0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 9.

Édesítés természetesebben

A természet rengeteg olyan növényt kínál édesítésre, melyekből készíthetünk édesítőszereket magunknak és a családunknak.

Folyamatosan szidjuk és elmarasztaljuk a kristálycukrot, sajnos nem alaptalanul.

Kétségbe esni viszont nincs okunk, mivel a természet rengeteg más növényt is kínál édesítésre, és ezekből készíthetünk édesítőszereket magunknak és a családunknak.

Ezek az ötletek ugyan szűkebb határokkal rendelkeznek, és nem minden esetben használhatók annyira könnyen, mint a hagyományos cukor. Viszont tápanyagtartalmukat tekintve értékesebbek és remek alternatívát jelentenek a mindennapokban.

Almalé

A frissen préselt, alapvetően édes ízű gyümölcsök leve egy lépésben édesít és ízesít. Kásákban, süteményekben, turmixitalokban remekül megállja a helyét. Ha pedig hosszas főzéssel szirupos állagúra sűrítjük, koncentráltabb édesítőt kapunk. Lássunk egy lehetőséget a natúr almalé használatára.

Almás muffin: 1 csésze kölest kezdjünk el főzni 400 ml szűretlen, édesítetlen almalé és 350 ml víz egyvelegében.

Adjunk hozzá két apróra kockázott, édeskés almát, fél csésze mazsolát és egy kávéskanálnyi fahéjat. Amint szépen besűrűsödött, zárjuk el a hőforrást, keverjünk hozzá egy evőkanál kókuszolajat és fél csésze durvára vágott diót vagy mogyorót. A kiolajozott vagy papírral bélelt muffinformákat töltsük meg, nyugodtan lehet nagyjából a peremükig tölteni, mert nem fognak felpuffadni. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35- 40 perc alatt süssük aranybarnára. Ebből az adagból 24 darab hagyományos méretű muffint kapunk.

Banán

Az érett banán nagyon édes, süteményekben, italokban könnyedén kiválthatjuk vele a cukrot. És most következzen egy gyorsan összeállítható keksz receptje, amelyet banánnal édesítünk.

Csokis zabkeksz: két nagy, érett banánt pürésítsünk össze villával egy tálban, keverjünk hozzá fél csésze natúr, selymes mogyoróvajat, másfél csésze zabpelyhet és 2/3 csésze csokidarabkát. Kanállal tegyünk belőle halmokat egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, kicsit lapítsuk le, mert nem fognak szétterülni. 175 °C- ra előmelegített sütőben süssük 10-15 percig, amíg a szélük aranybarnává válik. Hagyjuk a tepsin 10 percig, majd tegyük át rácsra hűlni a kekszeket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: