0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 22.

ABZ Drone repülésbemutató a Bábolnai Gazdanapokon

Az elmúlt években csak repülés közben voltak láthatók az ABZ Drone Kft. drónjai a Bábolnai Gazdanapokon, az idén azonban már munkát is végeznek.

„Kétféle mezőgazdasági tevékenységet fogunk drónnal prezentálni: felmérést és permetezést – mondta el Keczer Máté, az ABZ Drone Kft. ügyvezető helyettese. – A monitoring drónok bemutatásával kezdünk, amelyek hagyományos RGB-kamerát használnak. Ezek a kamerák a látható színtartományt rögzítik – a mezőgazdaságban elsődlegesen ilyet használunk. Segítségével betegségeket, elváltozásokat (pl. szélkár, vadkár) tudunk megfigyelni. Ezeket a károkat a gazdálkodó egy százhektáros táblán nem látja a földről, viszont egy drónnal könnyen detektálhatók.”

Permeteződrón-bemutató a Bábolnai Gazdanapkon 2022-ben
fotó: mmg archív

A következő drónok láthatók majd a légtárben: DJI Mavic 3 multispectral és Yuneec H850 felmérő drónok, valamint egy DJI Agras T30 permetező drón.

A felmérő drónok multispektrális kamerákkal is felküldhetők, amik már a szemnek láthatatlan színtartományt is érzékelik – és le is tudják fényképezni. Ez pedig kitűnő visszajelzést ad a növényzet állapotáról. A felvételek segítségével olyan multispektrális indextérkép készíthető, amin különféle színekkel jelenik meg az adott növényállomány állapota.

Bábolnán bemutatják még a vadászathoz használható hőkamerát, ami sebzett vad keresésére, őzgidamentésre és vadszámlálásra is használható – akár éjjel.

„A felmérő drónok után a DJI termékgyártó Európában kapható legnagyobb kapacitású permetező drónja uralja majd a légteret. A tartály 30 liter permetlével tölthető, óránkénti teljesítménye pedig 14-16 hektár közé tehető. A bemutatón természetesen csak vizet juttatunk majd ki. Akik kijönnek, látni fogják, hogy ez a drón egy felszállással 1,5-2 hektárt permetez le nagyjából 12-15 perc alatt”

– ajánlja megtekintésre érdemesnek az eseményt Filler Zsófia, az ABZ Drone Kft. értékesítési igazgatója, hozzátéve, hogy kollégái a helyszínen minden kérdésre szívesen válaszolnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: