Back to top

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Ez teszi népszerűvé az ínyencek körében. Enyhe brokkoli és spárga aromával rendelkezik, szára és virága roppanós és lédús, egészben fogyasztható.  

 Egyébként több néven is fut ez a manapság szuperzöldségnek kikiáltott hosszúszárú spárga, mert olyan hosszúak a szárai, mint a spárga, a végén pedig a brokkolihoz hasonló kis „ernyő” található. Németországban spárga brokkoli, a spanyoloknál és olaszoknál broccolini néven kell keresni, az Egyesült Királyságban pedig Tenderstem néven kínálják.  

 Ezt a zöldséget Japán kutatók hozták létre, és a felfedezők így nyilatkoznak az elnevezéséről:

a Bimi az elnevezés, amit ennek a kis zöldségnek adtunk az európai piacra. Ez egy egyszerű név, amely jól illik hozzá, mivel japánul azt jelenti, hogy finom, kiváló.

A Bimi eredetileg tipikus japán zöldség, mert ott „találták ki”. Természetes módon, hagyományos növénynemesítési technikákkal fejlesztették ki, a fogyasztók számára azért, hogy ízletes, ehető szárat kapjanak, tele tápanyagokkal és ízekkel. Ez egy kis zöldség, amely lágyságáról és finom diós ízéről lett ismert. Íze pontosabban olyan, mint a spárga és a brokkoli keveréke. Nem csak az íz ötvözi e két amúgy is rendkívül egészséges zöldség legjobbjait, hanem a benne található ásványok, nyomelemek és vitaminok, nem beszélve arról, hogy 100 gramm zöldség csak 35 kilokalóriát tartalmaz. 

A Bimiben  a legtöbb A- és C-vitaminból, kalciumból, folsavból, vasból és cinkből található.

Az új brokkolifajtát viszont nem mindenki tudja termeszteni, mert a licenchez között. A Sakata Seeds a Bimi® a brokkoli márka tulajdonosa. Hagyományos nemesítési technikákat alkalmazva ennek a vetőmagnemesítő cégnek évekbe telt, mire kifejlesztette ezt az egyedülálló zöldséget. Európában a Coregeo rendelkezik a Bimi® brokkoli mesterengedéllyel.

Egyelőre Európában a spanyolok, a hollandok, és a portugálok termesztik, jelenleg hat olasz vállalkozónak van engedélye a termesztésre,

a legnagyobb területű (több mint 800 hektáros) európai Bimi termesztés Spanyolország Murcia tartományában folyik, ahonnét a termés mintegy 80 százalékát az Egyesült Királyságba exportálják,

és csak 20 százalék jut az egyéb európai piacokra.

A Bimi gyorsan nagy népszerűségre tett szert a felhasználók körében, a zöldséget ugyanis nem kell pucolni, hámozni, minden része használható, semmit sem kell eldobni belőle, és nyersen is fogyasztható, ami a legjobb módszer arra, hogy az összes értékes összetevőt hasznosítani tudjuk. Emellett rendkívül jól kombinálható, hiszen a spárga és  a brokkoli önmagában is sokféleképpen felhasználható. Ha a nem nyersen szeretnénk fogyasztani, akkor a legjobb, ha rövid ideig pároljuk, vagy sütjük. remek kiegészítője a szójaszósz és a mediterrán konyhában sem idegen.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.