0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

A titokzatos pacsuli

Kleopátra ennek köszönheti hódításait, Napóleon imádta, a hippik viszont teljesen tönkre tették a renoméját.

A szaglás rendkívül fontos szerepet játszott az emberiség történelmében. Őseink ezt az érzékszervet használva tettek különbséget a táplálékok között, és tanulmányozták a ragadozók nyomait. A civilizáció fejlődésével a szaglás a kultúra és a különböző vallások részévé is vált. Az ókori Egyiptomban illatosított olajokat használtak olyan fontos szertartásokon, mint a mumifikálás. Az ókoriak ekkor alkották meg az első parfümöket, amivel azonosítani tudták az egyes szertartásokat és társadalmi csoportokat.

Róma lett az a hely, ahol a parfümök a luxus és a státusz szerepét töltötték be.

A parfümök állítólag afrodiziákumként hatottak, és erre tökéletes példa az ókor egyik leghíresebb nőjének, Kleopátrának az illatáról szóló legenda. Állítólag Kleopátrának az illatos parfümök segítségével sikerült elcsábítania Julius Caesart és Marcus Antoniust is.

Ezért régóta érdekel mindenkit, miből készülhetett az az illatszer.  
Bár az ókori kultúrák parfümjeit sokan kutatták, a legsikeresebb eredményeket a Cordobai Egyetem spanyol kutatói érték el. A munka négy évvel ezelőtt kezdődött, amikor a régészek találtak egy mauzóleumot, amelyben egy gazdag római birodalmi családot temettek el. Egy 40 éves patrícius nő maradványai mellett egy szépen becsomagolt kis amforát találtak, amely egy titokzatos anyag maradványait tartalmazta. A tudósok megvizsgálták az üveget, amely kvarcból készült. Az ebből az ásványból készült tárgyak ritkák voltak, ami a lelet nagy értékére utal.


A Jose Rafael Ruiz Arreboli professzor által vezetett

kutatócsoport végül azonosította az amfora tartalmának összetételét: egy olívaolaj-alapú keverékről van szó, amelynek fő illatjegye a pacsuli volt.

Ez alapján feltételezhető, hogy Kleopátra is pacsuliból készült illatszert használt.

A pacsuli (Pogostemon cablin) az árvacsalánfélék családjába tartozó büdösmenta nemzetség leghíresebb képviselője, a róla elnevezett pacsuliolaj alapanyaga. A növény egy gyógynövény, mely Indiában őshonos. Akár egy méter magasra is megnőhet, és hófehér vagy lila virága van. Ha megszárítják a leveleket, majd megerjesztik, a pacsuli zöldes-barnás levet enged. Ennek az olajszerű anyagnak erősen édeskés, balzsamos, fás, nehéz illata van. A pacsuli érdekessége, hogy minden egyes levelének más és más illata van, de a legfontosabb az olaj elkészítéséhez a legfelső néhány levél, mely az illat esszenciáját adja.

Úgy tűnik az uralkodásra termett emberek kedvence volt, mert Napóleon is nagyra értékelte, sőt abban  a korban a pacsuli a királyok, hadvezérek elit illata volt.

A viktoriánus korban is a legkedveltebb illatok egyike volt, használták nehéz parfümökhöz és pot-pourrikban is. Népszerűsége töretlen volt, a renoméját végül a hippiknek sikerült elrontani, akik az 1950-es években felfedezték, hogy a pacsuli illata – főleg hatalmas adagokban használva – pont megfelelő hogy eltüntessék a marihuána illatát, és akkor is locsoltak belőle magukra, ha éppen nem mosakodtak.

Ezt követően a pacsuli a silány minőségű, olcsó, erős szagú  illatszer szinonímája lett. Ezért azt hisszük, hogy ma már senki nem használja. Nagy tévedés!

A legnagyobb divatházak egyes parfümjének fő összetevője manapság is például a Giorgio Armani Si Passione Limited, a Jean Paul Gaultier Scandal, a Miss Dior,  vagy a Kouros Yves Saint Laurent parfümöké. És amire nem is gondolnánk, a Chanel 5 ikonikus illatának is az egyik alkotóeleme.

Ez azt mutatja, hogy a 2000 évvel ezelőtt vonzó illatokat még mindig nagy becsben tartják.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/well.pl