0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

„Made in Germany”

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.

Az új rendelet kiterjeszti a friss, hűtött és fagyasztott sertés-, juh-, kecske- és baromfihús származási helyének feltüntetését a nem előrecsomagolt friss húsokra is. A csomagolt hús esetében ez már kötelező volt, illetve a csomagolatlan marhahús esetében van már kötelezettség a származási hely megjelölésére.

Rendeletek írják elő, hogy a felkínált húson mindig fel kell tüntetni azt az országot, ahol az állatot tenyésztették és vágták

(például: „Felnevelték: Franciaországban, levágták: Németországban”). Ha az állatok születése, nevelése és levágása bizonyíthatóan egyetlen uniós tagállamban vagy harmadik országban történt, akkor a „származás” megjelölés is használható (például: „Származás: Németország”). A rendelettervezetet a tervek szerint idén nyáron fogadják el, és 2024 elején lép hatályba.

Cem Özdemir szövetségi miniszter szerint így a fogyasztók a jövőben tudatos vásárlási döntést hozhatnak, és választhatják a nagyobb állatjóllétet, a regionális hozzáadott értéket és a magas környezetvédelmi normákat. Özdemir sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az EU Bizottsága a bejelentésével ellentétben még mindig nem nyújtott be javaslatot az egész EU-ra kiterjedő, átfogó eredetmegjelölésre. Ezért alkottak Németországra vonatkozóan rendeletet. Ennek megfelelően a „Made in Germany” a magas szintű állatjóllétet, a tisztességes béreket és a természeti erőforrások védelmét kell, hogy jelentse.

Forrás: Geflügel News