Sokszor halljuk, hogy a kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő mennyiségű alvás, a fizikai aktivitás – mindezek jelentősen javítják közérzetünket, és ezáltal új energiatartalékokat szabadítanak fel.
Ezért érdemes ezt a 10 élelmiszert felvenni az étlapunkra és rendszeresen fogyasztani. Igazi erőbombaként működnek!
Elsőként a keresztesvirágú zöldségeket említik, amelyek listája nagyon hosszú, de a legnépszerűbbek közé tartozik a rukkola, a brokkoli, a káposzta, a karfiol, a kelkáposzta és a retek. Mindegyikük rengeteg egészségfejlesztő tulajdonságot hordoz, ami azt is jelenti, hogy jó energiával látja el a szervezetet, állítja Dr. Steven Grundy, az Energiaparadoxon című könyv szerzője, aki szerint
Mi több, a tudósok szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak keresztesvirágú zöldségeket, kisebb valószínűséggel szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben, és ezzel egyidejűleg megnövekedett izomerővel rendelkeznek.
A görög joghurt egy ideje már a fogyókúrás étrendek egyik alapanyaga és többek között nátrium, kalcium, probiotikumok és B12-vitamin forrás. Magas fehérjetartalmának köszönhetően csökkenti az étvágyat, felgyorsítja az anyagcserét és erősíti az izmokat. Az energiaszintet azért növeli, mert a benne lévő nagy mennyiségű szénhidrát és B-vitaminok segítenek a táplálékot hasznosítható energiává alakítani. Egy ilyen magas fehérje- és energiatartalmú finomság segíthet a napközbeni energiaválságon.
A zabpehely szénhidrátok, fehérje, telítetlen zsírsavak és számos vitamin, köztük E-vitamin, C-vitamin és B-vitamin gazdag forrása és a
a fokozatosan felszabaduló jó energia felbecsülhetetlen értékű forrása is.
A cékla elsősorban szénhidrátforrás. Pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, az izomzatra és a memória javítására. Ezenkívül a céklával dúsított étrend segít kiegyensúlyozni a szervezet vízháztartását, erősíti a fogakat és a csontokat, és támogatja az agyműködést.
A lencse rostokban és szénhidrátokban gazdag, amelyek hosszabb ideig tartanak jóllakottan. Emellett könnyen emészthető fehérje, kálium és folsav forrása, és sok táplálkozási szakértő szerint jó alternatívája lehet a húsban található zoonózisos fehérjének is. A legfontosabb azonban, hogy magas a keményítő tartalma, amely egy összetett szénhidrát, így a szervezetünk energiával való ellátásáért felelős.
A mogyoróvaj valójában nem édes, és rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között E-vitamint, B-vitaminokat, magnéziumot, káliumot, foszfort és kalciumot. Emellett a mogyoróvaj rostok, antioxidánsok és telítetlen zsírsavak forrása is, amelyek támogatják a szív- és érrendszerünket és csökkentik a vércukorszintet. Az üzletekben több fajtája kapható, de legjobb, ha magunk készítjük el otthon.
Az ősz a sütőtök évszaka, ami önmagában is hihetetlenül egészséges. Ha azonban tisztán energetikai kérdéseket nézünk, akkor mindenekelőtt a magjait javasoljuk az étrendben.
A tökmagban sok magnézium, foszfor, réz, kálium, vas, cink található, igazi vitaminbombák, amelyek támogatják a szervezet megfelelő működését.
Bár az étcsokoládéra általában a desszertként gondolunk, de bármikor lehet fogyasztani. Fontos, hogy a választott csokoládé legalább 70 százalék kakaót tartalmazzon, mert ez a kálium, a vas és a magnézium forrása, amelyek javítják a memóriát és a koncentrációt, valamint energiát adnak. A keserű csokoládé a legjobb választás a válságos pillanatokban, mivel sok jól felszívódó cukrot is tartalmaz.
A chiamag igazi szuper élelmiszer. Először is, gazdag omega 3 zsírsavakban, sőt, többet tartalmaz belőlük, mint a híres atlanti lazac. Ezáltal ideális az agyműködés, a memória és a koncentráció támogatására.
Sokak kedvence az avokádó. A benne található telítetlen zsírsavak védik a szervezetet a vízveszteség ellen, hidratálják a bőrt és támogatják az immunrendszer működését. Az avokádó a bőr öregedését késleltető értékes antioxidánsok, a C-, E- és A-vitamin, B-vitaminok és folsav forrása is. Mi több, található benne, egy értékes antioxidáns, amely támogatja a normális májműködést és az idegrendszer megfelelő működését. És az energiánkkal sem lesz gond, ha rendszeresen fogyasztjuk.