Nyugati étrend-nyugati mikrobiom
Ezt a kérdést nem lehetett egyszerűen annyival letudni, hogy ott nincs olyan mértékű élelmiszerbőség, mint nyugaton. Úgy sejtették, lennie kell még valami másnak is a háttérben. Ezért megvizsgálták az afrikai gyermekek táplálkozását, akik főleg növényeket fogyasztanak, kevés hússal és rovarokkal kiegészítve. Hasonló étrend lehet ez, mint amilyen az őseinkre volt jellemző.
Genetikai vizsgálatokkal aztán fényt derítettek arra, hogy milyen baktériumtörzsek találhatók a székletükben, és ebből kiderült, hogy óriási különbség van az afrikai és az európai gyerekek mikrobiomja között. Az afrikai gyerekek túlnyomórészt a Bacteroidetes, a Prevotella és a Xylanibacter csoportba tartozó baktériumokat etetik, míg a nyugati bélflórában inkább Firmicutes-ek dőzsölnek. Mi ennek a jelentősége számunkra?
A hizlaló bacik
Az átlagos nyugati típusú étkezést folytató emberek mikrobiomja több Firmicutes, és jóval kevesebb Bacteroidetes törzsbe tartozó mikrobát tartalmaz. Valójában a Firmicutes-ekkel nem is lenne semmi gond, közülük kerültek ki ugyanis azok a baktériumok, amelyek rendkívüli módon támogatták az emberiséget a nehezebb időkben. Hiszen éppen arról híresek, hogy sokkal hatékonyabban tudnak energiát kinyerni a keményítőtartalmú ételekből, mint a Bacteroidetes-ek, valamint elősegítik a zsírok felszívódását. Viszont a Firmicutes- ek túlsúlya kedvezőtlenül befolyásolja az emberi anyagcserét szabályozó géneket, eltérítik a DNS- t és elhitetik a szervezettel, hogy fokozott igény mutatkozik a kalóriatárolásra. Jelen korunkban inkább hátrányos, ha ők dominálnak, mivel nagymértékben ösztönzik a zsírok felhalmozódását, így pedig megnő az elhízás (illetve gyulladás) kialakulásának esélye. Ők ugyanúgy működnek, mint régen, viszont akkor még sokkal természetesebb és kevesebb táplálékkal kellett gazdálkodniuk.
A Bacteroidetes-eknek a szénhidrátbontás (keményítők, rostok) a szakterületük, de fehérjék feldolgozásával is foglalkoznak. A vidékieknél illetve azoknál, akik főképp növényi eredetű ételeket fogyasztanak, nagyobb arányban vannak jelen ők.
A soványak mikrobiomja gazdagabb
A normál súlyú és sovány emberek, valamint a túlsúlyos emberek mikrobiomja nagyon eltérő. Azt már tudjuk, hogy az elhízott emberekben nagyobb mennyiségben képviseltetik magukat a Firmicutes-ek, míg a vékonyabb testalkatúaknál a Bacteroidetes- ek vannak fölényben. De érdekes módon az is megállapítást nyert, hogy az elhízott emberek bélrendszerében a baktériumok változatossága is csekélyebb a normál testtömegűekhez képest.
Az étrend szerepe
A mikrobiomunk változatossága, a táplálkozási szokásaink, valamint a testtömegünk alakulása szervesen összefüggenek. A karcsúsodásban a Bacteroidetes-ek lehetnek a szolgálatunkra, nekik pedig rostban gazdag, növényi táplálékkal kedvezhetünk.
És akkor van esély megfordítani az arányt a javukra, ha túlnyomórészt zöldségeket fogyasztunk, és nem visszük túlzásba a zsiradékok fogyasztását. Bélflóránk összetétele egyáltalán nem állandó, már néhány nap elegendő, hogy változás mutatkozzon odabent. Ennek a folyamatnak az eredménye bármely irányban jelentkezhet, mert a táplálkozásunk jelentős szerephez jut ebben.
A rostban gazdag zöldségekkel azokat a baktériumokat tápláljuk, amelyek segítenek elérni és megtartani az alacsonyabb testtömeget. Míg a finomított szénhidrátokban és zsírokban gazdag ételek előtérbe helyezik a hizlaló bacikat. Ön vajon melyik baktériumokat eteti?