0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 29.

Egy kiskert is besegíthet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésébe

A klímaváltozás kiterjedt gyökérrendszerében számos helyen megtaláljuk az emberi tevékenységek szerepének káros következményeit. De annak ellenére, hogy sokan csak kicsiny halaknak számítunk, emberként mégis mindannyiunk sorsa összefonódik.

A széntárolás fokozása

Gyakorlatilag azóta hagyjuk elillanni a szén- dioxidot, mióta belefogtunk a földművelésbe. Az elterjedt és egyre nagyobb mennyiségben történő műtrágyahasználat (a fosszilis energiahordozók fogyasztása mellett) viszont olaj volt a tűzre.

Minél hamarabb váltunk a természettel együttműködőbb termesztési módszerekre, annál hamarabb rendeződhet a helyzetünk. És a megmentőink serege már türelmetlenül toporog, hogy segíthessen. Azzal, hogy komposztot használunk és mulcsozunk, fokozni tudjuk a szerves anyagok visszajutását a talajba.

És most jutottunk el a legfontosabb részhez. A növényekhez. Azért jó, ha minél többen vannak, mert ők gyűjtik be a szenet a levegőből és továbbítják a talajba. Ez esetben busásan megtérül, ha megkegyelmezünk a kevésbé problémás gyomoknak, mert ezek a vadnövények óriási segítségünkre lehetnek a szén légkörből történő kivonásában.

A kerti növényeink teherbírása ezen a területen meglehetősen csekély, mivel legtöbbjük nem éppen a leghatékonyabb a szén megkötésében. És általában az élettartamuk is eléggé rövidke.

Büszkék vagyunk arra, hogy képesek vagyunk gondolkodni, felmérni a helyzeteket, megoldást keresni, tervezni, együttműködni. Jelen esetben a problémát már ismerjük: hosszú-hosszú évezredek óta két kézzel pazaroltuk a szenet; megmérgeztük, kizsigereltük és hagytuk elszegényedni a talajt; tevékenységeinkkel elpusztítottunk vagy veszélybe sodortunk számos életformát a Földön. Saját túlélésünk is egyre nehézkesebb. És a megoldás szintén ismert: kezdjünk törekedni a fenntarthatóságra; adjuk meg a talajnak azt, ami jár; védjük és támogassuk az életközösségét.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: