0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Rovarűző növények

Nyáron a meleget szeretjük, az ezzel együtt járó rovarok némelyikét már kevésbé. Érdemes a régi praktikákat feléleszteni és olyan illatos növényeket ültetni az ablakok elé, amelyek segítenek a rovarok távoltartásában.
A büdöske nemcsak a vérszívókat tartja távol, hanem a levéltetveket is

Viccesen azt is mondhatjuk, hogy a nyári munkarend szerint reggel 6-tól este 6-ig a legyek vannak ügyeletben, estétől reggelig pedig a szúnyogok. Amikor elérkezik a gyümölcsök érésének az időszaka, akkor újabb rajokban jelennek meg majd a darazsak is. Számos régi praktika létezik a rovarok riasztására, amit egyre többen alkalmaznak újra, hiszen a rovarirtó szereket mi is belélegezzük, a ragadós légypapír meg nem túl gusztusos látvány.

Elűzhetjük a legyeket, ha lapos tálba babér- vagy ricinusolajat öntünk, a ház körül rossz helyen közlekedő darazsakat pedig úgy is kiiktathatjuk, ha rövid és vékony nyakú üvegeket akasztunk ki, cukros pálinkával megtöltve.

A pálinka szaga és az édesség odacsalogatja a darazsakat, amelyek az alkoholtól megszédülve a pálinkába fulladnak – tehát ez nem riasztó, hanem pusztító megoldás. Ennek meg az ecetes-cukros, sörös-cukros csapdáknak megvan az a hátránya, hogy vonzzák a rovarokat, tehát célszerű olyan helyre kitenni azokat, ahol keveset tartózkodunk, mert nagy lesz körülöttük a jövés-menés. A bolti csapdák közül hatékonyak még a sárga lapok és a rovarok szexferomonját tartalmazó készítmények. Ezek nem a rovarok táplálkozási ösztönére, hanem a fajfenntartásira hatnak.

A virágüzletekben szúnyogűző növényként árulják a kakassarkantyút

Sokféle növény képes riasztani a rovarokat. Ez nem csoda, hiszen a növényeknek is érdeke, hogy kártevők ne találjanak rájuk, ezért a bizonyos illatokkal csalogatják beporzóikat, más szag­anyagokkal pedig épp riasztják a kártevőiket.

Napjainkban is kutatások tárgya, hogy a szúnyogok mi alapján találják meg az embert, vizsgálják, hogy a kilélegzett szén-dioxid, vagy a verejtékben lévő anyagok vezetik őket nyomra.

A természetes szúnyogriasztó szerek többsége növényi illóolajokat is tartalmaz, amelyek lehet, hogy nem közvetlenül riasztják a vérszívókat, de megzavarják a tájékozódásukat, így az ember az illat mögött rejtve marad.

Nagy termetű, mutatós sárga virágú évelő növény a
gilisztaűző varádics

A molyok ellen a ruháinkat nemcsak a levendula, hanem a megszárított ürömlevél is megvédi. Ugyancsak elriasztja a molyokat a fahéj és fekete bors porának egyenlő arányú keveréke. Hatékony módszer lehet, ha a ruhák közé szárított narancshéjdarabokat teszünk, ezt szintén nem kedvelik e rovarok, és még illatosít is. Ha a ruhán találunk molyokra utaló jeleket, akkor mossuk ki, majd lógassuk a napra vagy tegyük kis időre a fagyasztóba. Mindegyik megoldás megöli a lárvákat és a petéket.

A mentákat a hangyák ellen is bevethetjük
A hangyák vonulási útvonalába tehetünk fokhagymát, vagy frissen őrölt borókát, esetleg levendulát. A fáraóhangyák elűzésére pedig nagyon hatékonyan használható a kávé, minden állapotában, mert nem kedvelik az illatát.

A zsizsik kisebb eséllyel fertőzi meg a lisztet, a rizst és a hüvelyes növényeket, ha azok tárolóedényébe egy babérlevelet teszünk. De az is jó megoldás, ha alkalmanként egy-egy hétre a mélyhűtőbe helyezzük ezeket a terményeket.

A legyek ott és akkor jelennek meg tömegesen, ahol nagy mennyiségű táplálék áll a rendelkezésükre. Ha tisztaságot, rendet tartunk a házunk körül, a hulladékot, szemetet nem tároljuk sokáig a lakásban, és ameddig ott van, addig is letakarjuk a szemetest, akkor kevesebb gondunk lesz velük.

A ház ablakainak környékére ültetett diófa, bazsalikom, ricinus, paradicsom, kis mértékben ugyan, de hozzájárulhat a legyek távoltartásához. A komposztot és a trágyát is a háztól távol tároljuk.
A citronella olaját használják a szúnyogriasztó gyertyákban

A darázsfészkeket főként olyan fémtárgyak réseiben találhatjuk, amelyeket már a reggeli napsütés is felmelegít. E fészkeket célszerű éjjel eltávolítani, akkor a hűvösebb hőmérséklet miatt még kevésbé mozgékonyak e rovarok, és ez idő tájt általában az egész család a fészekben tartózkodik.

A szúnyogriasztó növényeket ültethetjük a kertbe, balkonládába vagy cserépbe. A rovarriasztó növények nem csodaszerek, de ha kellő mennyiség van belőlük jól elhelyezve, és nem óriási a rovarok inváziója, akkor megfelelő hatékonysággal térítik el a hatlábúakat az ablakaink környékéről. A kakassarkantyú levelének illata igen jellegzetes, kámforos. Ezért nemcsak a szúnyogok, de a legyek és molylepkék is elkerülik a helyet, ahol nő.

A mezei mimóza, vagy népies nevén a gilisztaűző varádics is fűszeres és kámforos illatot áraszt, amitől irtóznak a rovarok. A macskamenta a mentafélékkel rokon, gyorsan fejlődő növény. Illóolaja szterineket tartalmaz, valamint csersavtartalma is jelentős, ezért a rovarok is elkerülik.
Többféle illatos levelű muskátlit tarthatunk az ablakok
közelében

A rozmaring kedvelt fűszernövényünk, levelei kesernyés, aromás illatot árasztanak. Nemcsak a szúnyogok kerülik el, de a molyok és a bolhák sem viselik el. A citronella egy vékonyabb póréhagymához hasonló kinézetű növény, a citromfű és a mentafélék rokona, így mindkét növény rovarűző tulajdonságait tartalmazza, emellett nagyon ízletes limonádé is készíthető belőle. Nem fagyálló növény, fagymentes helyen kell teleltetni.

A büdöske, vagy szebb nevén bársonyvirág előbbi nevéhez hűen elhajtja a rovarokat. Az apró és élénksárga-barna mintás virágai és levelei is erős szaggal rendelkeznek.

Az illatos levelű muskátlik is népszerű szúnyogriasztó növények. A gyorsan növő növény a meleg, napos helyet kedveli. A méhbalzsam (Monarda) érdekes módon vonzza a méheket, de közben elriasztja a kártékony rovarokat. A menták kiváló megoldást nyújtanak a szúnyogok, legyek, sőt még a hangyák távoltartására is, valamint a zsályafélék és a díszhagymák sem a legyek és szúnyogok kedvencei. Jól látható, hogy a népi megfigyelések szerint az erősebb illatú növények alkalmasak rovarűzésre. Ha hatékonyságuk mégsem lenne megfelelő, legalább az illatukat élvezhetjük.

Nagy Z. Róbert

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: