Back to top

Csakis friss pisztrángból lehet füstölt halat készíteni

Magyarország egyetlen pisztrángfüstölője a bükki Szalajka-völgyben található. Itt, a szilvásváradi Sáfrány Pisztrángban egyedi technológiával készül hazánk legfinomabb füstölt-sült pisztrángja. Pisztrángról, tenyésztésről, vendéglátásról kérdezte Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője Sáfrány László pisztrángfüstölő tulajdonost.

Csakis friss pisztrángból lehet füstölt halat készíteni | Sáfrány László, Sáfrány Halfüstölde

„Akik melegen szeretik a pisztrángot, azoknak a szemük előtt elkészített, saját zsírjában, kályhában sült, füstölt pisztrángot maguk választhatják ki füstről, illetve akik ropogósra sülten szeretik a halat, vagy tartanak a szálkáktól, számukra az új árusító kocsinkban pár perc alatt frissen készítjük, és friss, házi készítésű salátával tálaljuk a pisztrángfilét.”

A halfogyasztók körében bizonyára vonzó termék- és szolgáltatás-leírás a Sáfrány Pisztráng weboldalán olvasható bemutatkozás.

A Sáfrány család immár 40 éve foglalkozik itt halkészítéssel, 10 éve pedig ezen a pisztrángtelepen sütik az országban egyedülálló halétel-különlegességeket. Szezonban különösen nagy az érdeklődés a pisztrángra, az utánpótlásról a pisztrángtelep tavaiban élő halak gondoskodnak.

Illusztráció
Illusztráció

A Kárpát-medencében a sebes pisztráng őshonos fajnak számít. Már az ember megjelenése előtt itt volt, és véleményem szerint az emberi civilizáció megszűnését követően is itt lesz vizeinkben. Másik ismert faj a szivárványos pisztráng, amely észak-amerikai faj, és az 1800 évek környékén német hajósokkal került Magyarországra. Mondanom sem kell, a szivárványos pisztrángnak nincs helye a hazai vizekben, táplálkozását tekintve konkurál a sebes pisztránggal, de szerencsére természetes környezetben a két faj kereszteződése nem jellemző, így nem fenyegeti a sebes pisztráng állományát, de kiszoríthatja egyes folyókból, vízszakaszokból ismertette Sáfrány László, aki azt is elmondta, a Szalajka-völgyben feltételezhetően 1870-es években kezdődött a keltetőházas pisztrángtenyésztés, természetesen sebes pisztránggal.

A szakirodalom szerint majd csak 1957-ben körvonalazódott az intenzív haltenyésztés, ekkor már szivárványos pisztránggal is.

A pisztráng tenyésztése, a hal szívóssága miatt, kevésbé körülményes. Ellenben tiszta, oxigéndús vízre van szüksége, ahogyan természetes élőhelyén, az erdőben található természetes vízfolyamokban, ezért is nevezik a sebes pisztrángot az erdő halának ismerteti Sáfrány László, aki 1987-ben vette át édesapjától a pisztrángtelepet. Gyermekként sokat segédkezett a telep munkálataiban, így sok minden rá is ragadt, mégis, valahogy inkább az erdész szakma vonzotta. Egyetemi évei alatt sokat volt nyugat-európai tanulmányutakon, ahol nagyban, modernebb technológiával láthatta a pisztráng tenyésztését. A kint látottakat szerette volna átültetni a család tenyészetébe, így végül elődeinek hivatását követve az erdész szakma helyett átvette édesapjától a stafétabotot.

A tenyésztést aztán a hal készétellé való elkészítése követte. A füstölést felesége Németországban élő rokonaitól tanulta, noha korábban édesapja is füstölt halat, de ennek tudása valamiformán nem ragadt át rá.

Eleinte családjának, ismerőseinek füstölt, sütött pisztrángot, aztán később nagyobb volumenné alakult ez a tevékenység, és vendéglátássá nőtte ki magát.

Sáfrány László szerint ha a füstölt halnak füstíze van, az régen rossz. Nagyon fontosak az arányok, ugyanis minden halnak van egy sajátos íze (jelen esetben pisztráng és só), amit a zamat követ (ez lenne a füst). „Ez a trió hozza létre a negyedik ízt, amit ennek egyvelegeként érzünk, amikor megkóstoljuk az ételt.” Azonban a hal frissessége talán a legfontosabb, hiszen fagyasztott halból nem lehet füstölt halat készíteni. Sáfrány László a pisztrángtelepen nevelt halait használja fel az ételekhez, valamint számtalan neves étterembe szállítja őket az ország számos területére. Az Európai Unió tagállamaihoz képest Magyarországon a halfogyasztás mértéke meg sem üti az EU-s átlagot, mégis ha pisztrángról van szó, a kíváncsi fogyasztó szívesen megkóstolja a gasztronómia e egyedülálló különlegességét.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Átfogó kiadványt készített a NAK a hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.