A repce által termelt flavonoidok, amelyek antioxidáns tulajdonságaikról, valamint az UV-védelemben, a virág pigmentációjában és a növényevők elriasztásában játszott szerepükről ismertek, a tanulmány eredményeinek középpontjában álltak. A kutatók célja ezután az, hogy kiderítsék, milyen nagy hatással van ez a bizonyos gomba a növények ellenálló képességére a környezeti stresszhatásokkal szemben, és hogyan befolyásolja a termés minőségét.
A mikrobák használatával csökkenteni lehetne a mezőgazdaság kémiai növényvédő szerektől való függőségét
„Tanulmányunk hatalmas lehetőséget hordoz a fenntartható mezőgazdaság számára. A hasznos mikrobák és a haszonnövények közötti szimbiózis elfogadásával a mezőgazdasági gyakorlatok új korszakát vezetjük be, amely csökkenti a kémiai növényvédő szerektől való függőséget” – mondja Fuchs.
A kutatók szerint az élőlények közötti partnerségek, mint amilyet a tanulmányban bemutattak, bepillantást engednek a mezőgazdaság jövőjébe, ahol a társadalom arra törekszik, hogy biztosítsa élelmiszerellátását, miközben minimalizálja az ökológiai lábnyomot.
jegyezte meg Fuchs.