0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Édesítés természetesebben

A természet rengeteg olyan növényt kínál édesítésre, melyekből készíthetünk édesítőszereket magunknak és a családunknak.

Aszalt gyümölcsök

Sütemények, müzlik, kásák, gyümölcssaláták édesítésére kiválóan alkalmasak az apró szemű vagy az apróra vágott, beáztatott aszalt gyümölcsök. Ellenőrizzük, hogy valóban csak aszalt gyümölcsöt veszünk- e, a cukorba forgatottaktól jobb, ha távol tartjuk magunkat. Az ásványi anyagokban (kalcium, magnézium, foszfor, kálium, vas, réz, cink) gazdag, jelentős rosttartalommal rendelkező, intenzív édes ízzel rendelkező datolyából pasztát vagy szirupot is készíthetünk.

Datolyaszirup: 200 g magozott datolyát áztassunk be egy éjszakára annyi vízbe, amennyi éppen ellepi. Turmixoljuk, majd kanalazzuk egy üvegbe. A sűrűségét a hozzáadott víz mennyiségével szabályozhatjuk. Hűtőszekrényben 1 hétig tartható el. A higiéniára nagyon figyeljünk, mindig tiszta kanállal nyúljunk bele. Ajánlott kisebb adagot készíteni egyszerre, amelynek hamar a végére járunk. Ha kicsit nagyobb mennyiséget szeretnénk készíteni, forraljuk fel, de mivel rendszeresen nyitogatjuk, szellőztetjük, tartósítószer nélkül nem áll el sokáig. Használható tea, kávé, turmixitalok, müzlik, édességek édesítésére.

Édesgyökér

Édessége miatt kicsit megtévesztő lehet, de az édesgyökér egy erőteljes hatású gyógynövény, tehát csak felelősségteljesen szabad használni. Legfeljebb két héten keresztül ajánlott fogyasztani. Folyamatosan, illetve nagyobb mennyiségben semmiképp sem. A szünet idejére válasszunk másik édesítőt.

Édesgyökér főzet: fél liter vizet felforralunk, majd miután lentebb vesszük a lángot, ebbe a forró, de nem zubogó vízbe tegyünk egy evőkanál édesgyökeret, és további 10- 15 percig főzzük. Miután levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Ezt követően újra felforraljuk. Teák, kávé, üdítőitalok édesítésére használhatjuk.

Japán teahortenzia (Hydrangea serrata ‘O Amacha Nishiki’)

Mielőtt Japánban megismerték volna a cukrot, a teahortenzia leveléből készült szirupot használták édesítésre. A levelek phyllodulcin anyagot tartalmaznak, ami sokkal édesebb, mint a cukor. A szárított leveleket 24 órával a felhasználás előtt kell vízbe áztatni, és így egy sötétbarnás, édes folyadékot kapunk.

Minden elfogyasztott édesség következményeket von maga után. De mint láthattuk, választhatunk olyan édesítőszereket is, amelyek legalább tartalmaznak értékes összetevőket. Más szóval többek üres kalóriabombáknál.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: