Back to top

Az állattenyésztés -halmozottan hátrányos- helyzetképe

A fenti címen tartotta előadását Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezető igazgatója, amiben az ágazat helyzetét értékelte. Véleménye szerint, egy nehéz év után, egy még nehezebb év jön az állattenyésztők számára.

Fotó: Török Gergely/MMG

A magyar állattenyésztést érő külső és belső hatások nagymértékben megnehezítik a tervezést. Az egyik külső folyamat a globalizáció, a globális gazdasági növekedés és kereskedelem lassulása. A helyi termelésre nézve ez még pozitív hatású is lehetne, de a termelési költségek emelkedése, illetve magas szintje nehezítő tényezők. Az előrejelzések szerint tovább nőhet a piaci árak volatilitása.

Jó hír ugyanakkor, hogy a hús és a tejtermékek globális kereslete továbbra is nő, főként Ázsiában.

Fotó: Bokor Ádám
Csakhogy az EU-ban stagnál, illetve csökken a kereslet, és az EU versenyképessége is romlott globális összevetésben, értékelte az ágazat helyzetét Wagenhoffer Zsombor.

A klímaváltozásnak globálisan nézve nyertesei és vesztesei is lesznek. Magyarországon várhatóan nehezebb és drágább lesz a gazdálkodás. A takarmányárak magasabbak lesznek, mint az utóbbi öt év átlaga, bár a tavalyihoz képest jelentősen csökkennek. Viszont ezzel párhuzamosan a felvásárlási árak inkább lefelé mozdulnak, semmint felfelé.

Az állattenyésztésnek járványügyi helyzet romlásával kell szembesülnie az Európai Unióban. A madárinfluenza és a sertéspestis már szinte állandóan jelen vannak, és ennek következtében még jobban felértékelődik az élelmiszerbiztonság. Miközben ennek a jelentősége növekszik, közben erősödik az állattenyésztés-ellenes politikai és társadalmi légkör.

Az ágazatot érintő fontosabb folyamatok egyike az energia-önellátás kérdése. A külső energiahordozóktól való függés határozza meg a termelést, és aki részben vagy teljes egészében önellátóvá tud válni, biztosítani tudja a saját túlélését.

Fotó: Pixabay
Egyre több kis, de annál hangosabb csoport szeretné elérni az állattenyésztés megszűnését Európában, de a józan többség csendben vásárolja a húst, a tejet és a tojást, amíg lehet. Több tanulmány bizonyítja, hogy az EU állattenyésztése a legzöldebb, a legfenntarthatóbb a világon.

Mivel az emberek először az árat nézik, csak azután az etikai szempontokat és a termékek származási helyét, az EU állattenyésztése csak akkor maradhat életben, ha az állatjólléti és környezetterhelési szempontokat úgy érvényesítjük, hogy a termelés jövedelmező marad.

Ez nagyon magas ár a zöld állattenyésztés megvalósításáért és működtetéséért, és további nehezítő körülmény, hogy egyre nehezebb közösségi forrást bevonni a magyar állattenyésztés fejlesztésébe.

A kihívásokra több európai szervezet is közös tanulmányt dolgozott ki. Az Állattenyésztők Szövetség szerint ezek a tanulmányok egyoldalúan az állatjóllétre koncetrálnak, pedig sokkal komplexebben kellene vizsgálni a kérdést. Az állattenyésztés fejlesztését megnehezíti, hogy a szükséges források nem úgy és nem akkor hozzáférhetőek, amikor és ahogyan szükség volna rájuk. Wagenhoffer Zsombor hasznosnak tartja, hogy a magyar politikusok értik és megértik az állattenyésztés kérdéseit. Kiszámíthatóság és tervezhetőség, ez az a két dolog, amire 2023-ban különösen nagy szüksége van az állattenyésztésnek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2023/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Férfias szakma, mégis egész jól megy

A sertések szerelemből fogadott munkatársak Barabás Renáta életében. Egy éve Tápiószőlősön és Újszilváson vezeti sertéshizlaldáit egyetlen alkalmazottal, és évi 6600 kibocsátott hízóval. Hajnali kettőkor egy felhajtásra érkezem először a tápiószőlősi telepre.

Hogyan növelhető a takarmányozás fenntarthatósága – az ipar válaszai

A melléktermékek takarmányban történő felhasználása mindig kompromisszummal jár a szakemberek szerint. A formulázás során a táplálóérték mellett érdemes figyelembe venni a termelés volumenére, valamint a végtermékre (élvezeti érték, technológiai tulajdonságok változása) gyakorolt egyéb pozitív vagy negatív hatásokat.

A baromfiágazat 2022-ben

A baromfi termelés minden termékpályán tapasztalható a csökkenés hangzott el az Eurofins budapesti rendezvényén. A webináriumon az Agrárminisztérium és az ágazat szakmai szervezetei részletesen ismertették tavalyi tapasztalataikat és az ágazat kilátásait.

A génszerkesztés nem fér össze az ökológiai gazdálkodással

Köztudott, hogy az ökológiai gazdálkodás elutasít mindennemű génmódosítást. Ökológiai gazdálkodó nem termeszt génmódosított növényeket, nem tenyészt ilyen állatot, és nem használ genetikai módosítással vagy genetikailag módosított szervezet által előállított terméket. A génszerkesztés témakörét körbejárva azonban egy érdekes cikkre bukkantam, amiben Urs Niggli a zöld géntechnológiáról ír.

Gazdasági kilátások a sertéságazatban

Milyen ma a hazai sertéságazat helyzete? Milyen a világban és Európában? Mi várható sertés fronton? Ezekre a kérdésekre adott választ Dr. Nemes Imre a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) szakmai igazgatója.

A körforgásos takarmányozás 13%-kal növelheti az élelmiszertermelést

Egy új tanulmány szerint, ha több élelmiszer-mellékterméket körforgásos takarmányozásban hasznosítanánk, azokkal akár egymilliárd embert is táplálhatnánk. A Finnországi Aalto Egyetem új kutatása szerint a takarmányipar már most is nagymértékben felhasználja az élelmiszergyártás melléktermékeit, de még mindig bőven van lehetőség a hatékonyság növelésére.

Sokkoló győzelmet arattak a klímapolitika ellen tiltakozó holland gazdák

Utak lezárásával, trágyalerakással és a politikusok háza előtti tiltakozással hívták fel magukra a világ figyelmét a holland gazdák, mivel eltúlzottnak, igazságtalannak és hatástalannak tartják az ország klímapolitikáját.

Kezdődnek az élményprogramok a Fővárosi Állatkertben

Hétvégente tavaszköszöntő élményprogramokkal: látványetetésekkel, állatbemutatókkal, állattréningekkel, merüléses cápatréninggel és egyéb eseményekkel indítja a tavaszi szezont a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely már megnyitotta a Margitszigeti Kisállatkertet is.

A spanyolok szigorítottak az állatjóléti törvényükön

Legfeljebb három napig lehet magára hagyni egy háziállatot, a macskákat kötelező ivartalaníttatni és chippel ellátni, a kutyatulajdonosoknak felelősségbiztosítást kell kötniük - egyebek mellett ezek szerepelnek az új állatjóléti törvényben, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a spanyol parlament Madridban.

A siker kovásza az ágazati szereplők összefogásában rejlik

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc március 15-ei emléknapja alkalmából, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban rendezett ünnepségen, Nagy István agrárminiszter a vidéket a magyar nemzet gerincének nevezte, és akiknek tett ígéretét betartja, amivel soha nem látott fejlesztések indulnak el az agráriumban.