A Sole-Mizo Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint a Medifood Hungary Innovation Kft. két éve közösen indított kutatás-fejlesztési projektet „Tejfehérjealapú, speciális célra szánt élelmiszer- és tápszerösszetevők fejlesztése” címmel. A 3 éves projektből eltelt kettő, és a kitűzött célok kétharmadát el is érték.
A tejipari cég a tejfehérje-előállítás és -fejlesztés területén meglévő ismereteit, a MATE az élelmiszertudományi kutatási képességeit, a gyógyászatban dolgozó cég pedig a klinikai tápszerek területén meglévő tudását egyesítve kezdett közös munkába 2022-ben.
– mondta el Nagy Márton, a Bonafarm Zrt. ellenőrzési és innovációs vezetője.
Az elmúlt két esztendőben kidolgoztak egy olyan rendszert, amellyel a fehérjeforrások és adalékanyagok minőségét standardizált módon lehet megállapítani, ugyanis speciális fehérjekeverékek előállításához olyan összetevőkre van szükség, amelyek mikrobiológiailag megfelelnek, vízben oldhatók, jó az ízük, illatuk, és persze megfelelnek a szabványoknak.
Több, mint 40 fehérjeforrást vizsgáltak meg, keresve olyan összetevőket, amelyek jelölendő allergéneket nem tartalmaznak, kedvező a piaci megítélésük és előnyösek a fizikai és kémiai tulajdonságaik.
A kutatás menetét dr. Abrankó László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanszékvezetője, egyetemi tanár ismertette.
A termék fehérjetápértékének növelésére a fehérje-összetételt mérnöki tervezéssel komplettálták, és az ideális összetétel alapján kiválasztott összetevők biológiai úton való átalakításával megkezdték a keverék emészthetőségi, és egyéb funkcionális tulajdonságainak a javítását.
Nem véletlenül épp ezek a cégek vesznek részt a konzorciumban. Az eljárással ugyanis olyan terméket, vagyis alap-, illetve adalékanyagot állítanak elő, ami betegek speciális tápszereiben ugyanúgy használható lesz, mint funkcionális élelmiszerekben. A könnyebben emészthető fehérjéknek köszönhetően például a legyengült betegek könnyebben építik újra izmaikat. Várhatóan a sportolók étrendjében a magasabb tápértéke és jobb emészthetősége miatt is versenytársa lesz a savóból készült fehérjeporoknak.