnye van az áfonyának a memória szempontjából, és egyes tanulmányok szív- és érrendszeri előnyöket vagy éppen rákellenes vegyületeket mutatnak ki bennük" - mondja Crumble Smith.

Crumble Smith szerint nem csak az áfonyából lehet elegendő vitamint nyerni, ugyanis bármilyen gyümölcs fogyasztása egészséges eredményeket hoz, bár egyes gyümölcsök tápanyagai más-más célokat szolgálnak. Az alma például pektint tartalmaz, egy olyan rostot, amely prebiotikumként segíti a vastagbél működését és az emésztést. A C-vitaminban gazdag gyümölcsöknek szintén a figyelem középpontjában kell állniuk, beleértve a citrusféléket (narancs, grapefruit és citrom, hogy csak néhányat említsünk) és a szamócát.

"A C-vitamin segíti a kollagéntermelést, és az emberek gyakran aggódnak a ráncok csökkentése, valamint a haj, a bőr és a köröm egészsége miatt" - mondja Crumble Smith.

"A C-vitamin pedig létfontosságú ehhez."

Megengedhető a gyümölcsökben lévő cukor mennyiség?

Néhány gyümölcstől való félelem a cukortartalmukból fakad. A magas cukortartalom azt jelenti, hogy a gyümölcs káros lehet? Egyáltalán nem, mondja Crumble Smith.

"A gyümölcsökben rengeteg vitamin, ásványi anyag, rost, víz és egyéb tápanyag van, amire a szervezetünknek szüksége van" - mondja. Sőt, a gyümölcsökkel leküzdhetjük a délutáni levertséget, amikor a legtöbb ember egy újabb csésze kávé után nyúl. Mivel a természetes cukor egészséges energiaforrás, a gyümölcsöt fehérjével párosítva hasonló lökést kapunk, mint a koffeinnel.

Crumble Smith azonban óvatosságot javasol a cukorbetegségben, inzulinrezisztenciában vagy vércukorproblémákban szenvedőknek.

Ebben az esetben ügyelni kell az adagok méretére, vagy pedig a délutáni málnát fehérjével, például joghurttal vagy sajttal célszerű párosítani.

A gyümölcsturmixok fogyasztása egy egyszerű és elérhető módja a napi gyümölcstartalom bevitelének. Crumble Smith azt ajánlja, hogy készítsük el ezeket otthon, minthogy egy előre csomagolt italból vegyünk egyet a boltból. Ha a palackozott gyümölcslé mellett döntünk, mindenképpen olvassuk el alaposan a tápértékjelölést és az összetevőket. "Csak azért, mert valamin az áll, hogy 100%-os gyümölcs tartalom gyakran nem az a legjobb választás" - mondja Crumble Smith. "Ugyanis ilyenkor az összes koncentrált gyümölcs hajlamos nagyon magas cukortartalmú lenni, és nincs benne fehérje, ami segítene stabilizálni a vércukorszintet."

Jót tesz az avokádóban lévő zsír?

"Az emberek néha tartanak a zsírtól, de az avokádóból, diófélékből, magvakból, olajbogyóból, olívaolajból, zsíros halakból származó egészséges zsíroknak nagyon sok gyulladáscsökkentő hatásuk van" - mondja Crumble Smith.

Az avokádó káliumban gazdag, ami segíthet a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében.

Nagy mennyiségű rostot is tartalmaznak, ami Crumble Smith szerint hosszabb ideig tarthatja a jóllakottság érzését, és segíthet a vércukorszint szabályozásában. "Gyakran a gyümölcsök és a zöldségek nagyszerű forrásai lehetnek a zsírban oldódó A-, E- és K-vitaminoknak" - mondja Crumble Smith. "A zsírban oldódó vitaminok esetében zsírforrásra van szükségünk ahhoz, hogy a szervezetünk valóban fel tudja szívni őket. Így egy avokádó fogyasztása fokozza a szervezetünkben ezeknek a tápanyagoknak a felszívódását.”

Hogyan építsük be a gyümölcsöt az étrendünkbe?

A turmixok és gyümölcssaláták fogyasztásának növelésén kívül egy egyszerű módja annak, hogy több gyümölcsöt fogyasszunk, az, hogy kísérletezünk. Crumble Smith azt javasolja az ügyfeleinek, hogy minden héten tegyenek a bevásárlókosarukba egy olyan gyümölcsöt, amit még sosem fogyasztottak. "Ez egy nagyszerű módja annak, hogy megismerkedjünk azzal, amit még sosem próbáltunk, és esetleg találunk valamit, amit megszeretünk" - mondja Crumble Smith.

Forrás: 
eu.usatoday.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.