0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Cápák a part közelében

Kevesebb cápa van, de gyakrabban látjuk őket. Miért?

Úgy tűnik, manapság egy cápának csak annyit kell tennie, hogy hátúszóját az óceán hullámai fölé löki, és azonnal pánik tör ki. Éppen ezen a héten történt pontosan ez a francia partoknál. Egy kék cápát – egy olyan fajt, amely jellemzően a nyílt óceánban él, és rendkívül ritkán támad emberre ok nélkül – láttak a partvonal közelében. A vízimentők azonnal lezárták a partot, az úszók pedig a vízpartról figyelték a történéseket. Mi az, ami miatt a cápák miatt elveszítjük az eszünket?

Több mint 500 faj létezik, mégis valószínűleg csak néhányat ismerünk általában. A legtöbb cápa nem jelent veszélyt az emberre, és őszintén szólva nem is érdekeljük őket.

Hollywood és a média mégis arra nevelt bennünket, hogy azt higgyük, a cápák aktívan vadásznak az emberekre, hogy minden ember-cápa interakció halálos kimenetelű, és hogy a világ egyes részein a cápákat ki kellene irtani, hogy csökkentsék ezt a kockázatot.

A Cápa című 1975-ben készült film óta tudjuk, hogy az irántuk érzett félelem eladható. Végül is csak akkor hallunk a cápákról, ha egy emberrel való találkozás tragikusan végződik.

Amikor cápatámadás történik, az gyakran véres. Ezt nem lehet szépíteni. Tragikus, szerencsétlen események, amelyek sokkolóak, de ritkák is. Statisztikailag most nagyobb valószínűséggel ér szerencsétlenül véget egy szelfi készítése, mint egy cápa állkapcsának harapása.

Ezt erősíti meg a  Nemzetközi Cápatámadási Adatbázis 2022 évre vonatkozó adta, amely 10 éves mélypontról számolt be az indokolatlan cápás incidensek számát illetően.

Nagy-Britanniában több mint 40 cápafaj otthona a szigetet körbevevő víztömeg. A címlapokra azokon a ritka alkalmakkor kerülnek, amikor egy-egy harapás történik – tavaly nyáron Nagy-Britanniában közel két évszázad óta először fordult elő ilyen eset -, de ezek a teremtmények nap mint nap, az év 365 napján a partok mentén úszkálnak.

Az, hogy a cápák a tengerben vannak, nem kellene, hogy hírértékű legyen; az óceán az otthonuk. A cápák világszerte bajban vannak. Kutatások kimutatták, hogy a túlhalászás a fő oka e hosszú életű és lassú növekedésű állatok csökkenésének, és gyorsan a kihalás felé sodorja őket.

Ha a cápák a kihalás felé tartanak, akkor miért tűnik úgy, hogy egyre többet látjuk őket a partok közelében?

A dróntechnológia ma már szemeket biztosít számunkra az égen, a közösségi média térhódítása pedig lehetővé teszi, hogy az emberek azonnal megosszák találkozásaikat a globális közönséggel. A cápaturizmus is egyre népszerűbb. A globális hőmérséklet emelkedésével egyre többen megyünk a tengerpartra hűsölni – és mivel egyre többen élvezik a vizet, nő a cápa-ember találkozás kockázata.

Az éghajlatváltozás egyéb hatásai, például az óceáni vizek oxigéntartalmának csökkenése és a PH-szint változása, valamint a zsákmányállatok eloszlásának változása valószínűleg szintén szerepet játszik a cápák mozgásában. Ami azonban az éves tengerparti nyaralást illeti, nem kell félni a tengerparti fürdőzéstől, meg kell tanulni együtt élni velük, és megoldani, hogy kevesebb tragédiával végződjön a velük való találkozás.  

Az, ahogyan ezekről az élőlényekről gondolkodunk, valós hatással lehet arra, hogy mennyire vesszük komolyan a jövőjük megőrzését.

Túl kell tekintenünk a Cápa filmen, hogy megváltoztassuk a narratívát, mielőtt túl késő lenne. Inkább értékeljük azokat a természetvédelmi erőfeszítéseket, amelyek visszahozzák ezeket a fenséges állatokat a szakadék széléről.
 

Forrás: theguardian.com