0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Az értékeink rólunk szólnak

Az idei Hungarikum pályázatra a meghirdetett 450 millió forintos keretösszeg háromszorosára érkezett 483 pályamunka, a legtöbben rendezvényszervezésre, kiadványok, filmek, fotógyűjtemények, honlapok készítésére szerettek volna támogatást kapni.
Az idei Hungarikum pályázatra a meghirdetett 450 millió forintos keretösszeg háromszorosára érkezett 483 pályamunka, jelentette be Nagy István agrárminiszter az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón.

Az ünnepi téma kapcsán Babits Mihályt idézte a szaktárca vezetője: (A magyarság) legnagyobb szolgálatot akkor teszi a világnak, ha megőrzi nemzeti sajátságait s megmarad annak ami. A magyarság csúcsteljesítményeit, helyi sajátosságait, értékeit összegyűjteni hivatott, 2012-ben megalkotott hungarikum törvény felpezsdítette a helyi életet. Azóta 12 ezer került a listára. Ezek segítik a helyi és nemzeti identitás megőrzését, megismertetésükre, rendezvények szervezésére, kiadványok készítésére szolgál a hungarikum pályázat. Nagy István hangsúlyozta, hogy ezzel mindenki nyer, hiszen az értékeink rólunk szólnak. Egy-egy vidéket fölkeresve a helyi különlegességeket érdemes megkeresni, megkóstolni, mert az sokkal érdekesebb, mint az uniformizált dolgok.

A legtöbb pályázat a rendezvényszervezésre, film, honlap, kiadvány készítésére érkezett, a 456 pályázó közül 193 nyert összesen 407 millió forint támogatást.

A magyar kultúra, természeti értékeink vetélkedők kapcsán is megismertethetők, erre a célra 40 millió forint támogatást ad az Agrárminisztérium.

Végül az öltözködéskultúra témakörében hat nyertes pályázat, egyéni vállalkozó kap támogatást.

Az ő mai igényeknek megfelelő, de hagyományos motívumokat felhasználó öltözékeiket jövőre, az augusztus 20-i Folktrend bemutatón láthatja majd a közönség. Ezt már V. Németh Zsolt, magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos mondta el, és több nyertes pályázatra is felhívta a figyelmet. Kárpát-medencei regölő találkozót szervez az Iszkázon és Kiscsőszön tevékenykedő Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, Kiskunfélegyházán Mesél a kertész címmel elektronikus kiadványt készít a Natura Hungarica Alapítvány, Isaszegen a szlovák kisebbség dalait örökítik meg hangzó kiadványban, Rimóc önkormányzata viseletekről szervez tanórákat, Jászszentandráson helyi motívumokkal díszített utcatáblákat szerelnek föl, Nyárlőrincen helyi termék fesztivált szerveznek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: