0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Gyorsan feloldották a tilalmat

Épp csak bejelentették, máris visszavonta a török mezőgazdasági minisztérium a paradicsomra vonatkozó exporttilalmat, amelyet eredetileg április 14-ig szerettek volna érvényben tartani.

A tilalmat az ország élelmiszer-ellátásának biztonsága, és a helyi paradicsom drágulásának megakadályozása érdekében vezették be. A korlátozó intézkedést azonban élesen bírálták a termelők, mivel a természeti katasztrófával sújtott országnak továbbra is a paradicsom az egyik legfontosabb, biztos bevételt adó frisspiaci exportterméke.

A tilalom feloldását a paradicsomtermesztők országszerte örömmel fogadták, a betakarított zöldség nagy része máris úton van Európába.

Yasar Ozkara paradicsomtermelő szerint azért is volt elhibázott a döntés, mert a török piac nem fizeti meg az exportminőségű paradicsom árát, amely jelenleg kilogrammonként 0,63 amerikai dollár, amíg a helyi piacra szánt paradicsomot átlagosan 0,2 dollárért adják. Ha nincs export, a kertészetek felhagytak volna a paradicsomtermesztéssel, mert óriási veszteségeket szenvednének el.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/hortidaily.com