0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Milyen hasznos anyagok vannak a borban?

A Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében rendezték meg a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutatóállomásán a Bor és egészség konferenciát a Bor és Piac magazin szervezésében. Az alkoholfogyasztással kapcsolatos kockázatokat nem tagadva arról beszéltek az előadók, hogy a mérsékelt, rendszeres borivásnak kedvező élettani hatásai vannak.

Magyarországon az 1980-as években Kállay Miklós kezdte a bor élettani hatású vegyületeinek vizsgálatát, kezdte előadását Nyitrainé Sárdy Diána, a MATE intézetigazgatója, aki folytatja ezeket a kutatásokat. A borban cukrok, alkohol, szerves savak, biogén aminok, egyszerű fenolok és flavonoidok, valamint sikiminsav található. Ez utóbbi azért érdemel különös figyelmet, mert mint bebizonyosodott, hogy gátolja a vírusok terjedését, például madárinfluenza ellen is hatásos.

A borban lévő cukor nem számottevő mennyiség, etil-alkohol-tartalma viszont 10-15% között mozog és metil-alkoholból 20-200 milligrammot tartalmaz literenként. Metil-alkoholból a letális dózis 8-10 gramm literenként. Az erjedés során keletkezik többértékű alkohol, glicerin a borban, mennyisége 6-10 gramm, és ez adja a borok teltségérzetét, az emberre ártalmatlan. Az etil-alkohol vitathatatlanul káros hatásai mellett hangulatjavító, segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, oldó- és extrahálószer. Nem mindegy, mennyi van belőle a borban, mert erősen befolyásolja az ital élvezeti értékét, ha felborul az egyensúly.

Borkősav csak a szőlőben van az európai gyümölcsök közül,

ezen kívül citromsav és almasav „érkezik” a szőlőből a borba. Az erjedés során keletkezik a borostyánkősav, fumársav és oxálsav. Közülük a legösszetettebb, a bor ízét adó vegyület a borostyánkősav, sós-keserű-savanyú ízével. Ez is emésztésserkentő összetevő.

A biogén aminok közé tartozik a szerotonin, aminek kedvező élettani hatása van, a többi viszont, vagyis a hisztamin, kadaverin, tiramin és putreszcin, allergén hatásúak. Ezek a vegyületek a tejsavas erjedés során alakulnak ki, és a különböző élesztők közt is különbség van a biogénamin-képződés szempontjából. Mindegyik vegyületből több található a vörösborokban, mint a fehérborokban. A leginkább allergén hisztaminra határértéket is megállapítottak, ami 10 milligramm lehet literenként. Kállay Miklós állapította meg, hogy a hisztamin bentonitos derítéssel eltávolítható a borból.

Antioxidáns hatású polifenolokat találhatunk legnagyobb mennyiségben a borban,

ide tartoznak a rákellenes hatású benzoesav- és fahéjsav-származékok, a sokat emlegetett rezveratrol, valamint a viniferinek. A rezveratrol akkor fejti ki a hajszálerekre gyakorolt és a gyulladások elleni jótékony hatását, ha átment az alkoholos erjedésen, hangsúlyozta Nyitrainé Sárdy Diána. Az antocianinok a kékszőlő bogyóhéjának színét adó anyagok, ugyancsak erős antioxidáns hatásúak. Olyan vegyületek tartoznak ide, mint a malvidin, cianidin, delfinidin vagy pelargodinin. Fehérborokban van több quercetin és rutin, ezek a C-vitamin hatását erősítik, csökkentik a vérzékenységet.

És ha szóba került a C-vitamin, azt is tudni kell, hogy a borban már nincs belőle semmi, viszont B1, B6 és B12 vitaminhoz a borivással is hozzájuthatunk.

A mérsékelt borfogyasztás pedig férfiaknak 2-3 pohár, nőknek 1-2 pohár bor.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu