0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Csak a szemüknek higgyenek! Bábolnai Gazdanapok 2023

Ami egyformán látványos, érdekes és szakmailag is tanulságos, az a szántóföldi gépbemutató a Bábolnai Gazdanapokon.
A látványos gépshow a háromnapos programsorozat ismétlődő és fontos eleme, amire kiemelten készülnek a szervezők és a szakmai kiállítók is Fotó: Csatlós Norbert

Évről évre gazdag szakmai programmal, színes, szórakoztató látnivalókkal várják az érdeklődőket a Bábolnai Gazdanapok, ami pedig mindezt egyesíti magában, vagyis egyformán látványos, érdekes és szakmailag is tanulságos, az a szántóföldi gépbemutató.

A látványos gépshow a háromnapos programsorozat ismétlődő és fontos eleme, amire kiemelten készülnek a szervezők és a szakmai kiállítók is. A megszokottól eltérően az idén nem kukoricatarlón kerül rá sor, hanem zöldítéssel kapcsolatos talajmunkákat figyelhetnek majd meg az érdeklődők, mintegy 15 gépkapcsolás: erőgépek és szántóföldi kultivátorok, ekék és tárcsák közreműködésével.

A bemutatóterület 17 hektár tárcsázott zabtarló lesz, amire olajretek és mustár vetőmagkeveréket vetettek – mondta el Sipos Norbert, az Agromax képviselője, aki a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok szántóföldi növénytermesztési szolgáltatását látja el közel ezer hektáron. Hozzátette: a zöldítés várhatóan 5-6 centiméterre nő meg a rendezvény idejére, a talaj pedig augusztus utolsó hetében három nap alatt 55 milliméter esőt kapott, ami jól visszatömörítette. Ha nem kap újabb csapadékot, ideális terepe lesz a tervezett direkt-, illetve sekély művelések bemutatásának.

A mezőgazdasági gépshow a Bábolnai Gazdanapok egyik legnépszerűbb eseménye, hiszen egészen más álló helyzetben megtekinteni a legújabb eszközöket, akár a legimpozánsabb gépcsodákat, mint amikor mozgó állapotban, szélben, porban, valódi akadályokat leküzdve, hozzáértő szemek előtt kell gyakorlati vizsgát tenniük.

Nemcsak azokat a fiatalokat nyűgözi le, akik mezőgazdasági szakiskolásként vagy felsőoktatási hallgatóként hamarosan saját maguk is kezelésbe vehetik az eszközöket, mert nem maradnak le róla azok a gazdálkodók sem, akik már hosszú évek, esetleg évtizedek óta végzik a bemutatott szántóföldi munkákat. Érthető, ha a forgalmazók számára is fontos esemény, hiszen elmélyíthetik az új technológiákkal és fejlesztésekkel kapcsolatos ismereteket, információkat, és az egyik legfontosabb célja a gazdák gépvásárlási szándékának erősítése, a döntéshozatal szakmai megalapozása.

Gépek hosszú sora

Az idei szántóföldi gépshow házigazdája egy fiatal kora ellenére is nagy elméleti és gyakorlati tudással rendelkező gépészmérnök, Apagyi Bence lesz, aki 2021-ben nehézgép-szerelő kategóriában hetedik helyezést ért el a Szakmák Európa-bajnokságán, az EuroSkillsen.

Mint mondta, a lazítástól a vetésig lesznek láthatók szántóföldi műveletek, amelyek során a következő gépkapcsolások és munkagépek mutatkoznak be:

John Deere 8R 410 traktor és Köckerling Vector 460 nehéz szántóföldi kultivátor; John Deere 7R 290 traktor és Köckerling Allrounder Flatline 600 univerzális szántóföldi kultivátor; John Deere 6R 195 traktor és John Deere 750A pneumatikus gabonavetőgép; ESPRO 6000 RC mulcsvetőgép; OPTIMER XL 6000 rövidtárcsa; MAXIMA 12 soros szemenkénti vetőgép és PF 1500 (frontgép); PERFORMER 3000 kombinált tárcsás-kapás művelőeszköz; LEADER XT váltvaforgató eke; Multiva eForte 300 no-till vetőgép; Agro Masz Grizzly X4 hibrid kultivátor; Farmet Digger 3 N függesztett mélylazító; Farmet Duolent DX 460 NS függesztett szántóföldi kultivátor; Farmet Fantom FX 650 Classic félig függesztett szántóföldi sekélykultivátor, valamint a Farmet Softer 6 PS félig függesztett rövidtárcsa.

A bemutatókra szeptember 7-én, csütörtökön 11-től 12.20-ig és 14.30‐tól 16.30-ig, szeptember 8-án, pénteken 10.30-tól 12.30-ig és 14.30‐tól 16.30-ig, szeptember 9-én, szombaton pedig 10.30-tól 12 óráig kerül sor a kiállítás szántóföldi területén.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: