Napi egy alma távol tartja az orvost, igaz? Ezt a közhelyes kifejezést hallva nőttünk fel, de valóban tudjuk, hogy mennyi gyümölcsöt kellene naponta fogyasztani? Az ajánlott bevitel számos tényezőtől függ, de a felnőtteknek általában napi 300-400 gramm gyümölcsöt kellene fogyasztaniuk - állítja a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ. Egy adag gyümölcs lehet például egy alma, egy banán, egy kis áfonya, három közepes méretű szilva vagy hét szelet mangó.
Melyik a legegészségesebb gyümölcs?
Bár minden gyümölcs egészséges, Danielle Crumble Smith dietetikus egy tápanyagokban gazdag gyümölcsöt ajánl különösen, az áfonyát.

Crumble Smith szerint nem csak az áfonyából lehet elegendő vitamint nyerni, ugyanis bármilyen gyümölcs fogyasztása egészséges eredményeket hoz, bár egyes gyümölcsök tápanyagai más-más célokat szolgálnak. Az alma például pektint tartalmaz, egy olyan rostot, amely prebiotikumként segíti a vastagbél működését és az emésztést. A C-vitaminban gazdag gyümölcsöknek szintén a figyelem középpontjában kell állniuk, beleértve a citrusféléket (narancs, grapefruit és citrom, hogy csak néhányat említsünk) és a szamócát.
"A C-vitamin pedig létfontosságú ehhez."
Megengedhető a gyümölcsökben lévő cukor mennyiség?
Néhány gyümölcstől való félelem a cukortartalmukból fakad. A magas cukortartalom azt jelenti, hogy a gyümölcs káros lehet? Egyáltalán nem, mondja Crumble Smith.
"A gyümölcsökben rengeteg vitamin, ásványi anyag, rost, víz és egyéb tápanyag van, amire a szervezetünknek szüksége van" - mondja. Sőt, a gyümölcsökkel leküzdhetjük a délutáni levertséget, amikor a legtöbb ember egy újabb csésze kávé után nyúl. Mivel a természetes cukor egészséges energiaforrás, a gyümölcsöt fehérjével párosítva hasonló lökést kapunk, mint a koffeinnel.
Ebben az esetben ügyelni kell az adagok méretére, vagy pedig a délutáni málnát fehérjével, például joghurttal vagy sajttal célszerű párosítani.
A gyümölcsturmixok fogyasztása egy egyszerű és elérhető módja a napi gyümölcstartalom bevitelének. Crumble Smith azt ajánlja, hogy készítsük el ezeket otthon, minthogy egy előre csomagolt italból vegyünk egyet a boltból. Ha a palackozott gyümölcslé mellett döntünk, mindenképpen olvassuk el alaposan a tápértékjelölést és az összetevőket. "Csak azért, mert valamin az áll, hogy 100%-os gyümölcs tartalom gyakran nem az a legjobb választás" - mondja Crumble Smith. "Ugyanis ilyenkor az összes koncentrált gyümölcs hajlamos nagyon magas cukortartalmú lenni, és nincs benne fehérje, ami segítene stabilizálni a vércukorszintet."
Jót tesz az avokádóban lévő zsír?

Nagy mennyiségű rostot is tartalmaznak, ami Crumble Smith szerint hosszabb ideig tarthatja a jóllakottság érzését, és segíthet a vércukorszint szabályozásában. "Gyakran a gyümölcsök és a zöldségek nagyszerű forrásai lehetnek a zsírban oldódó A-, E- és K-vitaminoknak" - mondja Crumble Smith. "A zsírban oldódó vitaminok esetében zsírforrásra van szükségünk ahhoz, hogy a szervezetünk valóban fel tudja szívni őket. Így egy avokádó fogyasztása fokozza a szervezetünkben ezeknek a tápanyagoknak a felszívódását.”
Hogyan építsük be a gyümölcsöt az étrendünkbe?
A turmixok és gyümölcssaláták fogyasztásának növelésén kívül egy egyszerű módja annak, hogy több gyümölcsöt fogyasszunk, az, hogy kísérletezünk. Crumble Smith azt javasolja az ügyfeleinek, hogy minden héten tegyenek a bevásárlókosarukba egy olyan gyümölcsöt, amit még sosem fogyasztottak. "Ez egy nagyszerű módja annak, hogy megismerkedjünk azzal, amit még sosem próbáltunk, és esetleg találunk valamit, amit megszeretünk" - mondja Crumble Smith.