0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 1.

A túlzott alkoholfogyasztás felgyorsíthatja az Alzheimer-kór kialakulását

Egy új kutatás kimutatta, hogy az Alzheimer-kórra genetikailag hajlamos egereknél a bódító mennyiségű alkoholnak való kitettség felgyorsította a kognitív hanyatlást.

A Bolognai Egyetem tudósai az Alzheimer-kórra hajlamos egereket több hónapon keresztül időszakosan bódító mennyiségű alkoholgőznek tették ki, ami hasonló ahhoz, amit az alkoholfogyasztási zavarban (AUD) szenvedő emberek tapasztalnak.

A kontrollrágcsálók szintén genetikai hajlamot mutattak az Alzheimer-kórra, de nem tették ki őket alkoholnak.

A kutatócsoport azt találta, hogy az alkoholnak kitett egereknél két hónappal korábban kezdett kialakulni a kognitív hanyatlás, mint az alkoholmentes rágcsálóknál. Konkrétan az egerek csökkent képességet mutattak a térbeli minták tanulására és emlékezésére a tesztekben.

Amikor a kutatók megvizsgálták a genetikai mintázatokat, azt találták, hogy a bódító alkoholszintnek kitett rágcsálók génexpressziós jegyei inkább hasonlítottak az előrehaladott Alzheimer-kórban szenvedő idősebb egerekre, mint a betegség korai stádiumában lévő fiatalabb egerekre.

Ez a megállapítás arra utal, hogy az alkohol elősegítheti az Alzheimer-kór progressziójának megfelelő transzkripciós változásokat.

A kutatócsoport emellett felfedezte, hogy az alkohol a prefrontális kéregben a neurodegenerációhoz, a neuronális izgathatósághoz és a gyulladáshoz kapcsolódó gének kifejeződésében bekövetkezett változásokkal hozható összefüggésbe. És ezek a változások nemcsak a neuronokban, hanem az asztrocitákban, mikrogliákban és endotélsejtekben is megjelentek.

Ez azért érdekes, mert korábban úgy gondolták, hogy az Alzheimer-kórral összefüggő összes reakciót a neuronok hajtják végre, és csak nemrég ismerték fel, hogy ezek a sejttípusok szerepet játszanak az Alzheimer-kór patogenezisében” – mondta a társvezető szerző.

A tudósok feltételezik, hogy ezek az alkohollal összefüggő Alzheimer-kór progressziójában szerepet játszó génátírási útvonalak nyomokat adhatnak arra vonatkozóan, hogy a betegség hogyan alakul ki alkoholos expozíció nélkül is.

A társvezető szerző, Dr. Pietro Paolo Sanna, a Scripps Research immunológia és mikrobiológia professzora kifejtette: „A progresszió mechanizmusai, amelyeket ez az adathalmaz feltár, az Alzheimer-kórra általánosságban, alkohol nélkül is alkalmazhatók. Végső soron ez a génexpressziós elemzés azonosítani fogja az Alzheimer-kór progresszióját irányító kulcsfontosságú szabályozó géneket”.

Ezen eredményekre építve a tudósok azt tervezik, hogy megvizsgálják, hogy az alkoholfogyasztás befolyásolja-e az Alzheimer-kór kialakulását és progresszióját olyan egerekben, amelyek genetikailag nem hajlamosak az Alzheimer-kórra.

Forrás: healthnews.com