0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 19.

A savófehérje kihívója

Kazeinalapú, betegek táplálására is alkalmas fehérjekészítményt dolgozott ki egy hazai konzorcium. Céljuk olyan alap-, illetve adalékanyag kifejlesztése, amellyel bővíthető a hazai funkcionális élelmiszerek kínálata.

A Sole-Mizo Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint a Medifood Hungary Innovation Kft. két éve közösen indított kutatás-fejlesztési projektet „Tejfehérjealapú, speciális célra szánt élelmiszer- és tápszerösszetevők fejlesztése” címmel. A 3 éves projektből eltelt kettő, és a kitűzött célok kétharmadát el is érték.

A tejipari cég a tejfehérje-előállítás és -fejlesztés területén meglévő ismereteit, a MATE az élelmiszertudományi kutatási képességeit, a gyógyászatban dolgozó cég pedig a klinikai tápszerek területén meglévő tudását egyesítve kezdett közös munkába 2022-ben.

Az együttműködés célja olyan tejfehérje-izolátumok és -koncentrátumok, azaz speciális tejfehérje-készítmények előállítása, melyeket magas tápértékük okán többek közt sportitalokban, illetve gyógyászati célú készítményekben használhatnak fel a jövőben, a piaci igényeknek megfelelően

– mondta el Nagy Márton, a Bonafarm Zrt. ellenőrzési és innovációs vezetője.

Az elmúlt két esztendőben kidolgoztak egy olyan rendszert, amellyel a fehérjeforrások és adalékanyagok minőségét standardizált módon lehet megállapítani, ugyanis speciális fehérjekeverékek előállításához olyan összetevőkre van szükség, amelyek mikrobiológiailag megfelelnek, vízben oldhatók, jó az ízük, illatuk, és persze megfelelnek a szabványoknak.

Több, mint 40 fehérjeforrást vizsgáltak meg, keresve olyan összetevőket, amelyek jelölendő allergéneket nem tartalmaznak, kedvező a piaci megítélésük és előnyösek a fizikai és kémiai tulajdonságaik.

A kutatás menetét dr. Abrankó László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanszékvezetője, egyetemi tanár ismertette.

Két tejfehérjét és más, ma még titkos összetevőket tartalmazó, ipari méretekben is gyártható keveréket állítottak össze, amelyeket kóstolásos vizsgálatoknak vetettek alá.

A termék fehérjetápértékének növelésére a fehérje-összetételt mérnöki tervezéssel komplettálták, és az ideális összetétel alapján kiválasztott összetevők biológiai úton való átalakításával megkezdték a keverék emészthetőségi, és egyéb funkcionális tulajdonságainak a javítását.

Nem véletlenül épp ezek a cégek vesznek részt a konzorciumban. Az eljárással ugyanis olyan terméket, vagyis alap-, illetve adalékanyagot állítanak elő, ami betegek speciális tápszereiben ugyanúgy használható lesz, mint funkcionális élelmiszerekben. A könnyebben emészthető fehérjéknek köszönhetően például a legyengült betegek könnyebben építik újra izmaikat. Várhatóan a sportolók étrendjében a magasabb tápértéke és jobb emészthetősége miatt is versenytársa lesz a savóból készült fehérjeporoknak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu