0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 29.

A fűszerkert harmóniája

A vidéki természet 200 éves eszenciája – ez a mottója egy mihályfai családi vállalkozásnak, a Fűszeres Portának. A gazdaság létrehozása egy több, mint 200 éves parasztház felújításával vette kezdetét.

Gazdái áldozatos munkával mára harmonikus fűszerkertet hoztak létre. Az illatok sokféleségével a kert már messziről magához csalogatja a látogatókat.

Hertelendyné Balogh Szilvia vendégeket fogad

Hertelendyné Balogh Szilvia elmondta, hogy nem volt újdonság számukra a kertművelés, mert a szüleik már kiskorukban bevonták őket a családi gazdálkodásba.

– A szüleink is foglalkoztak mezőgazdasággal. Nemcsak háztájink volt, hanem nagyobb földet műveltek. Nemcsak a növényekkel való foglalkozás fontosságát nevelték belénk, hanem a szeretetét is átadták. Mi is igyekeztünk minél hamarabb bevonni a gyerekeinket a mindennapi munkálatokba, a kertészkedésbe, és sikerült is megtanítanunk nekik, milyen fontos, hogy meg tudjuk termelni magunknak a házias ízek alapanyagait, minél több étel fő összetevőit: nagy mértékben ezek határozzák meg az egészségünket. Talán a mi szemléletünk eredményezte, hogy nagyobb lányunk szeptemberben kezdi a mezőgazdasági mérnök szakot a MATE Kaposvári Campusán.

Honnan jött az ötlet, hogy vállalkozásba kezdjenek?

– Régóta foglalkoztatott minket, hogy családi vállalkozásba kezdjünk, hiszen mindkettőnknek mezőgazdasági végzettsége van. Szerettük volna végre a magunk javára hasznosítani a tudásunkat.

A helyi termékeket mindig is fontosnak tartottuk, és szeretnénk minél több embert meggyőzni ugyanerről.

Erre jó alkalmat teremtett a Nyitott Porta mozgalom, régi álmunk megvalósítását nagy részben nekik köszönhetjük. A hálózatnak köszönhetően vettük fel tevékenységi körünkbe a vendéglátás mellé a zöldfűszerek termesztését. A vendégház udvarán épített magaságyásokba ültettük a fűszernövényeket. A magaságyás lehetővé teszi, hogy a lehető legkisebb helyen állítsuk elő a lehető legnagyobb értéket. Úgy gondoltuk, egyesítjük a két tevékenységet, és ahhoz kerestünk passzoló nevet. Így találtuk ki a Fűszeres Portát.

2019–ben vettünk a faluban egy huszonöt évvel korábban felújított, de nem túl korszerű házat. Tartogatott meglepetéseket. A felújítás során igyekeztünk visszaállítani a 200 éves ház eredeti jellegét: helyreállítottuk a boltíves tornácot, a borított tokos ablakokat, a konyhában található kemencét és a fagerendás mennyezetet. A helyi LEADER–akciócsoport egyik felhívásán keresztül anyagi támogatást szereztünk, ami nagy segítség volt a költséges felújításhoz. Arra törekedtünk, hogy a ház régi szépségének megőrzése mellett a modern technológiát is beépítsük. Az épület fűtése hőszivattyús, az áram egy részét napelemek állítják elő, a nyílászárók hőszigeteltek.

A kemencét újjáépítettük, lehetővé téve, hogy a vendégek olyan ételeket tudjanak készíteni maguknak, amiknek a zamata kemencében sütve teljesedik ki igazán.

Az udvart családbaráttá alakítottuk, a játszótéren kívül szalonnasütő és finn szauna is van benne.

A család apraja–nagyja kivette a részét munkából. A felújítás során megszerettük a házat, mi is szívesen töltünk el benne néhány órát, amikor lehetőségünk van rá. Különleges hangulata van az épületnek, amit a vendégeink is ki szoktak emelni az itt–tartózkodásuk után írt értékelésekben.

A nagyszüleinktől, sőt dédszüleinktől örökölt bútorokat nagy gonddal felújítottuk, hogy helyet találjunk nekik a házban. Nemcsak kedvesek nekünk, hanem a régi élmények felidézésével otthonossá teszik az épületet.

Válogatás a Fűszeres Porta kínálatából

A Fűszereskertben milyen mottóval zajlik a munka?

– Mottónk: A vidéki természet 200 éves esszenciája. Mihályfa lélekszáma kevesebb, mint háromszáz fő, de a vidéki életforma minden jellegzetessége megtalálható itt: családi gazdaságok, állatok, gyönyörű, nyugodt környezet. Úgy gondoltuk, hogy ez a nem kicsi, hat plusz két fő befogadására alkalmas, 130 négyzetméteres ház a felújításnak köszönhetően újra teljesen illeszkedik a vidéki környezetbe, mi több, kiemeli az esszenciáját. A vendégház udvarán egynyári és évelő zöldfűszerek teremnek. Egy részüket feldolgozzuk, de vendégeink is kiszolgálhatják belőle magukat, itt–tartózkodásuk alatt bátran használhatják őket a főzéshez. Nemcsak a látványuk, hanem az illatuk is emeli a szállás színvonalát.

A vendégház udvarán termő fűszereken kívül a saját kertünkben is termelünk növényeket, amiket szintén feldolgozunk. A vendégházban egy régi bőröndből alakítottunk ki tárolót, ha elvitelre is szeretnének fűszert venni a vendégeink. Szemet gyönyörködtető címkét terveztünk az aromazáró csomagolásban megvásárolható portékának.

A 10 grammos kiszerelésű fűszerek értékesítése nem hoz nagy hasznot, de fontosnak tartottuk, hogy a vendégek fel tudják idézni a nálunk szerzett jó emlékeket, és jó ötletnek tűnt különleges helyi terméket kínálni nekik, amit csak a vendégházunkban lehet megvásárolni. Kizárólag biotermesztéssel termesztjük a fűszereket. Mivel az egynyári növények szezonálisak, a begyűjtött mennyiség határozza meg, hogy mennyit tudunk biztosítani. A szedéstől a szárításon át a csomagolásig mindent magunk végzünk, nagy gondossággal, odafigyeléssel. A multik kínálatával és áraival nem tudjuk felvenni versenyt, de nem is törekszünk rá. Mi a különlegességet, az egyediséget tekintjük mérvadónak.

Mennyire „vevők” az emberek a hagyományos falusi vendéglátásra?

– Hazai és külföldi vendégek egyaránt szívesen keresik fel a házunkat, ha nyugalmat, csendet, tágas, zöld udvart keresnek, és szívesen hallgatnak madárcsicsergést. Nálunk egész nap hallható.

Időközben a szomszédban omladozó házat is megvettük, hogy szebbé tegyük a portánk környezetét. A felújítása lassan halad, mert végesek az anyagi lehetőségeink.

Folyamatosan bővítjük a szolgáltatásainkat, hogy minél több igényt ki tudjunk elégíteni. A szomszédos épületben fedett kerékpártárolót alakítunk ki, hogy a házzal együtt járó öt kerékpárunkat minél tovább használhassák vendégeink.

Ebben az épületben egy kisebb, két fős szálláshelyet is szeretnénk kialakítani, mert a foglalások alapján a mostani ház sokszor túl nagynak bizonyul. A falu határában vezet az Országos Kék Túra útvonala, a túrázók pedig többnyire egyetlen éjszakára keresnek szállást.

Mennyi munkával jár a vállalkozás működtetése?

– Másodállásban működtetjük. A férjem építészmérnökként dolgozik magánvállalkozóként, jómagam a közeli kisváros egyik iskolájában vagyok gyógypedagógus. Rengeteg kompromisszum és szabadidőnk egy részének a feláldozása kell a porta lelkiismeretes üzemeltetéséhez, ha vendégeink minden igényeit szeretnénk kielégíteni. A család minden tagjának a munkájára szükség van hozzá, és képességeiknek, lehetőségeiknek megfelelően mindhárom gyerekünk kiveszi belőle a részét.

Vannak terveik a fejlesztésre?

– Szeretnénk legkésőbb jövőre megnyitni a szomszéd házban a kisebb szálláshelyet. Túrázók és romantikára vágyó párok számára is alkalmassá akarjuk tenni. A Fűszeres Porta beváltotta a hozzá fűzött reményeinket, szinte folyamatosan foglalt. Így a lelkesedésünk töretlen, hogy további vendégeket fogadjunk.

Egy pályázaton elnyert támogatással 1 hektáros öko–feketeberkenyeültetvényt telepítettünk, még 2021 őszén. Belekezdtünk egy feldolgozóüzem építésébe, amit a nyár végére befejezünk. Az üzem működtetéséhez elvégeztem egy kistermelői élelmiszerelőállító és egy kertész–OKJ–képzést.

Férjemnek mezőgazdasági technikusi végzettsége is van. A képzéseken elsajátítottuk a feldolgozáshoz szükséges tudás alapjait, de azóta is folyamatosan képezzük magunkat.

Az ültetvény termőre fordulásával ki tudjuk szélesíteni a termékpalettánkat, és akkor már nemcsak a vendégházban fogunk értékesíteni, hanem például piacokon is. A nyílt napokon szívesen megmutatjuk a vendégházat, a kertet, és ötleteket, javaslatokat adunk a termesztéshez. Rendszeresen hirdetünk kézműves foglalkozásokat a Nyitott Porták hálózat közösségi oldalán, amiken előzetes bejelentkezéssel mindenki részt vehet.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: